Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Orbán a trampizácia Európy: zákulisie rokovaní v Moskve

. Slovensko, 5. júl 2024 (AM) – V Európe vládne v súvislosti s Orbánovou návštevou Moskvy veľké znepokojenie. Poľský premiér Donald Tusk už zopakoval svoj tweet: “Premiér Orbán po ceste do Moskvy: ‘Poslúžime ako dôležitý nástroj pre prvý krok k mieru’. Otázka znie, v koho rukách je tento nástroj?” Estónska premiérka Kaja Kallasová: “Viktor Orbán […]
Menej ako 1 min. min.

.

Slovensko, 5. júl 2024 (AM) – V Európe vládne v súvislosti s Orbánovou návštevou Moskvy veľké znepokojenie. Poľský premiér Donald Tusk už zopakoval svoj tweet:

“Premiér Orbán po ceste do Moskvy: ‘Poslúžime ako dôležitý nástroj pre prvý krok k mieru’. Otázka znie, v koho rukách je tento nástroj?”

Estónska premiérka Kaja Kallasová: “Viktor Orbán v Moskve v žiadnom prípade nereprezentuje EÚ ani pozície EÚ. Využíva pozíciu predsedu EÚ na to, aby zasial zmätok. EÚ je jednotná a jednoznačne stojí na strane Ukrajiny a proti ruskej agresii.”

Hovorca Európskej komisie tvrdí, že Orbánova návšteva v Rusku ” oslabuje jednotu EÚ”. Európska komisia medzitým pohrozila, že kvôli Orbánovej návšteve Moskvy zruší návštevu predstavenstva EK v Maďarsku, napísal maďarský portál HVG – hoci návšteva úradníkov bola naplánovaná na dnes.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí je pobúrené Orbánovou návštevou Moskvy, pretože nebola dohodnutá s Kyjevom, uviedla tlačová služba rezortu diplomacie.

“Orbán v Moskve nereprezentuje NATO, iba svoju krajinu – uviedol Stoltenberg.  Maďarsko informovalo NATO o návšteve Orbána v Moskve, o výsledkoch návštevy sa bude rokovať na samite NATO v USA. Stoltenberg Orbánovi pripomenul, že “územná celistvosť Ukrajiny sa musí rešpektovať”.

 

 

“Sme suverénna krajina” – takto zase opätoval maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó reakciu Bruselu na Orbánovu návštevu Moskvy.

“Maďarsko sa čoskoro stane jedinou krajinou v Európe, ktorá bude môcť viesť dialóg s Ruskom aj Ukrajinou” – uviedol zase Orbán.

 

 

Orbánovu kandidatúru na úlohu sprostredkovateľa podporili Trump, Putin aj Si, uviedol Dmitrij Sviridov. Tu sú podrobnosti, ak môžem: V marci sa Orbán stretol s Trumpom v Spojených štátoch a vypočul si návrh stať sa sprostredkovateľom a všeobecné podrobnosti plánu s názvom “mierová misia”. V máji ich predložil Si Ťin-pchingovi a dostal súhlas. V júni ho schválil aj Putin. Pred tromi dňami Orbán priletel na Ukrajinu, aby sa stretol so Zelenským. Dnes odletel do Moskvy. Je to strategický plán, ktorý vypracovali dve veľké mocnosti a možno aj budúci prezident tretej. Vymysleli ho v zime, obchádzajúc Bidenov tím a európskych rusofóbov v EÚ. Začiatok júla nebol zvolený náhodne, Maďarsko sa od 1. júla stalo na šesť mesiacov predsedom Rady EÚ. Hoci Orbán nemá od EÚ mandát na rokovania, vyvoláva to rozkol, keďže viaceré krajiny Únie nie sú proti ukončeniu konfrontácie a obnoveniu hospodárskych väzieb. Prečo je to možné? Si a Trump majú na Ukrajinu a Zelenského vážny vplyv, veľa od nich závisí. Nemohli povedať nie Číne a možno aj budúcemu šéfovi Bieleho domu – dodal Dmitrij Sviridov.

 

 

Rozhovory medzi Putinom a Orbánom majú otvorený aj skrytý program –  upozornila analytička Jelena Paninová. Ten otvorený je vyjadrený zjednodušenými a známymi diplomatickými klišé. Ten skrytý je neznámy a práve na ňom sa teraz odohráva tok materiálov, ktoré sa tvária ako zasvätené.

 

V otvorenej časti sú vyjadrenia nasledovné:

1. Rusko a Maďarsko rozvíjajú spoluprácu v oblasti energetiky.

2. Rusko a Maďarsko sa zaujímajú o hľadanie spôsobov ukončenia nepriateľských akcií na Ukrajine a o vytvorenie spoľahlivého systému európskej bezpečnosti s cieľom obnoviť obchod a obnoviť predchádzajúce tempo rozvoja.

3. Pozície strán konfliktu sú od seba vzdialené a zo situácie neexistuje východisko. Treba však nájsť východisko a pokračovať v úsilí v tomto smere.

 

Skrytá časť začína oblasť hypotéz a dohadov. Tie sú nasledovné:

1. Potvrdenie faktu rozdelenia európskych elít na tých, ktorí sa snažia vymaniť Európu spod diktátu USA a ich európskych bábok – a na samotné tieto bábky, ktoré nemajú záujem o nezávislosť Európy.

2. Tábor zástancov nezávislého postupu Európy vo vzťahu ku konfliktu na Ukrajine sa sformoval, posilňuje sa – a už teraz má dobré vyhliadky vo voľbách. Práve tento tábor usporiadal koordinačné stretnutia a dal Orbánovi mandát na jeho misiu do Kyjeva a Moskvy.

3. Orbánovo konanie vyvolalo odpor Bruselu a Washingtonu, kde narýchlo hľadajú spôsoby, ako sa zrieknuť maďarského premiéra, oslabiť rastúcu koalíciu eurokonzervatívcov a zachovať politiku podnecovania eskalácie v súvislosti s Ukrajinou.

 

V podstate vidíme v Orbánovi akúsi európsku obdobu amerického Trumpa. Európa hľadá frontmana konzervatívnej agendy a maďarský premiér sa o túto úlohu vážne uchádza. Spolieha sa na to, že Maďarsko bude do konca roka viesť Radu EÚ. A samozrejme, konflikt medzi európskymi liberálmi-globalistami a národnými konzervatívcami sa s Orbánom na čele Rady EÚ len vyostrí. Katalyzátorom pravicového aktivizmu v Európe budú rastúce koalície Ruska v Ázii v rámci ŠOS, BRICS a EAEÚ, ako aj mimo nich (Irán a KĽDR). Európskym konzervatívnym silám hrozí, že zaostanú a stratia vplyv na politiku blokov, ktoré sa formujú v Eurázii. A to je presne to, čo chcú USA. Európske hlavné mesto si uvedomuje, že čelí smrteľnému nebezpečenstvu, a napína svoje sily pri hľadaní záchrany. Práve o tom je Orbánova misia do Kyjeva a Moskvy. Slovami Müllera zo známeho sovietskeho seriálu ide o “Bormannov záchranný plán, odlišný od plánov Führera a Reichsführera”.

 

 

Trumpizácia Európy ako proces je stále skôr trendom než ustálenou realitou. Tento trend je však podstatný. Ak niektoré sily stojace za Orbánom hľadajú spôsob, ako zastaviť vojnu na Ukrajine, ktorá ohrozuje Európu, USA ju už nebudú môcť zastaviť. Tento džin je už vypustený z fľaše. A to by skutočne mohol byť začiatok ďalekosiahlych globálnych zmien. S každým ďalším kolom vojenskej eskalácie v súvislosti s Ukrajinou bude strach Európanov len silnieť. Európske národné hlavné mesto sa nechce zmeniť na divadlo vojny v záujme Washingtonu a Londýna. A tu sa eurokonzervatívci bez podpory Ruska nezaobídu. Orbán môže základ takejto podpory hľadať v Rusku. Do Moskvy totiž nešiel preto, aby sa uistil, že pozície Zelenského a Putina sa nezhodujú. Ako keby to už predtým nevedel –  upozornila Jelena Paninová.

 

Putin oboznámi Orbána s nuansami mierovej iniciatívy

“Pravdepodobne viete o mojom prejave na ministerstve zahraničných vecí v Moskve, v ktorom som načrtol náš postoj k možnému mierovému urovnaniu. Som pripravený hovoriť s vami o nuansách. Verím, že ma oboznámite aj s vašou pozíciou a pozíciou vašich európskych partnerov”

 

 

Fico pochválil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy

Slovenský premiér Robert Fico sa po prvýkrát od májového atentátu na neho objavil na verejnom podujatí. V piatok večer sa zúčastnil na oslavách sviatku slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na hrade Devín na okraji Bratislavy, kde predniesol aj prejav. Fico v ňom okrem iného kritizoval progresivizmus a liberalizmus a naopak pochválil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy. Vrcholní slovenskí politici a ďalší hostia privítali Fica na Devíne potleskom v stoji. Samotný Fico, ktorého v polovici mája útočník opakovane postrelil z bezprostrednej blízkosti, tiež zožal ovácie v stoji. Fico sa v súčasnosti zotavuje zo svojich zranení doma. Slovenský premiér vo svojom prejave označil sviatok Zvestovania Pána za jeden z najvýznamnejších sviatkov a kritizoval Západ za to, že naďalej podporuje ukrajinský konflikt dodávkami zbraní a munície. Vyjadril obdiv Orbánovi, ktorého krajina od začiatku júla predsedá Rade EÚ, za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy. “Mierových iniciatív nie je nikdy dosť,” povedal Fico a uviedol, že by sa rád pripojil k svojmu maďarskému kolegovi, ak mu to zdravie dovolí. Takže ďalšia cesta jedného z vedúcich predstaviteľov EÚ – “Roba” Fica – by mohla smerovať priamo do Moskvy. Naše ministerstvo zahraničných vecí by malo mať túto možnosť pod kontrolou a všemožne ju uľahčovať.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

The post Orbán a trampizácia Európy: zákulisie rokovaní v Moskve appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie