Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pamätajte na to a vaše tuje budú rásť ako burina. To zaručuje vysoký a hustý živý plot

03.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Klimek Pavol). Ako zasadiť tuje? Tuja západná Smaragd a Tuja západná „Brabant“ sú často vybrané pre domáce živé ploty. Ich vzhľad však závisí od správnej starostlivosti a dôležité sú opatrenia prijaté pri začatí pestovania týchto rastlín. Vysvetľujeme, kedy sadiť tuje a na čo nezabudnúť. Kedy sadiť tuje? Foto: Shutterstock/Klimek Pavol […]
Menej ako 1 min. min.

03.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Klimek Pavol).

Ako zasadiť tuje? Tuja západná Smaragd a Tuja západná „Brabant“ sú často vybrané pre domáce živé ploty. Ich vzhľad však závisí od správnej starostlivosti a dôležité sú opatrenia prijaté pri začatí pestovania týchto rastlín. Vysvetľujeme, kedy sadiť tuje a na čo nezabudnúť.

Kedy sadiť tuje?
Foto: Shutterstock/Klimek Pavol

Tuja smaragd a tuja brabant sú najobľúbenejšie stromovité dreviny vybrané do záhradných živých plotov. Táto formácia je dobrým spôsobom, ako nahradiť alebo doplniť tradičný plot a zároveň poskytuje zaujímavé spestrenie domácich aranžmánov.

Rovnako atraktívne budú vyzerať aj tuje v menších skupinách alebo jednotlivo. Je však potrebné pripomenúť, že naše úsilie môže byť zbytočné, ak pri ich výsadbe urobíme chyby. Na čo by ste si teda mali dať pozor?

Kedy sadiť tuje? Výber správneho termínu poskytne rastlinám väčšiu šancu na rozvoj

Tuja smaragd a brabant sú odrody tuje (Thuja occidentalis), preto majú podobné nároky. Podobné sú aj pravidlá týkajúce sa termínu výsadby. Rastliny v kvetináčoch je možné vysádzať počas celého vegetačného obdobia, s výnimkou období sucha a mrazov. Pokiaľ ide o tuje vykopané zo zeme (s holými koreňmi alebo balené), výsadba by sa mala uskutočniť na jar alebo na jeseň.

V prvom prípade ide o obdobie od polovice marca do prelomu apríla a mája. Na jeseň možno tuje vysádzať od konca augusta alebo začiatku septembra do prelomu októbra a novembra, najneskôr však šesť týždňov pred prvým mrazom. V oboch prípadoch veľa závisí od poveternostných podmienok. Teplota by nemala byť príliš vysoká ani príliš nízka.

Na jar a v lete je veľmi dôležitá aj intenzívna zálievka. Nezabúdajte, že tuje vykopané zo zeme majú kratší koreňový systém, čo im sťažuje prijímanie primeraného množstva vody. Tým, že im poskytneme vhodné podmienky na „usadenie sa“ na novom mieste, majú naše tuje väčšiu šancu na dobrý vývoj. Napriek tomu to nie je jediný faktor, ktorý to ovplyvňuje.

Príliš hustá výsadba ich prinúti súťažiť o vodu a živiny, čo povedie k oslabeniu, ale aj k väčšiemu rastu.
Foto: Shutterstock/Klimek Pavol

Aký odstup by mali mať tuje? Takto získate krásny živý plot okolo vášho domu

Tuja brabant má trochu inú štruktúru ako tuja smaragd, na čo by sme mali pamätať pri aranžovaní sadeníc. Odroda Brabant sa vyznačuje dlhými a hustými výhonkami, preto sa mladé rastliny na živé ploty vysádzajú každých 60-80 centimetrov. Ak chceme získať plot s vôľami, zväčšíme vzdialenosť asi na meter.

Vetvy smaragdovej tuje sú pomerne krátke a ochabnuté, takže ak chcete získať hustý živý plot, sadenice vysaďte vo vzdialenosti 50 centimetrov od seba. Aby sme získali živý plot s medzerami, vzdialenosť opäť zväčšíme, tentoraz na cca 80-100 centimetrov.

Dôležité je, že rozostupy sadeníc pri zakladaní živého plota by mali byť vždy rovnaké. Rastliny tak budú vyzerať čo najlepšie. Okrem toho stojí za to vedieť, že príliš veľká vzdialenosť medzi tujami spôsobí, že budú rásť skôr do strán ako nahor. Príliš hustá výsadba ich prinúti súťažiť o vodu a živiny, čo povedie k oslabeniu, ale aj k väčšiemu rastu. Pri výbere miesta pre tuje by sme mali brať do úvahy aj vzdialenosť od ostatných objektov vrátane plota. Je vhodné dodržať odstup aspoň jeden meter, čo ešte viac uľahčí údržbárske činnosti, ako je orezávanie. Aký je však proces výsadby?

Ako zasadiť tuje? Majte na pamäti tieto tipy a vaše úsilie sa vyplatí

Tuji smaragd aj brabant sa bude najlepšie dariť na slnečnom stanovišti a v mierne kyslej pôde. Pred výsadbou rastlín treba samotný substrát dôkladne očistiť od buriny a zamulčovať kôrou. Pôdu sa oplatí prihnojiť kompostom, maštaľným hnojom alebo hotovým substrátom pre ihličnany, najmä ak je svetlá a rýchlo presychá. Tuje vysádzame do jamiek s priemerom asi 50 centimetrov, hĺbka by mala byť približne 40 centimetrov. Pri umiestnení sadenice do zeme ihneď zalejeme. Na vykonanie ošetrenia sa odporúča zvoliť teplý slnečný deň, čím sa zvýši šanca, že rastliny budú dobre reagovať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dracaena sa zazelená šťastím, keď do nej nalejete tento „koktejl“. Žlté listy zmiznú bez stopy

Záhradkár prezradil, ako si doma rýchlo vypestovať bylinky. „Je to ako mini skleník.“

The post Pamätajte na to a vaše tuje budú rásť ako burina. To zaručuje vysoký a hustý živý plot appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie