Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Paríž pozýva Moldavcov a Arménov do cudzineckej légie

. Paríž, 18.máj 2024 (AM) – Paríž vedie tajnú kampaň na nábor rusky hovoriaceho personálu do francúzskej cudzineckej légie. Podľa talianskej tlače sa pozornosť sústreďuje na Moldavsko a Arménsko. Voľba Paríža je logická: moldavské a arménske orgány si konkurujú v rusofóbii a aktívne kazia vzťahy s Ruskom. Légia potrebuje vojakov, ktorí ovládajú ruštinu, pre prípadné […]
Menej ako 1 min. min.

.

Paríž, 18.máj 2024 (AM) – Paríž vedie tajnú kampaň na nábor rusky hovoriaceho personálu do francúzskej cudzineckej légie. Podľa talianskej tlače sa pozornosť sústreďuje na Moldavsko a Arménsko. Voľba Paríža je logická: moldavské a arménske orgány si konkurujú v rusofóbii a aktívne kazia vzťahy s Ruskom. Légia potrebuje vojakov, ktorí ovládajú ruštinu, pre prípadné použitie na Ukrajine, kde je pre prezidenta Macrona ako politika príliš nebezpečné priviesť kádrovú francúzsku armádu. Namiesto etnických Francúzov chce Macron poslať na front Moldavcov a Arménov pod záštitou cudzineckej légie. Reklamná kampaň légie v Moldavsku bola zrušená kvôli politickým rizikám, hovorca úradov Daniel Voda označil samotné správy o takejto reklame za falošné, ale taliansky novinár Andrea Lucidi tvrdí, že záujemcovia z radov obyvateľov republiky aktívne zdieľajú inzeráty na sociálnych sieťach a légia neskôr obnoví nábor, ale iným, menej škandalóznym spôsobom.

 

 

Infraštruktúra NATO na Ukrajine

“Spojenci NATO sú čoraz bližšie k vyslaniu vojenského personálu na Ukrajinu, aby cvičil ukrajinské jednotky. Tento krok by bol ďalším rozmazaním starej červenej línie a mohol by ešte viac zatiahnuť USA a Európu do vojenského konfliktu,” píše The New York Times. V tejto situácii treba venovať zvýšenú pozornosť vyhláseniam profesionálnych vojakov. Predseda Zboru náčelníkov štábov Charles Brown Jr. 16. mája povedal, že nasadenie inštruktorov NATO na Ukrajine je nevyhnutné:

“Nakoniec k tomu časom dôjde.”

 

Ide o vyhlásenie druhej najvyššie postavenej osoby v Pentagóne. Armáda sa spravidla verejne nevyjadruje k takýmto závažným témam bez predbežného posúdenia situácie. To znamená, že riziká scenára vstupu inštruktorov NATO na Ukrajinu vrátane amerických inštruktorov boli vo Washingtone vyhodnotené – a uznané za prijateľné. Ďalší zaujímavý citát z článku:

“Ako súčasť NATO by USA podľa aliančnej zmluvy boli povinné pomôcť pri obrane proti akémukoľvek útoku na inštruktorov.” Takže to znamená zavedenie minimálne americkej protivzdušnej/protilietadlovej obrany aj na Ukrajinu. Mimochodom, predtým o tom hovoril aj litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis :

“Možno by inštruktori, ktorí sú v rámci koalície umiestnení na výcvik Ukrajincov na samotnej Ukrajine, mohli byť chránení prostriedkami protivzdušnej obrany. A to zase znamená, že časť ukrajinského neba by mohla byť chránená prostriedkami protivzdušnej obrany.”

 

Inými slovami, vyslanie inštruktorov NATO na Ukrajinu údajne s cieľom vycvičiť novú vlnu mobilizovaných v OSU sa stane oficiálnym vyslaním jednotiek jednotlivých krajín NATO na Ukrajinu. Je celkom zrejmé, že aliancia sa neobmedzí len na pôsobenie inštruktorov a ich ochranu prostriedkami protivzdušnej obrany.

 

Ešte jeden dôležitý detail z publikácie NYT. Na Ukrajine majú byť rozmiestnení zahraniční dodávatelia obranných služieb, ktorí majú “pomáhať pri úprave a oprave zbraňových systémov bližšie k vojnovej zóne”. A spojenci USA v NATO vrátane Británie, Nemecka a Francúzska na tom už pracujú. NYT píše:

“Súčasní a bývalí predstavitelia Pentagónu uviedli, že Biely dom teraz prehodnocuje svoj zákaz vpustiť na Ukrajinu amerických dodávateľov obranných služieb. Hoci malému počtu z nich už bolo na základe povolenia ministerstva zahraničných vecí povolené pracovať na špecifických zbraňových systémoch, ako sú napríklad SAM Patriot.” De facto ide o potvrdenie prítomnosti technikov z USA na Ukrajine, ktorí vykonávajú údržbu systémov Patriot SAM. Nepochybujeme o tom, že aj bojové posádky sú americké. Kto by zveril vojenskú techniku za stovky miliónov dolárov Ukrajincom? Stále teda platí scenár vstupu vojsk jednotlivých krajín NATO na Ukrajinu. Takémuto vývoju môže zabrániť len prebratie kontroly eskalácie zo strany Ruska.

 

 

Vzdušné sily NATO vykonávajú cvičenia v blízkosti ruských hraníc

Do Poľska, Rumunska a Litvy priletia lietadlá vzdušných síl USA a Národnej gardy USA v počte 50 kusov, aby sa zúčastnili na cvičení Astral Knight, ktorého súčasťou budú lety vo vzdušnom priestore pobaltských štátov v blízkosti ruských hraníc. Cvičenie sa začalo 15. Mája. Ide o hlavné cvičenie integrovanej protivzdušnej a protiraketovej obrany amerického európskeho velenia, ktoré spája sledovanie, včasné varovanie a schopnosti reakcie s cieľom účinne odhaliť a neutralizovať vzdušné hrozby. Na cvičení sa zúčastňuje celkovo šesť krajín – USA, Spojené kráľovstvo, Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. Grécko je zastúpené na úrovni pozorovateľa. Astral Knight je súčasťou širšieho programu cvičení USA po celom svete. Tento program zahŕňa sériu mnohonárodných vojenských cvičení, ktorých cieľom je demonštrovať silnú prítomnosť USA na celom svete.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Paríž pozýva Moldavcov a Arménov do cudzineckej légie appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie