Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Šťavnaté a červené paradajky. Je to cieľ všetkých, ktorí ešte nedávno vysádzali sadenice tejto zeleniny na svoje záhony. Aby boli krásne, voňavé a chutné, oplatí sa im trochu pomôcť rásť, aby Vás počas sezóny zberu nesklamali. Stačí, ak ich budete správne hnojiť a budú rásť ako z vody. […]
Menej ako 1 min. min.

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ).

Šťavnaté a červené paradajky. Je to cieľ všetkých, ktorí ešte nedávno vysádzali sadenice tejto zeleniny na svoje záhony. Aby boli krásne, voňavé a chutné, oplatí sa im trochu pomôcť rásť, aby Vás počas sezóny zberu nesklamali. Stačí, ak ich budete správne hnojiť a budú rásť ako z vody. Na tento účel môžete použiť banánové šupky ako hnojivo a to minimálne tromi jednoduchými spôsobmi.

Prečo použiť banánové šupky ako hnojivo pre paradajky?
Foto: shutterstock/HiTecherZ

Hnojenie paradajok a prečo použiť banánové šupky

Rastliny potrebujú na zdravý rast aspoň tri prvky. Jedným z najdôležitejších je dusík. Zabezpečuje správny a rýchly rast sadeníc a podieľa sa aj na procese fotosyntézy. Na druhej strane fosfor pomáha posilňovať rastliny a chrániť ich pred infekciami. Draslík je zasa zodpovedný za nasadzovanie a vývoj plodov. Ak sa chcete tešiť zo skutočne bohatej úrody paradajok a mať prvotriednu zeleninu, oplatí sa počas pestovania dbať na draslík. Odkiaľ ho získať? Bohatým zdrojom draslíka sú banány a hlavne ich šupka, ktorá po zjedení ovocia zvyčajne končí v koši.

Tekuté hnojivo z banánových šupiek pre paradajky

Ako pripraviť tekuté banánové hnojivo pre paradajky? Zapojte svoju rodinu do konzumácie tohto ovocia, aby ste získali niekoľko šupiek. Zozbierané banánové šupky jednoducho vložte do veľkej nádoby, zalejte teplou vodou a potom ich odložte aspoň na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby môžete vaše sadenice a kríky zalievať tekutým hnojivom. Je dobré dodržiavať univerzálny pomer a tým je jeden liter vody na jeden banán.

Zozbierané banánové šupky jednoducho vložte do veľkej nádoby, zalejte teplou vodou a potom ich odložte aspoň na 24 hodín.
Foto: shutterstock/iva

Sušená verzia pre zaneprázdnených ľudí

Ak sa nám nepodarí rýchlo zohnať čerstvé banánové šupky, môžeme si do zásoby pripraviť práškovú verziu, ktorú potom môžete buď posypať vedľa sadeníc paradajok, alebo zriediť vodou. Stačí šupky vysušiť na slnku, pomlieť ich a nasypať do nádoby. Nie je to jednoduché?

Banánové šupky zakopte do zeme

Ak vás vyššie uvedené spôsoby získavania hnojiva z banánov pre paradajky nepresvedčili, jednoducho zakopte banánové šupky do pôdy neďaleko rastúcich kríkov. Ideálne je to urobiť skoro na jar, pretože paradajky budú môcť čerpať životodarný draslík už v polovici mája. Dávajte si pozor, aby ste pri zakopávaní banánových šupiek nepoškodili korene rastlín. Najlepšie je šupky vopred narezať na menšie kúsky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pôda pre paradajky. Do akej pôdy zasiať a zasadiť paradajky?

Hnojivo z banánových šupiek. Vyživuje rastliny a odpudzuje vošky

The post Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie