Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Osušte a rozložte okolo cibule. Výťažok budete počítať v kilogramoch

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris). Je to jedna z tých druhov zeleniny, bez ktorej si mnohí majitelia pozemkov nevedia predstaviť svoju záhradu. Pestuje sa sama, poteší svojou chuťou a zdraviu prospešnými vlastnosťami a jej pestovanie je prekvapivo jednoduché. Aby ste však v budúcnosti mohli zbierať plné strapce zeleniny, je dôležitá jedna vec. Čím […]
3 min.

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris).

Je to jedna z tých druhov zeleniny, bez ktorej si mnohí majitelia pozemkov nevedia predstaviť svoju záhradu. Pestuje sa sama, poteší svojou chuťou a zdraviu prospešnými vlastnosťami a jej pestovanie je prekvapivo jednoduché. Aby ste však v budúcnosti mohli zbierať plné strapce zeleniny, je dôležitá jedna vec. Čím by ste mali cibuľu hnojiť? Prírodné hnojivo podporí jej rast v krátkom čase.

Čím by ste mali cibuľu hnojiť?
Foto: shutterstock/yuris

Kde rastie cibuľa najlepšie? Pravidelný návštevník zeleninových záhrad

Má významné miesto v domácej zeleninovej záhrade a je jednou z tých rastlín, ktoré majitelia pozemkov jednoducho zbožňujú. Obľúbená cibuľa sa ľahko pestuje a pri vlastnom pestovaní sa stáva základom domácej špajze.

Táto aromatická zelenina je základom mnohých jedál pripravovaných v pohodlí domácej kuchyne. Aby jej chuť bola lahodná, je vhodné myslieť na základné ošetrenia už v čase výsadby a rastu. Hoci cibuľa je označovaná za jednu z najmenej náročných druhov zeleniny, v skutočnosti sa s nami často zahráva.

Aké podmienky má cibuľa rada? Tu je návod, ako pestovať cibuľu, aby bola veľká

Cibuľa, aby potešila bohatou úrodou, by mala mať svoje obľúbené miesto – úrodnú, humusovitú, nehrudkovitú a nekyslú pôdu s pH od 5,5 do 6,5. Záhon, do ktorého ju zasadíte, musíte umiestniť čo najďalej od tieňa. Cibuľa totiž patrí medzi rastliny, ktoré milujú teplo.

Cibuľu nesaďte na miesta, kde predtým rástla iná cesnaková zelenina.
Foto: shutterstock/Helen Sushitskaya

Navyše, aby ste sa v budúcnosti mohli tešiť z plných náručí efektnej a zdravej zeleniny, nemali by ste cibuľu pestovať na miestach, kde predtým rástla iná cesnaková zelenina – cesnak, pór alebo pažítka. Interval výsadby cibule na tom istom záhone by mal byť aspoň štyri roky. Tejto zelenine sa však bude dobre dariť v pôde, kde predtým rástla mrkva, červená repa, hrach, kapusta alebo fazuľa.

Čím hnojiť cibuľu? Tu je domáce prírodné hnojivo pre cibuľu

Keď je zelenina v domácej záhrade pevne zakorenená, oplatí sa jej rast neustále sledovať. Jedným z kľúčových opatrení pri pestovaní cibule je dodať pôde, v ktorej zelenina rastie, správne množstvo živín – predovšetkým dusíka, draslíka a fosforu. Ako to urobiť? Pomôcť vám môže triviálne prírodné hnojivo.

Jednu z najlepších živín pre cibuľu predstavuje hnojivo vyrobené z banánových šupiek. Existujú dve možnosti. Banánové šupky (presne zvyšky troch plodov) jednoducho vysušte v rúre vyhriatej na 60 °C a nechajte ich v nej asi 2 až 3 hodiny. Vysušené šupky treba po jednej rozdrviť na prášok a potom ich rozsypať okolo rastlín.

Banánové šupky sa môžu použiť aj na prípravu hnojiva na zalievanie. Na to budete potrebovať:

dve banánové šupky,

jeden liter vody izbovej teploty.

Z banánov odkrojte šupky a zalejte vodou.

Zmes nechajte na tmavom mieste dva dni. Po tomto čase ju môžete použiť.

Rastlinu zalievajte raz za dva týždne. A potom už len sledujte, ako zdravo rastie a následne zaujme bohatou úrodou a chuťou.

Domáce hnojivo z banánových šupiek predstavuje najlepší zdroj živín pre cibule.
Foto: shutterstock/johan kusuma

Cibuľa však patrí aj medzi zeleninu s mimoriadne slabo vyvinutým koreňovým systémom. V lete, keď teploty stúpajú, musíte pravidelne zalievať – tak, aby sa udržala mierne vlhká pôda.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo zasadiť vedľa cibule? Toto je zelenina, ktorej sa treba vyhnúť. Namiesto plodín bude len pôda

Jarná cibuľka – kedy ju vysádzať? Nezmeškajte tento termín

The post Osušte a rozložte okolo cibule. Výťažok budete počítať v kilogramoch appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie