Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Orbánov Fidesz zvažuje vstup do frakcie európskych konzervatívcov

Vládna strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána zvažuje, že vstúpi do politickej skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov, privítala by však širšiu spoluprácu európskej pravice. Pre britský denník The Guardian to v pondelok povedal politický riaditeľ úradu maďarského premiéra Balázs Orbán. Podľa predbežných výsledkov eurovolieb zvíťazila v Maďarsku vládna koalícia Fidesz-KDNP so 44,79 percenta hlasov, na […]
Menej ako 1 min. min.

Vládna strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána zvažuje, že vstúpi do politickej skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov, privítala by však širšiu spoluprácu európskej pravice.

Pre britský denník The Guardian to v pondelok povedal politický riaditeľ úradu maďarského premiéra Balázs Orbán.

Podľa predbežných výsledkov eurovolieb zvíťazila v Maďarsku vládna koalícia Fidesz-KDNP so 44,79 percenta hlasov, na druhom mieste skončila mimoparlamentná TISZA Orbánovho kritika Pétera Magyara s 29,6 percenta.

V Európskom parlamente je Fidesz od roku 2021 bez príslušnosti v politickej frakcii. Strana vtedy vystúpila z Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je najväčšou politickou frakciou v EP, po rokoch nezhôd. Jej členstvo bolo vtedy už dva roky pozastavené

“Uvažujeme o vstupe do ECR. Nasledujúce dni a týždne rokovaní budú kľúčové pre naše konečné rozhodnutie,” uviedol Balázs Orbán pre Guardian.

Podľa predbežných výsledkov eurovolieb by ECR mala byť štvrtou najsilnejšiu frakciou so 73 mandátmi v Európskom parlamente. Prvú priečku obsadila EPP so 186 kreslami, za ňou nasledujú socialisti a demokrati (S&D) a liberáli z Obnovme Európu (RE) s 135, respektíve 79 kreslami.

Medzi maďarskými vládnymi stranami Fidesz a KDNP nedávno nastal rozkol, keďže druhá menovaná vyhlásila, že trvá na svojom členstve v klube európskych ľudovcov. Riaditeľ Fideszu pre komunikáciu Tamás Menczer označil EPP za “silne provojnovú” ľavicovú stranu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie