Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Päť chýb pri zalievaní uhoriek, ktoré znižujú úrodu. Vyhnite sa im a budete mať čo chrumkať

Pestovanie uhoriek môže priniesť bohatú úrodu, ak sa o rastliny správne staráte. Jedným z najdôležitejších aspektov starostlivosti o uhorky je správne zavlažovanie. Chyby pri tejto činnosti môžu, žiaľ, výrazne znížiť množstvo a kvalitu úrody. Prezradíme vám, čo uhorky nemajú rady a ako a čím ich správne zalievať, aby ste predišli žltnutiu listov. Čo uhorky nemajú […]
Menej ako 1 min. min.

Pestovanie uhoriek môže priniesť bohatú úrodu, ak sa o rastliny správne staráte. Jedným z najdôležitejších aspektov starostlivosti o uhorky je správne zavlažovanie. Chyby pri tejto činnosti môžu, žiaľ, výrazne znížiť množstvo a kvalitu úrody. Prezradíme vám, čo uhorky nemajú rady a ako a čím ich správne zalievať, aby ste predišli žltnutiu listov.

Čo uhorky nemajú rady?

Uhorky sú rastliny s celkom špecifickými požiadavkami, ktoré treba pri ich pestovaní zohľadniť. Predovšetkým uhorky nemajú rady sucho, pretože majú plytký koreňový systém, ktorý si vyžaduje pravidelné a rovnomerné zalievanie. Príliš suchá pôda môže viesť k spomaleniu rastu a zníženiu výnosov.

Nadmerné množstvo vody je rovnako škodlivé ako jej nedostatok. Neustále zamokrenie môže viesť k hnilobe koreňov a vzniku hubových ochorení a múčnatky, ktorú spôsobujú organizmy podobné hubám. Uhorky potrebujú na správny vývoj silné slnečné žiarenie, nemajú rady tieň. Plné slnečné svetlo by na ne malo dopadať šesť až osem hodín denne.

Bez vplyvu na vývoj týchto rastlín nie je ani typ pôdy. Uhorky nebudú rásť v ťažkej, ílovitej pôde s príliš kyslou reakciou, ktorá im bráni prijímať živiny. Najlepšia je pre ne pôda s pH 6,0 až 7,0.

Ako by sa mali uhorky zalievať, aby priniesli zdravú a bohatú úrodu?

Zalievanie uhoriek by malo byť premyslené a prispôsobené rastovej fáze rastliny a poveternostným podmienkam. Viac vody potrebujú počas rastu a plodenia, menej počas kvitnutia. Uhorky by sa mali zalievať denne a v období intenzívneho rastu alebo sucha aj dvakrát denne.

Na zalievanie je najlepšie používať mäkkú a odstátú vodu izbovej teploty, pretože tieto rastliny ľahko trpia tepelným šokom, ktorý brzdí ich rast. Tak ako všetky rastliny, aj uhorky sa zalievajú ráno alebo večer. Cieľom je zabrániť spáleniu listov počas poludňajšieho tepla a rýchlemu odparovaniu vody. Voda sa leje tesne pod koreň, čím sa zabráni namočeniu listov a kvetov, čo by mohlo prispieť k rozvoju hubových chorôb.

Aby vaše uhorky priniesli bohatú úrodu, môžete ich zalievať cukrom. Rozpustite dve polievkové lyžice cukru v litri vody a zalejte kríky. Stačí to urobiť raz za mesiac počas kvitnutia a plodenia.

Čím mám uhorky zalievať, aby sa zabránilo žltnutiu listov?

Žltnutie listov uhoriek môže byť dôsledkom nedostatočnej zálievky alebo nedostatku vhodných živín, ale aj príznakom prvého štádia hubových ochorení. Najčastejšou príčinou je nedostatok horčíka alebo dusíka, preto je vhodné im tieto živiny dodať. Uhorky potom môžete zalievať kuracím hnojom.

V prípade hubových ochorení môže byť riešením obyčajný aspirín. Rozpustite jednu tabletu v litri horúcej vody a po rozpustení roztok zrieďte deviatimi litrami studenej vody. Zalievajte uhorky aspirínom raz týždenne a ich listy nebudú žltnúť. Na vzhľad listov má vplyv aj teplota vody. Príliš studená voda nám zničí úrodu; najlepšie je uhorky zalievať dažďovou vodou.

Päť najčastejších chýb pri zalievaní uhoriek

Pri zalievaní uhoriek sa môžete dopustiť niekoľkých častých chýb, ktoré vedú k nižšej úrode. Tu je päť najčastejších z nich:

Nepravidelné zavlažovanie: Rozdielne zavlažovanie pôdy môže spôsobiť stres rastlín z nedostatku vody, čo vedie k praskaniu plodov a zníženiu úrody;

Povrchové zavlažovanie: Zálievka len na povrchu bez dostatočného zavlažovania hlbších vrstiev pôdy môže viesť k nedostatočnému rozvoju koreňového systému.

Zaplavenie rastlín: Premáčanie vedie k hnilobe koreňov a rozvoju hubových chorôb. Odporúča sa vyhnúť sa vytváraniu kaluží v blízkosti rastlín.

Zalievanie na poludnie: Zalievanie rastlín počas najteplejšej časti dňa môže viesť k rýchlemu odparovaniu vody a spáleniu listov. Najlepší čas na zalievanie je skoro ráno alebo neskoro popoludní.

Príliš studená voda: Zalievanie uhoriek studenou vodou, najmä v horúcom počasí, môže spôsobiť teplotný šok a spomalenie rastu rastlín.

Správne zavlažovanie uhoriek je rozhodujúce pre zdravú a bohatú úrodu. Vyhýbanie sa bežným chybám a prispôsobenie techník zalievania potrebám rastlín určite prinesie želané výsledky. Uhorky, ako každá rastlina, si vyžadujú pozornosť a správne podmienky na rast a správne zavlažovanie je jedným z najdôležitejších kúskov tejto skladačky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie