Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pákistán: Vzteklý dav upálil turistu za znesvěcení Koránu (video)

V Pákistánu se prosazuje poměrně přísné dodržování práva šaría, což má za důsledek z našeho pohledu poněkud bizarní rozsudky. Například za znásilnění tam ve více než 97% případů neexistuje žádný trest (ten zbytek jsou případy dětí mladších 3 let) a jen velmi zřídka jsou trestány vraždy ze cti, kdy někdo z rodiny zabije vlastní dceru […]
Menej ako 1 min. min.

V Pákistánu se prosazuje poměrně přísné dodržování práva šaría, což má za důsledek z našeho pohledu poněkud bizarní rozsudky.

Například za znásilnění tam ve více než 97% případů neexistuje žádný trest (ten zbytek jsou případy dětí mladších 3 let) a jen velmi zřídka jsou trestány vraždy ze cti, kdy někdo z rodiny zabije vlastní dceru (sestru, manželku) kvůli tomu, že urazila rodinnou čest.

Pokud už v podobných případech trest vůbec padne, pak je velmi mírný, zpravidla podmínka. Bezvěrci jsou pak považováni za zcela podřadné, což také znamená, že v zemi nemají téměř žádná práva.

Na každodenním pořádku jsou únosy křesťanských a hinduistických dívek mezi 8 – 16 lety (v posledních letech jde o cca 2000 únosů ročně), přičemž unesená dívka je znásilněna a následně konvertována k islámu a její únosce se stává manželem.

Rodiče se téměř vždy domáhají svých dcer marně, jen asi 1% případů dopadlo tak, že se dcera rodině vrátila. Jednalo se zpravidla o kauzy, které se podařilo rozmáznout mezinárodně.

Bezpočet činů, které by byly v mnoha jiných – nemuslimských – zemích považovány za trestné, tedy pachatelům prochází, což ovšem nelze říci o případech rouhání proti islámu.

Tyto případy velmi často končí trestem smrti. Mnohdy je institut rouhání zneužit pokud se někdo chce pomstít člověku, který ho nějak urazil nebo s ním má spor. Stačí dotyčného nařknout z rouhání a rouhač  je zpravidla skutečně odsouzen k smrti, případně zlynčován dřív, než může vůbec k soudu dojít.

Tento týden došlo k dalšímu takovému případu hromadného lynče u turisty, který měl údajně znesvětit Korán. V podstatě tak tomu vůbec nemuselo být, je dost dobře možné, že nic neudělal, ale někdo ho udal třeba proto, že se s ním z nějakého důvodu pohádal.

V Pákistánu totiž každý moc dobře ví co za poničení Koránu hrozí a skutečně nikdo by si netroufl jej jakkoli poškodit. A už vůbec by tak nikdo nečinil před svědky, neboť podobné konání lze považovat za sebevraždu.

K incidentu došlo ve čtvrtek 20. června v oblasti Madyan v okrese Swat v provincii Chajbar Paštúnchwa.

Podle zpráv byla oběť rodákem z okresu Sialkot v provincii Paňdžáb v Pákistánu a navštívila Swat jako turista. Muslimský dav tvrdil, že zapálil některé stránky Koránu a použil to jako záminku k lynčování.

Je třeba zmínit, že policie ze Swatu původně vzala obviněného z rouhání do vazby, aby zabránila případnému lynči. Rozzuřený dav útočící na policejní stanici však oběť vytáhl ven a odvedl pryč.

Policejní důstojník okresu Swat (DPO) Dr. Zahidullah Khan informoval: „Lidé zapálili policejní stanici a vozidlo. Při útoku bylo zraněno celkem 8 osob.“

Oběť byla poté lynčována a její tělo bylo zapáleno. Video znepokojivého incidentu se ve čtvrtek (20. června v noci) stalo virálním na sociálních sítích.

Po tomto incidentu byly v oblasti Madyan nasazeny těžké policejní síly, aby uklidnily situaci a dostaly zákon a pořádek pod kontrolu. Hlavní ministr Chajbar Paštúnchwa Alí Amin Gandapur vzal tuto záležitost na vědomí a apeloval na muslimy, aby zachovali mír.

Svolal také zprávu o této záležitosti a nařídil Dr. Zahidullahu Khanovi z SDPO, aby okamžitě dostal situaci pod kontrolu.

V květnu tohoto roku byl rozzuřeným muslimským davem lynčován starší křesťan jménem Nazir Masih kvůli pochybným obviněním z rouhání. Incident se odehrál v kolonii mudžáhidů ve městě Sargodha v provincii Paňdžáb v Pákistánu.

Muslimský dav zdemoloval Masihův dům, vyraboval jeho továrnu a zapálil ho kvůli fámám, že spálil stránky Koránu. Muž však ve skutečnosti Korán schválně nezapálil.

Synovec oběti Tariq Sajid řekl, že v noci z 24. na 25. května se jejich čtvrtí prohnala silná bouře.

V důsledku toho se na ulici v kolonii Mujahid nahromadily trosky a ztížily lidem průjezd. Postarší křesťan zametl ulici a posbíral odpadky u sloupu elektrického vedení, aniž by věděl, že je mezi nimi krabice plná stránek z Koránu.

Nazir Masih pak odpadky zapálil. Muslimský kolemjdoucí viděl oběť pálit trosky a usoudil, že úmyslně spálil Korán. To dalo vzniknout fámě, že se křesťan úmyslně dopustil rouhání.

Sajid řekl: „Můj strýc se jen snažil udělat dobrý skutek tím, že vyčistil ulici, ale podívejte se, co mu udělali.“ Dodal, že obsah krabice musel během bouře náhodně spadnout do koše.

Radikální islámská organizace Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) údajně umístila na rozích ulic po celém Pákistánu krabice, aby v nich lidé mohli ukládat svaté texty.

Níže se můžete podívat na video čtvrtečního incidentu, při kterém byl upálen údajný rouhač. Upozorńuji, že několik těchto videí již bylo zcenzurováno, není tedy jisté, že vydrží dlouho:

 

Pakistani Muslim Mob BURN TOURIST ALIVE for committing ‘blasphemy’ against Islam.

The man was lynched by a several hundred strong group in the Swat region of Pakistan, with the mob accusing the man of desecration of the Holy Book after he allegedly burnt several pages.

The… pic.twitter.com/NufWXKK653

— Oli London (@OliLondonTV) June 21, 2024

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie