Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Osviežujúci nápoj je nepriateľom vošiek. Stačí pár kvapiek, aby ste nepozvaných dostali zo záhrady

29.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Try_my_best). Početné stopy po zuboch, diery a usychajúce rastliny. Takúto krajinu po sebe zanechávajú vošky, ktoré v záhrade vyčíňajú. Škodcovia sa rýchlo množia a predstavujú hrozbu pre zdravo rastúce plodiny. Ak chcete rýchlo obnoviť pokoj a pohodu vo svojom záhradnom priestore, musíte bezodkladne konať. Navrhujeme niekoľko domácich prostriedkov, ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

29.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Try_my_best).

Početné stopy po zuboch, diery a usychajúce rastliny. Takúto krajinu po sebe zanechávajú vošky, ktoré v záhrade vyčíňajú. Škodcovia sa rýchlo množia a predstavujú hrozbu pre zdravo rastúce plodiny. Ak chcete rýchlo obnoviť pokoj a pohodu vo svojom záhradnom priestore, musíte bezodkladne konať. Navrhujeme niekoľko domácich prostriedkov, ktoré problém rýchlo vyriešia.

Ako vyhnať vošky zo záhrady?
Foto: shutterstock/Try_my_best

Ako sa zbaviť vošiek v záhrade?

Už v máji môžete v záhrade očakávať prílev malých škodcov, veľkých len asi 5 mm. Vošky spravidla napádajú záhradu v celých kolóniách a ničia aj tie najkrajšie ošetrované plodiny. Vďaka ich mikroskopickej veľkosti je veľmi ťažké ich na prvý pohľad spozorovať. Stopy ich existencie možno vidieť na rýchlo sa rozkladajúcich plodinách. Narušitelia sa živia predovšetkým zeleninou, cibuľovitými rastlinami, stromami a kríkmi.

Skúsení záhradníci odporúčajú, aby ste po spozorovaní znepokojujúcich príznakov okamžite podnikli kroky na ich vyhnanie zo záhrady. Ak to chcete urobiť, siahnite po prípravku, ktorý majú radi deti aj dospelí. Ideálnym základom pre organický postrek proti voškám je mlieko. Dôležité je vybrať si to plnotučné, teda s označením 3,2 %. Stačí ho zmiešať v pomere 1:1 s vodou a ihneď pristúpiť k aplikácii.

Z čoho vyrobiť prírodný postrek proti voškám?

Stále hladné vošky sú protivníkom, s ktorým sa ťažko bojuje. Rýchlo migrujú medzi plodinami a stávajú sa takmer nepolapiteľnými. Ako ich účinne odradiť od hodovania vo vašej záhrade? Odpoveď možno nájdete v cibuľovom vývare. Je to zelenina, ktorú už spravidla máte v zásobe v kuchyni.

Na boj proti voškám použite postrek z cibule.
Foto: shutterstock/FotoHelin Pixabay

Najprv nakrájajte na kocky asi 75 g cibule, potom ju vložte do čo najväčšieho hrnca a zalejte 10 litrami vody. Teraz jednoducho varte ingrediencie 30 minút na nízkom výkone horáka, nechajte úplne vychladnúť a preceďte. Výsledný odvar sa naleje do fľaše s rozprašovačom a nastrieka sa. Pestovatelia poukazujú na to, že tento patent je účinný nielen pri vyháňaní vošiek, ale navyše si poradí aj s prvými príznakmi hubových chorôb, ktoré skryto napádajú rastliny.

Čím postriekať vošky? Sladký spôsob

Ranná šálka kávy poskytuje dávku kofeínu, ktorý má povzbudzujúci účinok a dodáva energiu na činnosť. Parný čierny nápoj výslovne zlepšuje náladu a stimuluje vylučovanie serotonínu, hormónu šťastia. To všetko je pravda, ale len vo vzťahu k ľuďom. Na vošky pôsobí kofeín ako najsilnejší repelent. Postrek prípravkom na báze kofeínu ich zo záhrady dostane v okamihu.

Pre silný liek môžete použiť nielen kávu, ale aj nápoj v štýle Pepsi alebo Coca-Cola. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek značku, siahnite len po výrobku bez cukru. Jeho prítomnosť by mohla prilákať ďalších škodcov. Po zakúpení začnite prelievaním tekutiny. Potom ju zmiešajte s vodou v pomere 1:2 a nalejte do fľaše s rozprašovačom. S postrekom je najlepšie počkať do večerných hodín alebo dokonca do západu slnka. Odborníci zdôrazňujú, že táto metóda by sa mala používať každé dva dni.

Na vošky pôsobí kofeín ako najsilnejší repelent. Okrem kávy môžete použiť Coca-Colu alebo Pepsi, avšak bez cukru.
Foto: shutterstock/TanyaLovus

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ľudia to milujú, vošky to nenávidia. Keď vychladne, postriekajte rastlinu. Zmiznú raz-dva

Uvarte, ochlaďte a naplňte fľašu. Bohato postriekané paradajky budú bez vošiek

The post Osviežujúci nápoj je nepriateľom vošiek. Stačí pár kvapiek, aby ste nepozvaných dostali zo záhrady appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie