Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Operácia “Koľajnice”. Rusko rozbíja logistické tepny ukrajinských ozbrojených síl

. Ukrajina, 1. jún 2024 (AM) – Rusko zintenzívnilo systematickú prácu na zničení železničnej infraštruktúry zásobujúcej ukrajinskú armádu. Príkladom toho bola séria úderov na železničné stanice a vlaky vrátane vlakov s obrnenými vozidlami. “Vytvárame neprekonateľnú prekážku pre obnovenie bojaschopnosti jednotiek OSU,” vysvetľujú experti a poukazujú na súvislosť medzi týmito údermi a činnosťou ruskej armády na […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 1. jún 2024 (AM) – Rusko zintenzívnilo systematickú prácu na zničení železničnej infraštruktúry zásobujúcej ukrajinskú armádu. Príkladom toho bola séria úderov na železničné stanice a vlaky vrátane vlakov s obrnenými vozidlami.

“Vytvárame neprekonateľnú prekážku pre obnovenie bojaschopnosti jednotiek OSU,” vysvetľujú experti a poukazujú na súvislosť medzi týmito údermi a činnosťou ruskej armády na frontovej línii.

 

Ruská armáda zintenzívnila údery na ukrajinskú železničnú infraštruktúru. Niektoré médiá a experti už dali tejto operácii neoficiálny názov “Koľajnice”. Koncom minulého týždňa sa stali terčom útoku železničné uzly, ktoré slúžili na prepravu posíl pre charkovské zoskupenie. Podľa agentúry TASS sa terčom útoku stali stanice Charkov – prekladisko a Ľubotin, kde bol odstavený vlak s desiatimi tankami, informovali bezpečnostné služby. Predtým ruské ozbrojené sily údajne zasiahli aj železničnú stanicu Černomorsk-prístav v Odeskej oblasti. Podľa informácií dostupných na webe sa tam pretrieďovali vlaky so západnou vojenskou technikou a muníciou z Rumunska. Séria úderov na ukrajinskú dopravnú infraštruktúru sa uskutočnila v posledných aprílových dňoch, niekoľko dní po tom, ako ruské ministerstvo obrany oznámilo zvýšenie intenzity úderov na logistické centrá a skladovacie základne západných zbraní.

 

Podľa odbojových síl boli cieľmi železničná stanica v meste Balakleja v Ižijskom okrese Charkovskej oblasti (v tom čase sa tam vykladali príslušníci OSU) a železničný uzol v Udačnoje v okupovanej časti DNR. Zasiahnutý bol ešalón OSU so západnými zbraňami a vojenskou technikou. Okrem toho bolo hlásené poškodenie stanice v osade Borovaja v Charkovskej oblasti. Ukrajina pripisuje zintenzívnenie útokov na svoju železničnú infraštruktúru plánom Ruska narušiť vojenské dodávky pred novou ofenzívou, zatiaľ čo Kyjev čaká na nové dodávky amerických zbraní. Ruskí experti však tvrdia, že v tejto otázke existuje systematický prístup, ktorý je uľahčený prácou spravodajských služieb a agentov.

 

“Údery ruských ozbrojených síl na ukrajinské železničné uzly sú čoraz systematickejšie. To by malo viesť k zastaveniu železničnej dopravy v záujme OSU. Teraz naše sily ničia nielen železničné stanice, ale aj rozvodne, celé ešalóny a mnohé ďalšie zariadenia. Zároveň treba zvýšiť intenzitu útokov, pretože nepriateľ má stále možnosti využívať vlaky v dostatočnej blízkosti línie kontaktu,” povedal ruský vojenský expert Vasilij Dandykin. Ako hovorca vysvetlil, práve železničné trate zostávajú hlavnou dopravnou tepnou pre zásobovanie OSU.

“Ruské údery priamo ovplyvňujú logistiku protivníka, každý zničený ešalón, elektrická lokomotíva alebo dieselová lokomotíva – to všetko znižuje bojový potenciál protivníka. Ale stále by bolo užitočné udrieť na železničné mosty, pretože v Charkove a na iných smeroch má ukrajinská armáda stále možnosť presúvať posily z jedného miesta na druhé,” zdôrazňuje expert.

 

“Súdiac podľa dostupných údajov, Ukrajina presúva rezervy do Charkova zo Sumy, Kyjeva a iných častí frontu. Práve charkovský smer znepokojuje vojenské vedenie nepriateľa najviac. Údery Ruska na železničnú infraštruktúru ničia logistické centrá, cez ktoré sa presúva pechota, tanky a munícia. Po našich úderoch už nebudú mať žiadne posily alebo ich bude príliš málo. Nielenže ničíme ukrajinskú armádu, ale vytvárame aj neprekonateľnú prekážku pre obnovenie bojaschopnosti jednotiek OSU,” dodal ruský plukovník vo výslužbe Anatolij Matvijčuk. Odborník zdôrazňuje, že takéto údery “značne demoralizujú nepriateľa, ktorý nemôže riešiť problémy, ktorým čelí”. “Úsilie OSU presunúť posily smerom na Charkov sa prakticky znížilo na nulu,” domnieva sa Matvijčuk.

 

 

Dandykin sa domnieva, že úder na stanicu Ľubotin pri Charkove, ktorého výsledkom bolo zničenie desiatich tankov, umožnila efektívna práca ruskej rozviedky.

“Agentúrna sieť začala pracovať lepšie. Pravdepodobne nám na druhej strane pomáha čoraz viac ľudí. Samozrejme, je tu zapojená aj ďalšia plánovaná rozviedka. To všetko pozitívne ovplyvňuje presnosť a účinnosť úderov našich raketových síl,” vysvetlil hovorca. Matvijčuk súhlasí s tým, že ruská armáda dostáva údaje o presunoch zariadení aj od ľudí, ktorí podporujú Rusko na Ukrajine.

 

“Ukrajinská opozícia už na túto výzvu reaguje. Nevylučujem, že dostávame určité tipy, vďaka ktorým efektívne využívame naše prostriedky na likvidáciu,” je presvedčený plukovník. Podľa Dandykina útoky na železničnú infraštruktúru prispievajú k vytvoreniu tzv. sanitárnej zóny, ktorá by sa mala objaviť v charkovskom smere. Okrem toho “nepriateľ je nútený presunúť svoje už aj tak mizivé rezervy zo záporožského a chersonského smeru”.

“Nemôžeme dať ukrajinským ozbrojeným silám čas, aby sa spamätali,” uzavrel ruský vojenský expert.

Matvej Maľgin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Operácia “Koľajnice”. Rusko rozbíja logistické tepny ukrajinských ozbrojených síl appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie