Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Päťciferné sumy: Takto vyzerá príjem europoslanca so všetkým, čo k tomu patrí

Voľby do Európskeho parlamentu sú za rohom. Uskutočnia sa už tento víkend, 8. júna 2024. V súvislosti snimi sa mnohí Slováci zamýšľajú nad tým, aká je vlastne pracovná náplň europoslanca, a koľko peňazí za túto prácu dostáva. Predstavitelia občanov v Európskom parlamente, ktorých volíme každých päť rokov, disponujú nielen významnými právomocami, ale aj adekvátnym finančným […]
Menej ako 1 min. min.

Voľby do Európskeho parlamentu sú za rohom. Uskutočnia sa už tento víkend, 8. júna 2024. V súvislosti snimi sa mnohí Slováci zamýšľajú nad tým, aká je vlastne pracovná náplň europoslanca, a koľko peňazí za túto prácu dostáva.

Predstavitelia občanov v Európskom parlamente, ktorých volíme každých päť rokov, disponujú nielen významnými právomocami, ale aj adekvátnym finančným ohodnotením a príspevkami na pokrytie rozličných výdavkov spojených s ich mandátom. RTVS sa pozrela na presné sumy.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Základný príjem europoslanca

Europoslanci získavajú mesačný plat 10 075,18 eur v hrubom, z ktorého po odpočítaní daní EÚ a príspevkov na poistenie im zostáva čistých 7 853,89 eur. Tento plat je financovaný z rozpočtu Európskeho parlamentu. Jeho konečná suma však môže byť ovplyvnená dodatočnými daňami vyberanými v domovských štátoch poslancov.

Príspevky na pokrytie výdavkov

Okrem platov sa poslanci môžu spoliehať na rôzne príspevky určené na pokrytie nákladov, ktoré vznikajú v súvislosti s výkonom ich funkcie.

Príspevok na všeobecné výdavky, ktorý momentálne dosahuje výšku 4 950 eur mesačne, napríklad pokrýva náklady na údržbu kancelárie, telefonovanie, poštovné a technologické vybavenie v členskom štáte zvolenia.

Cestovné náhrady

Poslanci tiež dostávajú príspevok na cestovné, ktorý umožňuje refundáciu nákladov na cestovanie na oficiálne schôdze v Bruseli či Štrasburgu.

Na tento účel majú ľudia zastávajúci funkciu europoslanca nárok na preplatené letenky v biznis triede, železničné lístky prvej triedy alebo 0,58 eur za každý kilometer pri použití vlastného auta.

Okrem toho majú europoslanci nárok na preplatenie nákladov na dopravu a ubytovanie až do výšky 4 886 eur ročne pri služobných cestách mimo ich členský štát.

Denné diéty

V rámci svojho platu europoslanci dostávajú tiež diéty vo výške 350 eur na deň za účasť na parlamentných zasadnutiach. Potvrdenie účasti však musia preukázať podpisom. Pokiaľ sa však nepodarí poslancom zúčastniť sa na viac ako polovici hlasovaní, suma diét sa automaticky zníži na polovicu.

Príspevky pre asistentov

Parlament taktiež poskytuje finančné prostriedky na zamestnávanie asistentov, ktorí europoslancovi pomáhajú v plnení jeho úloh.

Každý poslanec má k dispozícii sumu až 28 696 eur mesačne na platenie asistentov, ktorí spĺňajú prísne kritériá a schvália ich príslušnými orgánmi.

Pozor na pokutu

Ľudia, ktorí majú záujem ísť voliť, by mali ovládať niekoľko pravidiel. Ak ich porušia, nevyhnú sa pokute vo výške 33 eur, písali sme.

Volieb sa zúčastní 23 politických strán a jedna koalícia. Voliči budú mať možnosť vybrať si až 15 europoslancov. Na kandidátnych listinách môžu označiť najviac dvoch kandidátov.

Keď prídete voliť, vstúpite do volebnej miestnosti, kde sa presuniete do osobitného priestoru určeného na prípravu hlasovacích lístkov. Ak pri tejto príprave urobíte chybu, môžete svoj nesprávne vyplnený lístok vhodiť do špeciálnej schránky na tento účel. Následne vám okrsková volebná komisia poskytne nové lístky, aby ste mohli svoj hlas odovzdať správne.

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že je kľúčové umiestniť všetky nepoužité alebo nesprávne vyplnené lístky do vyhradenej schránky. Ak sa tak nestane, hrozí voličom pokuta 33 eur. Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra, zdôraznil, že správne a transparentné dodržiavanie volebných pravidiel je základom pre férové a spravodlivé voľby.

The post Päťciferné sumy: Takto vyzerá príjem europoslanca so všetkým, čo k tomu patrí appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie