Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pellegrini vystúpi na valnom zhromaždení OSN. Počas týždennej návštevy USA absolvuje rokovania aj návštevu Národného českého a slovenského múzea

Na Samite budúcnosti v New Yorku, ktorý je súčasťou Valného zhromaždenia OSN, sa stretnú svetoví lídri s cieľom dosiahnuť nový medzinárodný konsenzus a obnoviť dôveru v multilateralizmus.
Menej ako 1 min. min.

21.9.2024 (SITA.sk) – Prezident Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu 22. septembra do Spojených štátov amerických na 79. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN).

Na Samite budúcnosti v New Yorku, ktorý je súčasťou Valného zhromaždenia OSN, sa stretnú svetoví lídri s cieľom dosiahnuť nový medzinárodný konsenzus a obnoviť dôveru v multilateralizmus.

Pellegrini by mal vystúpiť v pondelok

Má byť impulzom pre plnenie starých záväzkov i pre riešenie nových výziev vrátane mierového využívania vesmíru a nových technológií, akou je napríklad umelá inteligencia. V USA strávi Pellegrini týždeň.

Vystúpenie prezidenta sa očakáva v pondelok 23. septembra. S prejavom vystúpi aj v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v stredu 25. septembra a zúčastní sa tiež na otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady OSN na vysokej úrovni na tému „Schopnosť viesť smerom k mieru“. Bilaterálne rokovania by mal absolvovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Gutterresom, ako aj s ďalšími hlavami štátov a tiež s prezidentom Svetového židovského kongresu Ronaldom Lauderom.

Diskusia s Pellegrinim uzavrie v utorok 24. septembra v New Yorku podujatie Slovak Pro Summit 2024. Ide o platformu, ktorej cieľom je posilnenie spolupráce odborníkov medzi oboma krajinami prostredníctvom Slovákov žijúcich v USA. Prezident sa zapojí do diskusie s komunitou Slovak PRO o budúcnosti Slovenska a o tom, ako môže slovenská zahraničná komunita pomôcť formovať ďalší rozvoj krajiny.

Navštívi aj Národné české a slovenské múzeum a knižnicu

Návšteva slovenskej hlavy štátu v USA bude od štvrtka 26. septembra pokračovať v Cedar Rapids, druhom najväčšom meste štátu Iowa. Pri príležitosti 50. výročia založenia tam prezident navštívi Národné české a slovenské múzeum a knižnicu.

Spolu s prezidentom Českej republiky Petrom Pavlom odhalia na jeho pozemku nový orloj na zrenovovanej hodinovej veži v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici. V programe prezidenta je aj stretnutie s predstaviteľmi tohto stredozápadného štátu USA. Príchod prezidenta späť na Slovensko sa očakáva v sobotu 28. septembra v ranných hodinách.

Viac k témam: Prezident Českej republiky, Prezident Slovenskej republiky, Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini vystúpi na valnom zhromaždení OSN. Počas týždennej návštevy USA absolvuje rokovania aj návštevu Národného českého a slovenského múzea © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie