Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Paradajky dozrejú v krátkom čase. Stačí, ak toto ovocie položíte vedľa

29.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadia Brusnikova). Keď sa paradajky na kríkoch začnú nesmelo zelenať, záhradníci netrpezlivo očakávajú prvú úrodu. Niekedy sa nemôžu dočkať natoľko, že sa chopia zavlažovacej kanvy a hľadajú spôsoby, ako urýchliť dozrievanie zeleniny. Čo sa dá urobiť, aby zelené paradajky dozrievali rýchlejšie? Pomôže vám jeden triviálny spôsob. Čo sa dá […]
Menej ako 1 min. min.

29.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadia Brusnikova).

Keď sa paradajky na kríkoch začnú nesmelo zelenať, záhradníci netrpezlivo očakávajú prvú úrodu. Niekedy sa nemôžu dočkať natoľko, že sa chopia zavlažovacej kanvy a hľadajú spôsoby, ako urýchliť dozrievanie zeleniny. Čo sa dá urobiť, aby zelené paradajky dozrievali rýchlejšie? Pomôže vám jeden triviálny spôsob.

Čo sa dá urobiť, aby zelené paradajky dozrievali rýchlejšie?
Foto: shutterstock/Nadia Brusnikova

Domáce, červené a chutné paradajky sú snom mnohých záhradkárov. Môžu však byť rozmarné a niekedy spôsobujú problémy. Paradajky, ktoré sa už pomaly červenajú na kríkoch, čakajú na prvú tohtoročnú úrodu. Zatiaľ čo niektorí záhradkári si už vychutnávajú ich chuť, iní s obavami hľadia na ešte zelenú zeleninu. Práve vtedy má zmysel pustiť sa do práce.

Prečo paradajky nedozrievajú na kríkoch? Tu je dôvod

Voda, živiny a slnečné svetlo – to sú kľúčové faktory úspechu pri pestovaní paradajok. K tomu treba pridať ďalší aspekt, ktorý majitelia pozemkov niekedy prehliadajú – vzduch. Na vrchole sezóny, keď paradajky dosiahnu maximálnu veľkosť, sú totiž husté a bujné. Vtedy sa im oplatí venovať trochu viac pozornosti.

Hoci dostatočné množstvo listov pomáha rastline udržiavať vlhkosť v pôde, spodné časti listov alebo dokonca celé konáre by sa mali odstrániť. Týmto spôsobom sa zlepší výmena vzduchu v spodných častiach kríka, aby sa prebytočná vlhkosť odparovala a rastlina dostávala rovnomerné slnečné svetlo.

Čím zalievať paradajky, aby rýchlejšie dozrievali. Venujte pozornosť

Odstránenie spodnej časti listov má aj ďalšiu, dodatočnú výhodu. Pravidelné odrezávanie zelených listov totiž umožňuje rastline prideliť živiny na iné dôležité účely, predovšetkým vrátane tvorby plodov a podpory dozrievania.

Keď beriete do rúk kanvicu na zalievanie, nezabudnite, že voda, ktorá sa dostáva pod kríky, by mala byť teplá.
Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich

Keď beriete do rúk kanvicu na zalievanie, nezabudnite, že voda, ktorá sa dostáva pod kríky, by mala byť teplá. Dôležité je, že paradajky majú rady miernu zálievku priamo pod kríkom. Netrpia namáčaním listov. Nepriaznivo na ne pôsobí aj nadmerné množstvo vody. Prílišné zalievanie môže oneskoriť proces dozrievania paradajok. Ak je teda zelenina na kríku ešte zelená, príčinu môžete hľadať v príliš veľkom prísune vody.

Mimochodom, netreba zabúdať, že nič nepodporí rast rastlín tak ako pozorné oko záhradníka, ktorý si neustále dáva pozor na hmyz alebo choroby.

Čo robiť, aby paradajky dozreli? Triviálny spôsob

Niektorí záhradkári sa však nevedia dočkať, kedy ochutnajú svoje vlastnoručne vypestované paradajky do takej miery, že ešte nie úplne zrelé paradajky odtrhnú z kríka a nechajú ich doma sčervenať. Opäť sa však oplatí dbať na niekoľko kľúčových pravidiel.

Po prvé, z kríkov by sa mala zbierať len tá zelenina, ktorá už začína jemne červenať. Tým paradajka dáva najavo, že sa v nej už začal proces dozrievania. Ak sú úplne zelené, mali by tam zostať ešte nejaký čas. Potom sa odporúča dať ich na parapet, ale vyhnúť sa priamemu slnečnému žiareniu.

Z kríkov by sa mala zbierať len tá zelenina, ktorá už začína jemne červenať.
Foto: shutterstock/Natalia Kokhanova

Dozrievanie paradajok možno urýchliť aj jedným triviálnym spôsobom. Stačí umiestniť a skladovať zeleninu v blízkosti banánov alebo jabĺk, ktoré produkujú etylén, plyn, ktorý urýchľuje dozrievanie. Paradajky tiež rýchlejšie dozrievajú v červenom prostredí, napríklad uložené vo vrecku z červenej látky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Praskanie paradajok je vážny problém. Záhradníci navrhujú, ako sa s tým vysporiadať

Túto zeleninu zasejte v júli. Z úrody sa budete rýchlo tešiť

The post Paradajky dozrejú v krátkom čase. Stačí, ak toto ovocie položíte vedľa appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie