Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ovládli vašu záhradu hlodavce? Tu sú osvedčené spôsoby, ako sa zbaviť týchto neželaných návštevníkov

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/SuperZiemia). Nepozvaní hostia v záhrade v podobe rôznych hlodavcov sú pre majiteľa takejto zelenej oázy veľkou starosťou. Hryzec, ryšavka roľná alebo hraboš môžu účinne ničiť úrodu a kvetinové záhony, preto sa oplatí oboznámiť sa s osvedčenými spôsobmi, ako sa ich nadobro zbaviť. Hraboše môžu v záhrade spôsobiť veľké škody.Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/SuperZiemia).

Nepozvaní hostia v záhrade v podobe rôznych hlodavcov sú pre majiteľa takejto zelenej oázy veľkou starosťou. Hryzec, ryšavka roľná alebo hraboš môžu účinne ničiť úrodu a kvetinové záhony, preto sa oplatí oboznámiť sa s osvedčenými spôsobmi, ako sa ich nadobro zbaviť.

Hraboše môžu v záhrade spôsobiť veľké škody.
Foto: shutterstock.com/SuperZiemia

Najčastejšie hlodavce v záhrade

Hlodavce si nachádzajú cestu do vašich záhrad pri hľadaní potravy a úkrytu. Hryzú rastliny a hrabú tunely, čím ničia úrodu. V našich záhradách sa veľmi často vyskytujú hraboše poľné, ktoré sa živia cibuľovitými a hľuznatými rastlinami, ale požierajú aj obilniny a trávy.

Hraboš poľný je obzvlášť nepríjemný pre poľnohospodárov, pretože sa často vyskytuje na veľkých orných poliach. V zime, keď sa ukrýva pod snehom, obhrýza kôru záhradných stromov, čím ich oslabuje a poškodzuje, čím zvyšuje riziko ochorenia stromov.

Ryšavky roľné sú tiež častými návštevníkmi záhrad. Na jar ohlodávajú okrem iného zeleninu, okrasné rastliny a trávy a v lete sa živia najmä ovocím. Na druhej strane, príbuzná ryšavke roľnej, ryšavka obyčajná, sa na jar a v lete živí koreňmi a výhonkami mladých rastlín.

Ďalším bežným hlodavcom v záhradách je hryzec poľný, ktorý vyhrabáva výrazné chodby pozdĺž radov rastlín a potom odhryzáva ich korene, čím spôsobuje ich odumieranie.

Hryzec sa živí rastlinami a ničí záhradu.
Foto: shutterstock/Sandra Standbridge

Ako účinne odradiť hlodavce zo záhrady?

Ak nechcete čeliť problémom s hlodavcami vo vašej záhrade, mali by ste vedieť, čo týchto neželaných hostí priťahuje. Predovšetkým príliš neskorý zber úrody z polí a záhrad môže podporiť rozmnožovanie hlodavcov. Zbavte sa všetkých zvyškov plodín na zimu a nerozhadzujte v záhrade mulč príliš skoro, aby ste ochránili vaše rastliny pred mrazom.

Ak chcete hlodavce odradiť od svojej záhrady, začnite pestovať rastliny, ktoré okrem iného vďaka zápachu, ktorý vydávajú, znižujú riziko výskytu hrabošov, hryzcov a myší. V tejto súvislosti sa oplatí vysadiť okrem iného mätu, cesnak, komonicu, mliečnik a cisársku korunu, ktorých vôňa má na hlodavce dráždivý účinok. Ak objavíte noru hlodavcov, umiestnite uvedené rastliny do ich úkrytov.

V boji proti hlodavcom sú veľmi užitočné aj rôzne druhy zvukových odpudzovačov. Môžete si kúpiť hotové elektronické zariadenia, ktoré vydávajú ultrazvukové tóny, alebo si ich môžete pripraviť sami, čo nie je náročná úloha. Stačí, ak do zeme okolo zeleninových záhonov a cibuľovín zapichnete krátke kovové tyče a na nich umiestnite prázdne fľaše alebo plechovky.

Účinným riešením je aj použitie špeciálnych pascí, ktoré sa zvyčajne umiestňujú do nor hlodavcov. Pasce takéhoto jedinca prilákajú a potom zabránia jeho úniku alebo ho zneškodnia. Okrem toho je dobré do nôr hlodavcov aplikovať rozdrvené strúčiky cesnaku, strúhané listy bazy čiernej a chumáče psej srsti.

Rastliny v záhrade možno pred hlodavcami chrániť vhodnými sieťami a krytmi. Treba však pamätať na to, že takáto „bariéra“ by mala byť vyrobená z kovu, pretože plastovú konštrukciu nevítaní hostia ľahko prehryzú.

Ochranné siete sa najčastejšie aplikujú okolo cibúľ. Zároveň sa zakopávajú do zeme niekoľko desiatok centimetrov hlboko, aby sa škodcom sťažilo ohryzávanie koreňov.

Na odradenie hlodavcov môžete v záhrade zasadiť korunovku. Tá vydáva vôňu, ktorú nemajú radi.
Foto: shutterstock/Al.geba

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto tri rastliny odpudzujú potkany a hraboše. Okrem toho vyzerajú krásne

Ako sa zbaviť myší v dome? Namiesto vlasov nastriekajte kuchyňu. Už sa neobjavia

The post Ovládli vašu záhradu hlodavce? Tu sú osvedčené spôsoby, ako sa zbaviť týchto neželaných návštevníkov appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie