Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Osem zo súčasných slovenských europoslancov končí, nováčikov bude deväť

Slovensko bude mať po týchto eurovoľbách v Európskom parlamente 15 poslancov, čiže o jedného viac ako doteraz.
2 min.

9.6.2024 (SITA.sk) – Osem zo súčasných štrnástich slovenských europoslancov odchádza po eurovoľbách z Bruselu. Podľa neoficiálnych výsledkov volieb mandát nezískali Eugen Jurzyca (SaS), Peter Pollák (hnutie Slovensko, bývalé OĽaNO), Ivan Štefanec (KDH), Jozef Mihál (Demokrati) a Miroslav Radačovský, ktorý tentokrát kandidoval za svoje hnutie Slovenský patriot (vo voľbách v roku 2019 kandidoval za ĽSNS).

Ďalší traja europoslanci už v týchto voľbách nekandidovali, a to Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa v roku 2019 stala europoslankyňou za SaS, Vladimír Bilčík, ktorý prišiel do Európskeho parlamentu na kandidátke koalície PS/Spolu a Robert Hajšel z kandidátky Smeru-SD.

Kto bude v europarlamente pokračovať?

V Európskom parlamente budú pokračovať Martin Hojsík a Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska, ako aj europoslankyne Monika Beňová a Katarína Roth Neveďalová zo Smeru-SD.

Monika Beňová je najdlhšie pôsobiacou slovenskou europoslankyňou, v Európskom parlamente pôsobí nepretržite už od roku 2004. Opätovne voliči zvolili aj Miriam Lexmann (KDH) a lídra hnutia Republika Milana Uhríka.

Noví poslanci

Slovensko bude mať po týchto eurovoľbách v Európskom parlamente 15 poslancov, čiže o jedného viac ako doteraz. Deväť europoslancov bude nových.

Podľa neoficiálnych a zatiaľ nepotvrdených informácií by nimi mali byť za Progresívne Slovensko Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Veronika Cifrová Ostrihoňová a Lucia Yar, za Smer-SD Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák a Judita Laššáková, za Hlas-SD Branislav Ondruš a za Republiku pravdepodobne dvojka kandidátky Milan Mazurek.

Slovensko zároveň bude mať historicky najviac žien v europarlamente, a to sedem z 15. Progresívne Slovensko budú ako ženy reprezentovať Ľubica Karvašová, Veronika Cifrová Ostrihoňová a Lucia Yar, vládnu stranu Smer-SD Monika Beňová, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová, Kresťanskodemokratické hnutie bude mať v europarlamente Miriam Lexmann.

Viac k témam: Europoslanci, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Osem zo súčasných slovenských europoslancov končí, nováčikov bude deväť © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie