Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pacient s vtáčou chrípkou zomrel na chronické ochorenia, nie na vírus

Muž z Mexika nakazený vtáčou chrípkou zomrel v dôsledku chronických chorôb a nie na infekciu týmto vírusom, uviedlo v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informuje o tom agentúra Reuters. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ešte v stredu informovala o prvom laboratórne potvrdenom prípade nákazy človeka variantom chrípkového vírusu H5N2. Na piatkovej tlačovej konferencii v Ženeve označil hovorca […]
Menej ako 1 min. min.

Muž z Mexika nakazený vtáčou chrípkou zomrel v dôsledku chronických chorôb a nie na infekciu týmto vírusom, uviedlo v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informuje o tom agentúra Reuters.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ešte v stredu informovala o prvom laboratórne potvrdenom prípade nákazy človeka variantom chrípkového vírusu H5N2.

Na piatkovej tlačovej konferencii v Ženeve označil hovorca WHO Christian Lindmeier prípad tohto muža za “multifaktorové úmrtie” a poznamenal, že odborníci stále vyšetrujú, či sa nakazil od niekoho alebo pri kontakte so zvieratami.

Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine

Mexické ministerstvo zdravotníctva neskôr informovalo, že 59-ročný muž zahynul v dôsledku chronických chorôb, ktoré viedli k septickému šoku. “Dlhotrvajúce choroby spôsobovali stav, ktorý viedol k zlyhaniu viacerých orgánov,” spresnilo ministerstvo s odvolaním sa na zistenia tímu odborníkov.

Muž mal v priebehu posledných 14 rokov chronické ochorenie obličiek, cukrovku a arteriálnu hypertenziu, uviedlo ministerstvo a dodalo, že v súvislosti s týmto prípadom neexistujú dôkazy o prenose vírusu A(H5N2) z človeka na človeka. Vedci boli v pohotovosti, aby zistili zmeny vo víruse, ktoré by mohli signalizovať, že sa prispôsobuje tak, aby sa ľahšie šíril medzi ľuďmi.

Iný variant vtáčej chrípky, H5N1, sa už niekoľko týždňov šíri medzi stádami dojníc v USA, pričom zaznamenali aj malý počet prípadov u ľudí. Podľa úradov však v žiadnom z prípadov nejde o prenos nákazy z človeka na človeka, ale o prenos choroby z dobytka na ľudí.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie