Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pain d’épices: Francúzsky korenistý medový chlieb

Pain d’épices, tradičný francúzsky korenistý medový chlieb, je dezert, ktorý ťa okamžite zahalí do teplej a útulnej atmosféry. Kombinácia voňavých korenín, ako je škorica, zázvor a klinčeky, s jemnou sladkosťou medu, vytvára dokonalý jesenný alebo zimný dezert. Tento chlieb, obľúbený nielen vo Francúzsku, sa často pripravuje počas sviatkov, kedy domovom prevonia bohatou arómou, ktorá pripomína […]
Menej ako 1 min. min.

Pain d’épices, tradičný francúzsky korenistý medový chlieb, je dezert, ktorý ťa okamžite zahalí do teplej a útulnej atmosféry. Kombinácia voňavých korenín, ako je škorica, zázvor a klinčeky, s jemnou sladkosťou medu, vytvára dokonalý jesenný alebo zimný dezert. Tento chlieb, obľúbený nielen vo Francúzsku, sa často pripravuje počas sviatkov, kedy domovom prevonia bohatou arómou, ktorá pripomína Vianoce. Je výborný samostatne, no takisto skvele doplní kúsok kvalitného syra alebo kávu či horúci čaj.

Čo je na Pain d’épices najlepšie, je jeho jednoduchosť a univerzálnosť. Zatiaľ čo základný recept je klasický, môžeš ho ľahko prispôsobiť vlastným chutiam pridaním kandizovanej kôry, vanilky alebo dokonca štipky čierneho korenia pre extra hĺbku. Je to jeden z tých dezertov, ktorý chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja. Ak hľadáš sladkosť, ktorá ťa zahreje na duši a privolá tú pravú zimnú atmosféru, Pain d’épices je presne to, čo potrebuješ.

Ingrediencie

250 g hladkej múky

100 g medu (najlepšie tmavý med, napríklad pohánkový)

100 g hnedého cukru

2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

1/2 lyžičky jedlej sódy

2 vajcia

100 ml mlieka

100 g masla (rozpustené)

1 lyžička mletej škorice

1/2 lyžičky mletého zázvoru

1/4 lyžičky mletého klinčeka

1/4 lyžičky mletého muškátového orieška

Štipka soli

(Nepovinné) 50 g kandizovanej pomarančovej alebo citrónovej kôry

Postup

Predhrievanie rúry: Rúru predhrejte na 160 °C. Formu na chlieb (približne 20 cm) vymažte maslom a vysypte múkou, alebo ju vyložte papierom na pečenie.

Suché ingrediencie: V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, cukor, soľ a všetky koreniny (škoricu, zázvor, klinček a muškátový oriešok).

Tekuté ingrediencie: V hrnci jemne zohrejte med s mliekom, až kým sa med úplne nerozpustí. Pridajte maslo a dobre premiešajte. Nechajte mierne vychladnúť a potom primiešajte vajcia.

Spojenie cesta: Nalejte tekutú zmes do misky so suchými ingredienciami a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí. Miešajte iba tak, aby sa ingrediencie spojili a cesto sa neprepracovalo. Nakoniec jemne zamiešajte kandizovanú pomarančovú kôru, ak ju používate.

Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 50 až 60 minút. Pain d’épices je upečený, keď doň zapichnete špajdľu a tá vyjde čistá. Ak chlieb začína na povrchu príliš hnednúť, prikryte ho alobalom a pokračujte v pečení.

Chladenie: Nechajte chlieb vychladnúť vo forme asi 10 minút, potom ho vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Podávanie: Pain d’épices chutí najlepšie na druhý deň, keď sa koreniny dostatočne rozvinú. Môžete ho podávať s maslom, medom alebo džemom na raňajky, alebo ako dezert k čaju či káve. Tento korenistý chlieb tiež výborne ladí so syrmi, najmä so smotanovými alebo modrými syrmi.

Tipy

Pre extra arómu môžeš pridať 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo štipku čierneho korenia.

Chlieb môžeš zabaliť do fólie a skladovať na chladnom a suchom mieste po dobu niekoľkých dní – čím dlhšie ho necháš, tým bude korenistá chuť intenzívnejšia.

Pain d’épices otázky a odpovede

Môžem použiť iný typ medu v Pain d’épices?

Áno, môžeš použiť akýkoľvek med podľa vlastného výberu. Pohánkový med je tradičný a dodáva tmavšiu farbu a bohatšiu chuť, ale aj kvetový alebo lipový med funguje výborne. Každý druh medu mierne ovplyvní výslednú chuť.

Dá sa Pain d’épices pripraviť bez cukru?

Áno, cukor môžeš nahradiť inými sladidlami, napríklad javorovým sirupom, agáve alebo kokosovým cukrom. Uvedom si však, že každé sladidlo môže mierne zmeniť konzistenciu a chuť chleba.

Ako dlho vydrží Pain d’épices čerstvý?

Pain d’épices je vynikajúci aj po niekoľkých dňoch, keďže chute sa lepšie rozvinú. Skladuj ho v uzatvorenej nádobe alebo zabal do fólie na suchom a chladnom mieste, kde vydrží čerstvý 5 až 7 dní.

Môžem Pain d’épices zamraziť?

Áno, Pain d’épices sa dá zamraziť. Zabaľ ho do fólie alebo vzduchotesného vrecka a zmraz na dobu až 2 mesiace. Pred podávaním ho nechaj rozmraziť na izbovej teplote.

Je možné pridať do receptu orechy alebo sušené ovocie?

Určite! Kandizované ovocie, sušené hrozienka, nasekané orechy alebo dokonca kúsky čokolády môžu Pain d’épices obohatiť a pridať textúru.

Čo môžem použiť namiesto masla?

Maslo môžeš nahradiť rastlinným olejom (napríklad kokosovým alebo slnečnicovým olejom), ktorý dodá chlebu vlhkosť. Kokosový olej bude mať vplyv na chuť, zatiaľ čo neutrálny olej, ako je repkový, bude menej výrazný.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Pain d’épices: Francúzsky korenistý medový chlieb je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie