Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Otáčajú sa Palestínčania proti Hamasu? Kvôli dlhým rokovaniam o prímerí rastie kritika

Kvôli dlhým rokovaniam o prímerí a prepustení rukojemníkov rastie medzi Palestínčanmi kritika hnutia Hamas, proti ktorému v Pásme Gazy bojuje izraelská armáda. Píše to agentúra AFP. Palestínčania Hamasu vyčítajú, že ho nezaujímajú podmienky, v ktorých počas konfliktu žijú civilisti. Podľa prieskumov mal však Hamas v máji vyššie preferencie, ako pred teroristickým útokom z vlaňajšieho 7. […]
Menej ako 1 min. min.

Kvôli dlhým rokovaniam o prímerí a prepustení rukojemníkov rastie medzi Palestínčanmi kritika hnutia Hamas, proti ktorému v Pásme Gazy bojuje izraelská armáda. Píše to agentúra AFP. Palestínčania Hamasu vyčítajú, že ho nezaujímajú podmienky, v ktorých počas konfliktu žijú civilisti. Podľa prieskumov mal však Hamas v máji vyššie preferencie, ako pred teroristickým útokom z vlaňajšieho 7. októbra.

Obyvatelia Pásma Gazy, s ktorými hovorila agentúra AFP, kritizovali počínanie vedenia Hamasu v rokovaní o dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov unesených pri teroristickom útoku na začiatku októbra.

Prerušenie bojov sa vzďaľuje

Tento týždeň Hamas odpovedal na návrh dohody, ktorý na konci mája predstavil americký prezident Joe Biden a ktorý podporila Bezpečnostná rada OSN. Hamas chce ale v návrhu vykonať zmeny, čo ďalej oddialilo vidinu prerušenia bojov.

“Je potrebné, aby sa táto vojna zastavila za každú cenu. Nemôžeme ju ďalej znášať, “uviedol päťdesiattriročný abú Šákir. Jeho názor zdieľa aj ďalší Palestínčania, s ktorými hovorila agentúra AFP. “Sme unavení, mŕtvi, zničení a súčet našich tragédií je nekonečný,” poznamenal Palestínčan.

V Rafahu zahynuli štyria izraelskí vojaci, zabila ich nálož nastražená v budove

Hamas by mal okamžite ukončiť vojnu a nemal by sa snažiť ďalej vládnuť v Pásme Gazy, povedala agentúre AFP 50-ročná umm Šádi. “Čo sme získali od tejto vojny, ako smrť, ničenie, vyhladenie a hlad? “uviedla žena.

Od obyvateľov Pásma Gazy na adresu politického vedenia Hamasu tiež zaznieva kritika, že žijú v Katare a nie v Pásme Gazy, kde sa kvôli vojne veľmi zhoršila humanitárna situácia.

Menej podporovateľov

Kritické názory sa však zatiaľ nepremietajú do výsledkov prieskumov, ktoré na palestínskych územiach vedie ústav PCPSR. Podľa májovej sondáže, ktorá bola zverejnená v stredu, v Pásme Gazy podporovalo hnutie Hamas 38 percent obyvateľov, čo je rovnaký údaj ako v septembri minulého roku.

Ak sa zoberú do úvahy aj ďalšie palestínske územia, tak Hamas má podporu 40 percent Palestínčanov, čo je skoro dvakrát toľko, čo v septembri roku 2023. Prudký nárast popularity hnutia zaznamenalo hlavne na Západnom brehu Jordánu, kde sa jeho podpora zvýšila z 12 na 41 percent.

Podpora konkurenčného Fatahu medzi septembrom a májom klesla z 26 na 20 percent a stúpenci iných strán klesli z 12 na osem percent. Len menšina obyvateľov Pásma Gazy si však želá, aby Hamas na tomto území znovu vládol.

Zhruba tri štvrtiny Palestínčanov schvaľujú teroristický útok zo 7. októbra, keď Hamas a jeho spojenci napadli izraelské územie v okolí Pásma Gazy. Podľa PCPSR to však neznamená, že títo respondenti podporujú vraždenie civilistov. Podľa ústavy sa však mnoho Palestínčanov domnieva, že útok poslúžil na to, aby sa svet znovu zaoberal ich situáciou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie