Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pekarová: Pokud bychom se nechali Rakušanem vyprovokovat, hrozí politická krize

Směřuje TOP 09 ke svému zániku? TOP 09 je nejstabilnější stranou vládní koalice. Naše strana je mnohem živější, než by si konkurence, která nepravdy o našem brzkém zániku šíří, přála. Máme stále svá stejná procenta podpory. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsem pro debatu o spojení ODS, lidovců a TOP 09 v jednu stranu, říká Kolář […]
Menej ako 1 min. min.

Směřuje TOP 09 ke svému zániku?
TOP 09 je nejstabilnější stranou vládní koalice. Naše strana je mnohem živější, než by si konkurence, která nepravdy o našem brzkém zániku šíří, přála. Máme stále svá stejná procenta podpory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsem pro debatu o spojení ODS, lidovců a TOP 09 v jednu stranu, říká Kolář

Vaši poslanci to evidentně vnímají jinak než vy. Kandidát do Evropského parlamentu a poslanec TOP 09 Ondřej Kolář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že koalice Spolu by se měla sloučit do jedné strany. Proč to říká, když vy tvrdíte, že TOP 09 je tak stabilní?
Tento názor je v TOP 09 ojedinělý, bavili jsme se o tom na předsednictvu i výkonném výboru. Jsme demokratická strana, jejíž členové nemají nadiktováno, co si mají myslet, ani neodezírají ze rtů předsedkyně. Mohou svobodně prezentovat své názory. Ale pro TOP 09 ani pro koalici Spolu to není téma. Jsou mnohem důležitější záležitosti, o které bychom se měli zajímat. Třeba že se podařilo snížit inflaci na dvě procenta, takže je teď na třetinové úrovni, než když Fialova vláda přebírala zodpovědnost za řízení země po Babišovi. Takové faktory mají přímý a mnohem větší dopad na všechny naše občany než to, co řekne jeden poslanec.

Poškozují takové názory vaši stranu?
Ne. Nikomu nezakazujeme, o čem smí nebo nesmí mluvit. Je to legitimní diskuze a v demokratických stranách je žádoucí. Možná nám některá hnutí jednoho muže ukazují, že si nikdo nemůže myslet nic jiného než předseda. S takovým postojem nesouhlasím. Koalice Spolu je nejenom efektivní, ale i velmi dobrá platforma pro spolupráci tří stran. Ukazujeme, že politici se umí dohodnout i před volbami, nerozpadli jsme se den po volbách jako druhá koalice Pirátů a STAN, kde si kolegové mnoho měsíců nemohli přijít na jméno.

Jestli někdy topka bojovala o přežití, tak to bylo na jaře 2019, kdy byl předsedou strany Jiří Pospíšil.

Proč se tedy jednalo o vyloučení pana Koláře z kandidátky do eurovoleb?
Nejednalo. Šlo pouze o výzvu, kterou přijal jeden kraj (středočeská stranická organizace, pozn. red.). Opravdu se na té nejvyšší úrovni nejednalo o snaze jej z kandidátky dostat. Celé je to jen uměle přifouknuté téma, které má snahu zaujmout v médiích.

Bojujete jako strana o přežití, a ještě si děláte naschvály mezi sebou? Koláře se pokusilo odvolat křídlo Jiřího Pospíšila.
Rozhodně o přežití nebojujeme. Jestli někdy topka bojovala o přežití, tak to bylo na jaře 2019, kdy byl předsedou strany Jiří Pospíšil, a preference byly tři procenta. Z takových čísel jsme dávno pryč. Jsem už třetím obdobím předsedkyní strany, takto nejdéle byl sloužící předseda pouze Karel Schwarzenberg. A za nás hovoří čísla a fakta. Máme dvojnásobek poslanců, než jsme měli v minulém volebním období. Máme v každých senátních volbách dvojnásobek senátorů, máme místopředsedu Senátu, což jsme nikdy před tím neměli. Jsme ve vládě.

Vnímáte to pnutí v TOP 09 právě ze strany Jiřího Pospíšila?
Strany, které jsou monolitické a všichni mají na všechno stejný názor, nejsou přirozené. Diskuse je součástí politiky, což platí v každé demokratické straně. Za každého politika pak nejlépe hovoří výsledky jeho práce. V Praze pod mým vedením získala kandidátka Spolu 40 procent.

Zároveň jste ale jednou z nejméně oblíbených političek, průzkumy opakovaně ukazují, že vám lidé moc nedůvěřují. Co děláte špatně?
Takové průzkumy rozhodně nepodceňuji, ale ani nepřeceňuji. V mnoha letech před tím vycházeli jako nejpopulárnější lidé typu pana Babiše nebo pana Okamury. A nejsou ani na Hradě, ani ve vládě. Není to jenom otázka žebříčku popularity.

Někomu není po chuti, že je na třetí nejvyšší ústavní pozici žena. Ještě navíc žena, která si nenechává věci líbit a vystupuje možná pro někoho příliš asertivně.

A proč myslíte, že na část lidí působíte nedůvěryhodně nebo nesympaticky? Nebudete se nějak snažit vylepšit svoji image, abyste byla blíž obyčejným lidem?
Mezi lidi chodím a debaty s nimi považuji za ty nejupřímnější rozhovory, ze kterých získávám reálnou zpětnou vazbu. Neříkám, že je vždy pozitivní, ale zdaleka ten obrázek není takový, jaký se vytváří na základě mediálních interpretací. Stojím si pevně za svými názory a mnohým nejsou po chuti. Již dávno před úplnou agresí Ruska na Ukrajině jsme varovali před tím, že se bude Rusko rozpínat. A to se samozřejmě páté koloně Ruska v České republice nelíbí. Trollí farmy dělají svou práci, aby tady vytvářely o určitých politicích negativní obrázek. To jsou všechno střípky do mozaiky. Ale jde o kombinaci faktorů. Na nás ženy v politice se mnohem více útočí – od toho, jak vypadáme, přes to, jestli máme, nebo nemáme děti, až po to, že žena nesmí pro šovinisticky naladěnou část společnosti být v politice vůbec a posílají nás k plotně. Někomu není ani po chuti, že je na třetí nejvyšší ústavní pozici žena. Ještě navíc žena, která si nenechává věci líbit a vystupuje možná pro někoho příliš asertivně. Ale jsem člověk z velmi skromných poměrů a za ta léta jsem se vypracovala sama. Svou pozici jsem si musela vyboxovávat už na střední škole. Jsou to zkušenosti, které mě formovaly a formují. Mrzí mě, že působím na lidi jinak, než jaká ve skutečnosti jsem i podle názoru mého nejbližšího okolí.

Máte pocit, že i teď si musíte svoji pozici vyboxovávat?
Ano. Nás političek je v tomto převážně chlapském prostředí stále málo. Nechci si na to stěžovat nebo se vymlouvat. Beru to jako fakt, jen to konstatuji. Jak v tom stranickém, tak v koaličním prostředí si umím prosadit svou a nebojím se, že bychom jako TOP 09 nedokázali skrze moji osobu naše pozice dobře hájit.

Když jsem se bavila s některými lidmi z vaší strany, i od nich je možné slyšet, že jste se v křesle předsedkyně Sněmovny trochu změnila, odstřihla se od lidí i od strany. Co na to říkáte?
Nahoře nejvíc fouká. Ten, kdo má odvahu se postavit do čela, je vždy tím, který za všechno na jedné straně může, a na druhé straně chce po druhých lidech větší výkon. Ne každý to dobře přijímá. Uznávám, že nemám tolik času pečovat o všechny vztahy, pozice předsedkyně Sněmovny je totiž časově velice náročná. Chápu, že mnozí mají pocit, že už to není tak kamarádské, ale je to přirozeně dané tím, kolik spolu můžeme nebo nemůžeme trávit času. Upřímně řečeno – to jsou vzkazy, které lidé neumějí říct na rovinu do očí. Tak, jak jsem přímá a tvrdá k sobě samé, jsem někdy přímá i k druhým a ne každý to dokáže dobře snášet. To je pravda. Ale každý si může stoupnout do souboje na stranickém sněmu. Už podruhé jsem na něm neměla protikandidáta. To o mnohém vypovídá.

Nevypovídá to spíš o tom, že je TOP 09 osobnostně vyprázdněná?
Mám spoustu kvalitních a kompetentních kolegů. Máme nové místopředsedy – Martinu Ochodnickou a Matěje Ondřeje Havla, poslance z mladé generace. Oba jsou velmi zkušení, paní Ochodnická byla starostkou Větrného Jeníkova, pan Havel zase řídil gymnázium v Hradci Králové. Máme tedy hodně na čem stavět a nemusím se do budoucna obávat, že bych neměla vhodného nástupce, nebo že bychom museli sahat ke kořenům a kádrům, kteří už svoji šanci měli, a teď už nehrají tak významnou roli.

Některé ty kádry mluví o založení nové strany. Bojíte se, že kdyby Miroslav Kalousek něco takového udělal, přebral by TOP 09 voliče?
Jako že by šel už do třetí strany, a druhou by zakládal? Pokud to chce udělat, tak to udělá. Já mu v tom určitě nezabráním sebetvrdším vyjádřením. Myslím ale, že by to byla obrovská chyba od člověka, který v roce 2017 vyzýval ke spojení politických stran a odešel ze Sněmovny, aby se to mohlo stát, protože on byl překážkou tohoto spojení. Bylo by dosti licoměrné, kdyby tady už spojené strany, které spolu dobře fungují a spolupracují v rámci koalice, oslaboval zakládáním nového subjektu. Myslím si, že i on, který má velké rétorické schopnosti, by takový příběh složitě vysvětloval.

Myslím, že i v nadcházejících sněmovních volbách dává pokračování koalice Spolu velkou logiku. Neděláme vůči sobě podrazy a netočíme si naschvál různá videa.

Piráti a STAN řekli, že do sněmovních voleb příští rok v koalici určitě znovu nepůjdou. Za vás je preferovaná varianta jít do voleb zase v koalici Spolu?
Sestavili jsme kandidátku Spolu do evropských voleb. Jeden z klíčových důvodů je, že koalici Spolu nepovažujeme za projekt na jedny jediné volby. Tato koalice funguje, je přirozené, že chceme spolupracovat dál. Debata bude ještě probíhat, ale myslím, že i v nadcházejících sněmovních volbách dává pokračování koalice Spolu velkou logiku. Voliči oceňují, že se dokážeme dohodnout, neděláme vůči sobě podrazy a netočíme si naschvál různá videa.

Jaké jsou vztahy v pětikoalici? Jste pořád naštvaná na šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana?
Máme velmi dobré výsledky v rámci koalice Spolu. To je důležité pro lidi a to bychom měli být schopni prezentovat spíš, než jestli někdo udělal video. Za mě je klíčové, že lidem v tomto roce porostou mzdy, že se ekonomice začíná znovu dařit, máme skvělé výsledky u renomovaných ratingových agentur, které oceňují naši konsolidační snahu. Investujeme do dopravní infrastruktury, letos bude otevřeno nejvíce kilometrů dálnic.

Tak se zeptám jinak. Vydrží pětikoalice do konce volebního období?
Jsem o tom přesvědčená.

A chápete, že se Starostové potřebují nějak odlišit, proto točí ta videa a vyjíždějí do regionů na debaty?
Mám pochopení pro to, že když už měli tři různé partnery, nejdřív TOP 09, pak zkusili lidovce, pak Piráty, a s nikým jim to nevyšlo a už nemají s kým dalším spolupracovat, tak se potřebují zviditelnit. K tomuto účelu to asi dělají správně. Mě by potěšilo, kdyby se mohli prezentovat i skvělými výsledky svých ministrů, to by měla být primární úloha každého předsedy. Tam už to pokulhává. Hrozí další stávka učitelů a pracovníků ve školství. Na to bych, být kolegy, soustředila větší pozornost. Ale domnívám se, že ke všem krizím, kterými musela společnost za poslední roky projít – od covidové, bezpečnostní, energetické a ekonomické –, přidávat ještě krizi politickou, by bylo vrcholně nezodpovědné.

Zakládá tu krizi Vít Rakušan?
Pokud bychom se nechali vyprovokovat, tak jak to trošku vypadá ze strany STANu, tak by to takový rozměr mohlo získat. Plnili bychom média titulky o různých výpadech proti sobě navzájem. Jsem bytostně přesvědčena, že lidé od nás přesně tohle neočekávají.

Každý politický subjekt se ve volbách snaží získat na kandidátku co nejvíce osobností přitažlivých pro voliče, aby tím maximalizoval svůj výsledek. Koalice Spolu na to jde úplně obráceně. Zásadní kvalifikací většiny kandidátů je průzkumem potvrzený předpoklad, že jim voliči nedají hlas. Kdyby je chtěli volit, nesmějí tam být. To řekl pro Právo Miroslav Kalousek. Vy jste „zařízli“ Kalouska, Pospíšila, Hayata Okamuru, Pavla Fischera. Nedoplatíte na to, že tyto výrazné tváře na kandidátce nejsou?
Cítím z toho postoj člověka, který je zhrzený, že chtěl být na kandidátce a není. Ta kandidátka je silná. Jsou na ní osobnosti, které se v Evropském parlamentu nebudou rozkoukávat, nebudou potřebovat tlumočníka, aby se tam domluvili. Budou okamžitě schopni naskočit do pracovních jednání. Máme na kandidátce Luďka Niedermayera, který dvě volební období skvěle pracuje, je vysoce erudovaný. Ondřej Kolář je zase principiálně zásadový a v rámci naší frakce EPP dokázal prosadit jasný záměr, abychom společně řešili zabavování majetků Rusů, které v našich zemích mají, a takto získaných peněz využili na pomoc Ukrajině. A samozřejmě Saša Vondra jako lídr kandidátky velmi uspěl v prosazením změn v Euro 7. Ani jeden z nich nebude v Evropském parlamentu hledat, kde mají fasovat propisky, ale budou okamžitě pracovat pro naše občany.

Když děláte videa s kohouty a jinými domácími zvířaty stylem pana Babiše, skutečně to nevypovídá o dobré psychické kondici.

Jaký výsledek v eurovolbách pro vás bude dobrý? Poslední průzkum přisoudil koalici Spolu až druhé místo.
Určitě chceme tyto volby vyhrát. Jako jediní máme na to, abychom porazili Andreje Babiše a hnutí ANO. I v těchto volbách ANO představuje jasnou populistickou sílu, která radikalizuje své jednání a snaží se tím konkurovat extremistům. Hnutí ANO už je k nerozeznání od SPD se svým vypisováním referend a podobnými návrhy. Jsou obrovským rizikem. O kompetencích jejich kandidátů by se dalo hodně polemizovat. Někteří z nich se budou muset po nocích doučit jazyky. Porazit hnutí ANO je nesmírně důležité. Skvělým výsledkem bude, když budeme první na pásce a obhájíme stávající počet mandátů.

Berete evropské volby jako určité referendum o vládě? Co by to bylo za vzkaz, kdybyste nevyhráli?
Referend o vládě se Andrej Babiš snažil vypsat už několik, naposledy v prezidentských volbách. Toto referendum pro něj skončilo velkým fiaskem. Takových interpretací ze strany hnutí ANO se nebojím. Musejí se uchylovat k tak trapným věcem, jako jsou videa s kohoutem. Nevím, jestli můžeme někoho takového, kdo se chce znovu evidentně postavit do čela státu, brát vůbec vážně. Když děláte videa s kohouty a jinými domácími zvířaty stylem pana Babiše, skutečně to nevypovídá o dobré psychické kondici. Považuji za nezbytné, abychom v tomto souboji uspěli. A věřím, že to zvládneme.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie