Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Osem najlepších amerických a ruských stíhačiek na svete

SU-35 USA. 1. apríl 2024 (AM) – Povaha moderného vzdušného boja je určená najnovšími prúdovými stíhačkami, píše TNI. Zároveň sú tie najimpozantnejšie a najsilnejšie lietadlá na svete v prevádzke s armádami Ruska a Spojených štátov. Autor článku hovorí o štyroch amerických a štyroch ruských bojovníkoch. Bojovníci boli kľúčom k úspechu v bitkách druhej svetovej vojny. […]
5 min.

SU-35

USA. 1. apríl 2024 (AM) – Povaha moderného vzdušného boja je určená najnovšími prúdovými stíhačkami, píše TNI. Zároveň sú tie najimpozantnejšie a najsilnejšie lietadlá na svete v prevádzke s armádami Ruska a Spojených štátov. Autor článku hovorí o štyroch amerických a štyroch ruských bojovníkoch. Bojovníci boli kľúčom k úspechu v bitkách druhej svetovej vojny. Japonský útok na Pearl Harbor bol možno prvou demonštráciou dominantnej úlohy bojovníkov v modernej vojne. Samozrejme, nie všetky stíhačky sú si rovné. Stealth, rýchlosť, výzbroj a letecká elektronika sa v jednotlivých lietadlách značne líšia. Pozrime sa na americké a ruské stíhačky, ktoré sú na vrchole svojej triedy. Na americkej strane to budú F-35, F-22, F-15EX a Block III F/A18 Super Hornet a na ruskej strane Su-35, Su-57, MiG-29 a MiG-35.

 

F-22 Raptor

 

F-22 Raptor vstúpil do služby pred viac ako 20 rokmi a stal sa prvou stíhačkou piatej generácie na svete. Raptor bol prvým lietadlom, ktoré kombinovalo supermanévrovateľnosť, stealth a ultra-dolet. Najdôležitejšou charakteristikou F-22 je nepochybne jeho schopnosť zostať neviditeľný pre nepriateľské lietadlá, čo je zabezpečené jeho malou efektívnou rozptylovou plochou a motormi s dvojitým vektorovaním ťahu.

 

F-35 Lightning II

 

F-35 Lightning II je najnovšia americká stíhačka piatej generácie. Kombinácia rýchlosti, stealth a výkonnej výzbroje vedie k tomu, že toto lietadlo je najžiadanejšie na celom svete. Dnes lieta viac lietadiel F-35 ako všetky ostatné stealth lietadlá dohromady.
Vyviezlo sa viac ako 900 takýchto strojov. Dôvodom popularity F-35 vo svete je jeho všestrannosťou. Lightning II môže vykonávať prieskum, sledovanie a elektronický boj. A to všetko robí lepšie ako iné lietadlá vo svojej triede. Lightning II je mnohými považovaný za najlepší z najlepších, ale nie je to najdrahší bojovník na americkom zozname.

 

F-15EX

 

Cenový strop patrí F-15EX, ktorého výroba stojí približne 94 miliónov dolárov za jednotku. Ale vynikajúci výkon Eagle II plne odôvodňuje takú vysokú cenu. Tento rok lietadlo preukázalo svoju schopnosť niesť a vypustiť až 12 rakiet vzduch-vzduch počas letu. Je schopný zdvihnúť do vzduchu až 13,6 tony munície, takže nie je náhoda, že sa nazýva nákladné auto s nebeskou bombou.

 

Testovacie lietadlo F/A-18F Super Hornet Block III amerického námorníctva

Najnovší americký stroj, ktorý možno právom nazvať jedným z najlepších bojovníkov na svete, je najnovšia verzia Super Hornet. F/A-18 Block III je o viac ako 20 percent väčší ako predchádzajúce varianty. Ale vďaka zvýšenému užitočnému zaťaženiu, stealth a doletovým charakteristikám sa toto lietadlo stalo chrbticou letectva amerického námorníctva. Vylepšený variant má tiež prispôsobiteľnú dotykovú obrazovku s rozmermi 10 x 19 palcov, čo je pre pilotov veľmi vážne a užitočné vylepšenie. Vďaka takémuto modernému displeju môže pilot spracovávať informácie pomocou sieťového palubného počítača. Jeho výpočtový výkon je 17-krát vyšší ako predchádzajúce možnosti.

 

Stíhač Su-57

Rusko má vo svojom leteckom arzenáli štyroch solídnych bojovníkov. V súčasnosti však v leteckých a kozmických silách lieta iba jedno lietadlo piatej generácie. Su-57 má mnoho vylepšení, ktoré ho odlišujú od jeho predchodcov zo sovietskej éry. Stíhačka môže dosiahnuť rýchlosť Mach 2, čo znamená, že letí rýchlejšie ako F-35 Lightning II. Napriek svojej prevahe v rýchlosti má Su-57 vážne konštrukčné nedostatky. Napríklad nie je ani zďaleka taký nenápadný ako americké stíhačky piatej generácie. Su-57 je jedinou ruskou stíhačkou piatej generácie a používanie lietadiel štvrtej generácie Moskvou je počas vojenskej operácie na Ukrajine oveľa rozsiahlejšie.

 

Su-35 bol vyvinutý v Sovietskom zväze počas studenej vojny ako protiváha k americkým stíhačkám F-14 a F-15. Je vybavený dvoma obtokovými prúdovými motormi AL-31F 117S a môže dosiahnuť rýchlosť vyššiu ako Mach 2,25, čo je rovnaká rýchlosť ako Raptor a výrazne prevyšuje rýchlosť Lightning II.

 

 

Su-35 nie je jediným lietadlom sovietskej éry, ktoré stále lietajú ruskí piloti. MiG-29 konštrukčnej kancelárie Mikojan bol vytvorený ako viacúčelový bojovník. Toto vozidlo nesie solídny bojový náklad s hmotnosťou takmer štyri tony, vrátane riadených rakiet R-27, R-73 a R-60.

 

Rusko považuje svoju stíhačku MiG-35 za lietadlo generácie 4+++. Prvýkrát ho ukázali v roku 2007 a označili ho za nástupcu MiG-29. Toto lietadlo má aktívny radar s fázovaným radarom s elektronickým skenovaním vyvinutým Mikojanovou konštrukčnou kanceláriou, čo mu dáva množstvo výhod oproti starším sovietskym strojom. MiG-35 berie na palubu rôznorodý bojový náklad pozostávajúci z riadených a neriadených rakiet a bômb. Medzi nimi sú protilodné rakety Ch-31A, antiradarové rakety Ch-31P, rakety vzduch-zem Ch-29TE a navádzané bomby KAB-500Kr s navádzacou hlavou televízora. Na papieri je to veľmi solídny stroj, ale Moskva ich nevyváža a Rusko zostáva jedinou krajinou, kde je MiG-35 v prevádzke.
Maya Carlin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Osem najlepších amerických a ruských stíhačiek na svete appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie