Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pekarová kritizuje policii: Je nepřijatelné, že o nálezu kokainu neinformovala vedení Sněmovny

O nálezu kokainu ve Sněmovně informoval web Seznam Zprávy. Uvedl, že policejní ochranná služba Sněmovny objevila na přelomu loňského a předloňského roku drogu na pánské toaletě. Podle mluvčího ochranné služby Tomáše Procházky vedení služby případ vyhodnotilo tak, že vzhledem k minimálnímu množství drogy nešlo o trestný čin ani přestupek a nález dál nehlásilo. K TÉMATU: Kokain se […]
Menej ako 1 min. min.

O nálezu kokainu ve Sněmovně informoval web Seznam Zprávy. Uvedl, že policejní ochranná služba Sněmovny objevila na přelomu loňského a předloňského roku drogu na pánské toaletě. Podle mluvčího ochranné služby Tomáše Procházky vedení služby případ vyhodnotilo tak, že vzhledem k minimálnímu množství drogy nešlo o trestný čin ani přestupek a nález dál nehlásilo.

K TÉMATU: Kokain se ve Sněmovně užívá po kilech, říká Hollan. Poslance nález drogy nepřekvapil

„Bohužel, a tohle považuji opravdu za nepřijatelné, jsem se ani já, ani nikdo jiný z vedení Poslanecké sněmovny, ani z vedení kanceláře, ať už kancléř nebo šéfka odboru bezpečnosti, od policie nedozvěděla tuto situaci dříve, což považuji za nepřijatelné,“ řekla předsedkyně Sněmovny. Uvedla, že okamžitě kontaktovala sněmovního kancléře Martina Plíška a chtěla po něm, aby s Ochrannou službou Policie ČR situaci řešil. „To se také stalo,“ doplnila. Připomněla, že právě ochranná služba je mimo jiné zodpovědná za ostrahu sídla Sněmovny.

„Já to považuji za naprosto nepřijatelné a za porušení předpisů nebo pravidel, které by měly být, že jsme nebyli informování, a že naopak byl informován novinář nebo média,“ řekla předsedkyně Sněmovny. Ochranná služba se podle ní k věci vyjádřila. „Podle těch zjištění došlo k nalezení pouze papírku, který neobsahoval už samotnou látku, samotný kokain, bylo to na pánských toaletách, které jsou přístupné komukoli, kdo se pohybuje v Poslanecké sněmovně,“ popsala.

Předseda poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek řekl, že se za 2,5 roku působení v dolní komoře s užíváním kokainu nesetkal. „Nic takového jsem neviděl a nic o tom nevím a činím toto místopřísežné prohlášení,“ zdůraznil.

Předseda poslanců Radim Fiala (SPD) uvedl, že nikdy nezaznamenal, a to ani v kuloárech, že by užívání kokainu bylo ve Sněmovně běžné. „Poslanecký klub hnutí SPD bude považovat prošetření celé této situace. Z toho musíme vyvodit důsledky. A možná by z toho měla vyvodit důsledky i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová,“ řekl. Zdůraznil, že odmítá vysvětlovat lidem, co se ve Sněmovně děje.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl mimo jiné, že kauza vrhá špatné světlo na Sněmovnu. Neúspěšně navrhoval, aby se Sněmovna tímto incidentem zabývala. „Odmítám, aby někdo říkal, že my tady plošně jedeme na kokainu,“ zdůraznil.

Policie po zveřejnění článku o nálezu kokainu ve Sněmovně sdělila, že ani po prohlédnutí kamerových záznamů nezjistila, kdo papírek, kde měla být droga, donesl na toaletu. Současně se ale zabývá i tím, jak se informace o nálezu dostala do médií, protože policisté jsou vázáni mlčenlivostí. Policie také ve středu uvedla, že standardně informuje příslušné orgány Sněmovny o všech mimořádných událostech, které mají vztah k přímému ohrožení bezpečnosti. To ale podle ní nebyl tento případ.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie