Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Oprava namiesto novej elektroniky. Smernica prináša vylepšené právo na opravu

Cena novej elektroniky je často nižšia ako jej oprava. Nová smernica EÚ by mala zaručiť, že sa oprava stane prijateľnejšou voľbou ako si kúpiť nový výrobok. Ak sa tovar počas záručnej doby opraví, jeho záruka sa predĺži o ďalší rok. Nová smernica ukladá povinnosti predovšetkým výrobcom. Tí budú musieť spotrebiteľom zaručiť, že v prípade poruchy […]
Menej ako 1 min. min.

Cena novej elektroniky je často nižšia ako jej oprava. Nová smernica EÚ by mala zaručiť, že sa oprava stane prijateľnejšou voľbou ako si kúpiť nový výrobok. Ak sa tovar počas záručnej doby opraví, jeho záruka sa predĺži o ďalší rok.

Nová smernica ukladá povinnosti predovšetkým výrobcom. Tí budú musieť spotrebiteľom zaručiť, že v prípade poruchy opravia svoj výrobok v primeranej lehote a za primeranú cenu.

Nové právne predpisy upravujú aj dĺžku záruky. Ak sa tovar počas záručnej doby pokazí a následne sa opraví, záruka by sa mala predĺžiť o ďalších dvanásť mesiacov. Ľudí by tak mohla dlhšia záruka viac motivovať zvoliť skôr cestu opravy, než kupovania nového výrobku.

Výrobcovia budú povinní opraviť niektoré tovary aj po uplynutí záruky. Bude sa to týkať bežných domácich spotrebičov, ktoré sa dajú opraviť, ako sú práčky, vysávače ale aj smartfónov.

Ľudia budú mať počas trvania opravy nárok na vypožičanie náhradného zariadenia. Ak sa ich pôvodné zariadenie nebude dať opraviť, budú si môcť zvoliť ako alternatívu iné repasované zariadenie.

Europoslanci nahrali spotrebiteľom: Nepredané oblečenie a obuv sa už nesmú ničiť

Výrobky predávané v Európe sa musia dať podľa nových pravidiel o ekodizajne opätovne použiť, opraviť, modernizovať aj recyklovať.

Miesta opravy sa vyhľadajú online

Európsky parlament na konci apríla prijal túto smernicu jasnou väčšinou – 584 hlasmi za, 3 proti a 14 poslancov sa zdržalo hlasovania. Po formálnom schválení v Rade budú mať členské štáty jeden rok na implementáciu smernice.

Celkový proces opravy má uľahčiť európska online platforma s oddeleniami pre každý členský štát. Vďaka nej majú spotrebitelia ľahko nájsť miestnu opravovňu, predajcov repasovaných výrobkov, miesta na nákup chybných dielov alebo komunitné opravárenské inštitúcie, ako napríklad „opravárenské kaviarne“, kde sa o opravy postarajú zruční ľudia z komunity.

S týmto postupom nesúhlasil slovenský europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). „Nesúhlasím s návrhom zriadiť štátny web na vyhľadávanie opravárov. Každý si predsa vie ‚vygoogliť‘ opravára vo svojom okolí. Predpokladám, že to dopadne ako slovenský ‚štátny Waze‘. Peniaze sa minuli, nikto ho nepoužíval, tak web vypli,“ vysvetlil.

Draho aj zbytočne? Nie všetky úpravy odpadu sú si rovné

Slovensko už dlho zaostáva s povinnosťou stabilizácie komunálneho odpadu, ktorá nám vyplýva z európskej legislatívy. Je rozdiel, či ju splníme len formálne, alebo skutočne efektívne, píše Michal Sabo.

Problémy so súčiastkami

Podľa nových pravidiel budú musieť výrobcovia zabezpečiť náhradné diely a nástroje. Nebudú môcť uplatňovať zmluvné, hardvérové či softvérové praktiky, ktoré by bránili oprave. Predovšetkým nesmú robiť obštrukcie pri používaní náhradných dielov z druhej ruky alebo z 3D tlače od nezávislých opravovní. Takisto nesmú odmietnuť opravu výrobku výlučne z ekonomických dôvodov alebo preto, že už bol raz opravený inde.

Výrobcovia elektroniky totiž čoraz častejšie používajú tzv. párovanie dielov na kontrolu opráv. To znamená, že ak sa diel pokazí a vymení sa, musí byť znova „spárovaný“ so softvérom zariadenia. Spárovanie dielov obmedzuje nezávislých opravárov vykonávať opravy a repasovanie, často vyžaduje technicky zložité postupy a obmedzuje prístup k originálnym dielom.

Spoločnosť Swappie, ktorá repasuje a predáva iPhony z druhej ruky nové pravidlá víta. „Legislatíva jasne predpokladá, že spotrebitelia si budú môcť vybrať akéhokoľvek poskytovateľa opráv bez ohľadu na to, či je spojený s pôvodným výrobcom,“ uviedla spoločnosť pre portál EURACTIV.

To dáva viac možností snažiť sa o opravu mimo záruky, napríklad v prípade rozbitého displeja. Podľa Swappie je to kľúčový krok pre posilnenia konkurencie medzi poskytovateľmi opráv a súčasne zvýšeniu dôvery spotrebiteľov v opravy ako službu.

Samotný Apple ohlásil, že od jesene umožní zákazníkom a nezávislým opravárom využívať použité originálne diely niektorých modelov iPhonov.

Doplácame na rozdrobený telekomunikačný trh, pomohla by integrácia

Expertná správa k budúcnosti jednotného trhu EÚ tvrdí, že rozdrobený telekomunikačný sektor v EÚ je jedným z hlavných dôvodov, prečo Európa stráca svoju konkurencieschopnosť.

Otázka životného prostredia

Elektroodpad je jedným z najrýchlejšie rastúcich typov odpadu v EÚ. Recykluje sa z neho len 40 percent. Vyhadzovanie opraviteľného tovaru má obrovský vplyv na životné prostredie, v EÚ sa ročne vyprodukuje 35 miliónov ton tohto odpadu.

Slovensko podľa údajov Eurostatu v roku 2021 vyprodukovalo 9,57 kilogramov odpadu z elekrospotrebičov a elektroniky na obyvateľa, čo je menej ako je európsky priemer (10,97 kilogramu na obyvateľa). Právo na opravu je dôležitým krokom v snahe zaviesť obehové hospodárstvo v EÚ do roku 2050 v rámci plánu Európskej zelenej dohody, ktorej cieľom je dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050.

Odpad z elektrických a elektronických zariadení, elektroodpad alebo e-odpad sú vlastné staré vyhodené spotrebiče alebo zariadenia. Môžeme medzi ne zaradiť veľké domáce spotrebiče (práčky, chladničky), IT a telekomunikačné zariadenia (notebooky, tlačiarne), spotrebné zariadenia (videokamery, žiarivky) a fotovoltaické panel, malé domáce spotrebiče (vysávače, hriankovače).

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie