Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Páli vás pokožka po opaľovaní? Vyskúšajte domáce prostriedky na spálenie od slnka

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/@freepik). Očakávané májové sviatky môžu byť príjemným relaxom alebo príčinou kožných problémov. Čo robiť, ak to s pobytom na slnku trochu preháňate a namiesto krásneho bronzu vám zostane nepríjemné začervenanie a pálenie pokožky? Existuje pomerne veľa domácich prostriedkov na rýchlu úľavu od spálenia od slnka. Odporúčame, čo by mohlo pomôcť. […]
Menej ako 1 min. min.

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/@freepik).

Očakávané májové sviatky môžu byť príjemným relaxom alebo príčinou kožných problémov. Čo robiť, ak to s pobytom na slnku trochu preháňate a namiesto krásneho bronzu vám zostane nepríjemné začervenanie a pálenie pokožky? Existuje pomerne veľa domácich prostriedkov na rýchlu úľavu od spálenia od slnka. Odporúčame, čo by mohlo pomôcť.

Spálenie od slnka. Čo prinesie úľavu?
Foto:freepik.com/@freepik

Spálenie od slnka je na dovolenke veľmi častým problémom. Nepodceňujme ich, pretože môžu viesť k zvýšenému riziku vzniku melanómu. Správna ochrana pokožky krémom so správnym ochranným faktorom je absolútnou nevyhnutnosťou. Aby ste sa vyhli spáleniu, nezdržiavajte sa na slnku v tzv. špičkových hodinách – medzi 10:00 a 16:00. A ak sa predsa len spálite, nezabudnite sa o svoju pokožku starať.

Cítite, že vás začína páliť pokožka? Neodkladajte to

Hneď ako pocítite, že slnko začína dráždiť vašu pokožku a vy ste sa nadmerne opálili, okamžite odíďte zo slnka a chráňte si pokožku. Kľúčom k zmierneniu nepríjemných pocitov je znížiť teplotu pokožky a zabrániť jej ďalšiemu poškodeniu. Tu je uvedené, čo by ste mali urobiť okamžite:

Okamžite sa stiahnite zo slnka. Nájdite si tieň, choďte dovnútra alebo aspoň zakryte odhalenú pokožku oblečením, prípadne sa schovajte pod dáždnik.

Hydratujte sa. Pri spálení slnkom vaše telo rýchlo spotrebuje tak veľmi potrebnú vodu, preto na zmiernenie následkov pite veľa vody – uistite sa, že to budete robiť počas nasledujúcich dní.

Dajte si vlažnú sprchu alebo kúpeľ. Vyhnite sa veľmi studenej vode; takáto sprcha môže byť pre vás priam bolestivá. Chladná voda zníži teplotu vašej pokožky a zmierni zápal.

Potom použite prostriedky na upokojenie popálenín a pomôžte pokožke rýchlejšie sa zotaviť.

Opaľovanie bez ochranného krému sa môže skončiť spalením.
Foto: shutterstock/Pavel Vatsura

Domáce spôsoby na spálenie od slnka

Úpal je poškodenie vonkajších vrstiev kože. Nie je to nič iné ako zápalová reakcia na ultrafialové žiarenie. Medzi príznaky spálenia od slnka patria:

bolesť a pálenie,

sčervenanie kože,

oteplenie kože,

zápal,

svrbenie,

pľuzgiere (ako pri iných popáleninách),

šupinatenie suchej kože.

Zistite, ako zmierniť nepríjemné pocity a pomôcť vašej pokožke zotaviť sa. Týchto niekoľko jednoduchých spôsobov vám rýchlo prinesie úľavu.

Studené obklady. Na popálené miesta niekoľkokrát denne prikladajte studené obklady z čistého vlhkého uteráka.

Jablčný ocot. Môžete si pripraviť kúpeľ s pridaním octu. Jablčný ocot môže podporiť hojenie pokožky a pomôcť obnoviť rovnováhu pH pokožky. Do kúpeľa pridajte pohár jablčného octu.

Ovsené vločky dobre poslúžia pri spálení od slnka.
Foto: pexels.com/Castorly Stock

Esenciálne oleje. Niektoré prírodné esenciálne oleje môžu pomôcť vašej pokožke. Mätový, levanduľový, harmančekový a čajovníkový olej môžu zmierniť zápal a ochladiť pokožku. Nezabudnite však, že každý olej je príliš koncentrovaný a pred použitím ho treba zriediť napríklad mandľovým olejom alebo gélom z aloe vera.

Ovsené vločky. Ovsené vločky sú vynikajúcim domácim kozmetickým prípravkom a dobre poslúžia aj pri spálení od slnka. Je to prírodný protizápalový prostriedok. Z mletých ovsených vločiek a studeného mlieka si môžete pripraviť upokojujúcu pastu a urobiť z nej obklad alebo pridať mleté ovsené vločky do kúpeľa.

Kokosový olej. Ďalším geniálnym prostriedkom na upokojenie zapálenej pokožky je obyčajný kokosový olej. Je bohatý na prírodné tuky, ako sú kyselina linolová a laurová, ktoré majú hydratačné a antimikrobiálne vlastnosti. Kokosový olej najlepšie funguje namiesto klasického pleťového mlieka alebo krému.

Aloe vera. Aloe vera má antibakteriálne, protizápalové a upokojujúce vlastnosti. Používajte prírodné produkty alebo si z rastliny vyrobte domáci gél z aloe vera.

Po spálení slnkom môže pomôcť aloe vera.
Foto: shutterstock/NIKCOA

Uhorky. Uhorky sú v lete geniálnou zeleninou. Sú prírodným antioxidantom a dokážu zmierniť bolesť spôsobenú popáleninami. Môžete ich použiť na rôzne spôsoby. Naaranžujte si plátky čerstvých uhoriek alebo si z nich pripravte chladivú masku. Umyte a ošúpte uhorky, schlaďte ich v chladničke a rozmixujte na hladkú pastu. Potom ich naneste na pokožku.

Krém na holenie. Hoci krém na holenie nie je prírodný produkt, ten s mentolom sa môže ukázať ako váš spojenec. Pri miernych popáleninách od slnka môže pomôcť upokojiť zapálenú pokožku. Naneste na pokožku tenkú vrstvu a nechajte ju zaschnúť asi 30 minút, potom opláchnite. Pamätajte na to, aby ste sa neholili, kým je pokožka podráždená.

Kedy ísť k lekárovi pri spálení slnkom?

Väčšina popálenín od slnka sú popáleniny prvého stupňa. Hlavnými príznakmi sú začervenanie pokožky a bolesť. Niekedy je však spálenie vážnejšie a vyžaduje si odborné ošetrenie. Lekára navštívte, ak sa u vás vyskytnú nasledujúce príznaky:

pľuzgiere na koži, najmä ak pokrývajú viac ako 20 % vášho tela,

mdloby alebo slabosť,

vysoká horúčka,

bolesť hlavy,

dehydratácia,

zmätenosť,

kŕče,

nevoľnosť,

infekcia kože,

nedostatočné zlepšenie napriek domácej liečbe.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Upokojuje vás a uľahčuje zaspávanie. Šálka denne stačí na to, aby ste spali ako dieťa

Bleskovo vyžehlí vrásky. Zabudnutý hit zo socialistického Československa je opäť v obľube

The post Páli vás pokožka po opaľovaní? Vyskúšajte domáce prostriedky na spálenie od slnka appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie