Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Orbánov vyzývateľ si preberie kreslo v europarlamente

Péter Magyar oznámil, že v rozpore s pôvodným plánom, bude viesť opozíciu z Bruselu ako europoslanec. Magyar je bývalým členom Fideszu. Stranu opustil len tento rok, keď začal verejne kritizovať vládu za korupčné škandály. Je tiež exmanželom bývalej Orbánovej ministerky spravodlivosti Judit Várga. Magyar sa vo svojej komunikácii, v ktorej útočí na Fidesz, odvoláva aj […]
Menej ako 1 min. min.

Péter Magyar oznámil, že v rozpore s pôvodným plánom, bude viesť opozíciu z Bruselu ako europoslanec.

Magyar je bývalým členom Fideszu. Stranu opustil len tento rok, keď začal verejne kritizovať vládu za korupčné škandály. Je tiež exmanželom bývalej Orbánovej ministerky spravodlivosti Judit Várga.

Magyar sa vo svojej komunikácii, v ktorej útočí na Fidesz, odvoláva aj na informácie od svojej exmanželky ohľadne vnútorných pomeroch a škandáloch v rámci strany Fidesz a ľudí okolo Viktora Orbána. Judit Várga sa stiahla z postu ministerky a politického života, v dôsledku škandálu udelenia milosti človeku, ktorý pomáhal kryť usvedčeného pedofila.

Magyar pred pár mesiacmi založil vlastnú stranu Tisza. Tá v eurovoľbách získala 26 percent hlasov a 7 z 21 maďarských mandátov v europarlamente. Pre porovnanie, Fidesz získal 44 percent a 10 mandátov, čo predstavuje ich najhorší výsledok v eurovoľbách.

Budapešť či Brusel?

Rozhodnutie, či sa má stať europoslancom, alebo ostať v Budapešti vložil Magyar v pondelok (17. júna) do rúk verejnosti v hlasovaní na stránke svojej strany. V nej sa malo 75 percent respondentov vyjadriť za to, aby si prebral mandát v Európskom parlamente.

Ešte v utorok (18. júna) hovoril Magyar o tom, že si mandát nepreberie a vráti sa do Budapešti, aby „krok za krokom, deň za dňom zobral krajinu Orbánovi“.

Toto sa zmenilo už v utorok večer, kedy v live vysielaní z bruselského letiska oznámil, že predsa len bude poslancom Európskeho parlamentu. „Pre stranu Tisza to otvorí nové možnosti, môžeme vytvoriť medzinárodnú sieť (…) čo je pre kampaň v parlamentných voľbách pre budúcu vládu neoceniteľné.“

Dodal, že plánuje polovicu svojho platu – 4 tisíc eur – darovať na charitu.

Svoju stranu zaradil v EP k európskym ľudovcom (EPP). Podľa portálu 24.hu, koaličný partner Fidesz-u, strana KDNP, na protest proti prijatiu strany Tisza a podpore EPP pre Ukrajinu, naopak zo zoskupenia vystupuje. Pre EPP to znamená prerušenie posledného prepojenia s Orbánovou stranou.

Maďarsko v júli preberá rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie