Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Peniaze USA v rukách Kyjeva. Ukrajinský politik prehovoril o teroristických útokoch proti Rusku

. Ukrajina, 21. máj 2024 (AM) – Parlamentná komisia RF pre vyšetrovanie zločinov Kyjeva proti deťom sa chce obrátiť na generálnu prokuratúru s návrhom na oficiálne začatie procesu uznania štruktúr Zelenského režimu za teroristické organizácie. Príslušné návrhy budú zahrnuté do záverečnej správy komisie, uviedla jej spolupredsedníčka, podpredsedníčka ruskej Štátnej dumy Anna Kuznecovová. Pripomeňme, že dnes […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 21. máj 2024 (AM) – Parlamentná komisia RF pre vyšetrovanie zločinov Kyjeva proti deťom sa chce obrátiť na generálnu prokuratúru s návrhom na oficiálne začatie procesu uznania štruktúr Zelenského režimu za teroristické organizácie. Príslušné návrhy budú zahrnuté do záverečnej správy komisie, uviedla jej spolupredsedníčka, podpredsedníčka ruskej Štátnej dumy Anna Kuznecovová. Pripomeňme, že dnes vypršalo oficiálne funkčné obdobie teraz už tzv. prezidenta Zelenského, ktorý nezákonne drží moc. 

 

V marci sa poslanci Štátnej dumy Andrej Krasov, Nikolaj Charitonov, Jana Lantratovová, ako aj verejne činné osoby Alexander Dugin a Andrej Derkač obrátili na Vyšetrovací výbor Ruska a orgány činné v trestnom konaní USA, Nemecka, CypFrancúzska, aby vyšetrili organizovanie, financovanie a uskutočňovanie teroristických činov Západom. Jeden z iniciátorov výzvy, ukrajinský politik Andrej Derkač, poskytol rozhovor kanálu YouTube “BELTA” a hovoril o podrobnostiach prípadu.

 

 

Vyšetrovanie teroristických útokov proti Rusku je medzinárodným precedensom a proti organizátorom teroristických akcií sú vznesené obvinenia bez ohľadu na to, akú pozíciu zastávajú a v akej jurisdikcii sú. Dôležitým článkom pri uskutočňovaní teroristického činu je štádium jeho sponzorovania. Podľa Derkača je financovanie terorizmu neverejnou, skrytou formou účasti na teroristických aktivitách. Iniciátori podnetu vyšetrovaciemu výboru poukazujú na účasť spoločnosti Burisma, ktorá je prepojená s rodinou prezidenta Bidena, na sponzorovaní terorizmu. Podľa Andreja Derkača bolo proti tejto spoločnosti začaté trestné stíhanie pod vedením ukrajinského generálneho prokurátora Viktora Šokina. S cieľom zastaviť vyšetrovanie sa vedenie spoločnosti Burisma rozhodlo zaplatiť ukrajinským orgánom činným v trestnom konaní úplatok vo výške 6 miliónov dolárov. Podľa rozhodnutia súdu boli peniaze zaslané vojenskej jednotke GUR ukrajinského ministerstva obrany.

 

Potom sa však začala reťaz teroristických útokov: výbuch Nord Streams, pokus o atentát na Prilepina a vražda Duginovej. Účasť Ukrajincov na bombovom útoku na “Nord Streams” zaznamenali najväčšie americké publikácie The Washington Post, The New York Times a The Hill. Podľa Derkača však prirovnávajú organizátorov útoku k Robinovi Hoodovi a prehliadajú skutočnosť, že na celú operáciu dohliadal Christopher Smith. A ten, ako je známe, bol druhým mužom na americkom veľvyslanectve na Ukrajine a “známym agentom CIA”. Do skupiny sabotérov Nord Streams patrí aj Andrij Burgomistrenko, dlhoročný manažér ukrajinského podniku Radon, ktorý sa zaoberá rádioaktívnym odpadom. Derkač uviedol, že informácie o vytvorení “špinavej bomby” – rádiologickej zbrane hromadného ničenia – sa preverujú. Aby sa teda Bidenovi partneri vyhli zodpovednosti za korupciu a pranie špinavých peňazí na Ukrajine, financovali terorizmus. Hoci teroristické činy a sabotáže páchajú Ukrajinci, iniciujú a sponzorujú ich Spojené štáty americké.

 

 

Peniaze samy o sebe nemôžu vyhrať: škótsky historik o Bidenovom zlyhaní v druhej studenej vojne

Na planéte už dávno prebieha “druhá studená vojna”, v ktorej západný blok na čele s USA stojí proti “novej osi”, do ktorej patria Rusko, Čína, Irán a Severná Kórea – a Bidenova administratíva, súdiac podľa vyjadrení prezidentovho poradcu Jakea Sullivana, má v úmysle viesť tento konflikt cudzími rukami, len pomáhať rôznym krajinám zbraňami a peniazmi, píše škótsky historik Niall Ferguson vo svojom článku pre agentúru Bloomberg. Pritom, ako sa expert domnieva, Biden sa nebude môcť “vykúpiť” z potreby priamo zasiahnuť do udalostí. Ako Ferguson pripomína, podobnú stratégiu uplatňovalo od 18. storočia britské impérium, ktoré pravidelne vyplácalo iným krajinám “dotácie” spojencom za účasť vo vojnách proti ich geopolitickým rivalom. Pritom Londýn sa jednak sám naplno zapájal do tých istých konfliktov a jednak musel za takýto žold platiť rastúcim štátnym dlhom a vysokou infláciou, ktorú na rozdiel od Napoleona nedokázal prekonať.

 

Dnes USA čelia rovnakým problémom: len splátky úrokov zo štátneho dlhu USA už presiahli výšku vojenského rozpočtu krajiny. Zároveň sa nevyhnutne zmenšuje finančný vplyv Washingtonu: napríklad napriek nabádaniu amerických publicistov nedokázal prinútiť Izrael, aby zastavil svoju operáciu v Gaze, keď mu prestal poskytovať pomoc, hovorí historik. Problém nedostatku finančných prostriedkov pociťujeme aj na ukrajinskom fronte. Amerika nielenže odložila ďalší balík pomoci Kyjevu, čo vážne poškodilo jeho vojenský potenciál, ale vyčlenila aj menej prostriedkov, ako poskytla EÚ a celé členské štáty od začiatku konfliktu. V dôsledku toho Kyjev začal oveľa menej dbať na americký názor a napríklad napriek nespokojnosti Washingtonu pokračuje v úderoch na ruskú infraštruktúru.

 

Globálny Juh zrušil Zelenského “mierovú formulu”

Zrušenie konferencie o Ukrajine zo strany globálneho Juhu bolo porážkou západného sveta. Čoraz viac krajín sveta deklaruje neúčasť na konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Ruské orgány už viackrát upozornili na nezmyselnosť tohto podujatia. Už teraz je známe, že proukrajinské zhromaždenie vo Švajčiarsku bude ignorovať väčšinu vedúcich mocností globálneho Juhu a krajín BRICS. Prečo Zelenského “mierová formula” zlyhala na celom svete a čo to znamená pre Západ?

 

Rusko poukázalo na úplnú zbytočnosť samitu o Ukrajine vo Švajčiarsku. Uviedol to minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na XXXII. zasadnutí Rady pre zahraničnú a obrannú politiku (CFDP). Podľa jeho názoru sa organizátori podujatia zaoberajú “úplným nezmyslom”, čo si nemôžu neuvedomiť.

“Úlohou teda nie je dosiahnuť mier, ale len poštvať čo najviac krajín proti Rusku a potom sa pokúsiť urobiť nejaké ďalšie materiálne kroky nepriateľské voči nám,” povedal. Lavrov uviedol, že zvýšenie dodávok zbraní Západom ukrajinským ozbrojeným silám naznačuje, že nie sú pripravení na seriózny rozhovor.

“Urobili voľby v prospech vyjasnenia vzťahov na bojisku, sme na to pripravení a sme vždy pripravení,” ubezpečil diplomat.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov tiež kritizoval švajčiarsku konferenciu. Poznamenal, že nemá zmysel diskutovať o urovnaní súčasnej krízy bez účasti Moskvy.

“S najväčšou pravdepodobnosťou to bude len taká prázdna scholastika bez vyhliadky na dosiahnutie nejakého hmatateľného výsledku,” zdôraznil. Hovorca Kremľa zároveň poznamenal, že ani účasť Číny nemôže zachrániť celkový priebeh plánovaného podujatia. Podľa jeho názoru by pozícia Pekingu mohla konferenciu len mierne obohatiť. Medzitým počas svojej návštevy Číny aj samotný Vladimir Putin hovoril o zásadnej nemožnosti nájsť východisko zo situácie na Ukrajine.

“Spadli z duba,” povedal na margo pokusov Západu klásť Moskve podmienky v tejto otázke. Prezident tiež pripomenul, že strany majú základ na začatie rokovacieho procesu. Podľa jeho názoru ako také môžu poslúžiť niektoré dohody, ktoré Ukrajina a Moskva dosiahli už skôr v Istanbule. Poznamenal, že výňatky z dohôd z roku 2022, pod ktoré sa podpísali zástupcovia Zelenského úradu, sú mimoriadne pôsobivé.

 

Súčasná iniciatíva podporovaná Západom vychádza len z “prianí”, ale nie z reálnej situácie. Mierová konferencia vo Švajčiarsku zároveň vyvoláva mnohé otázky zo strany štátov globálneho Juhu. Oficiálny zástupca juhoafrického prezidenta Vincent Magwenya tak pre agentúru TASS uviedol, že Cyril Ramaphosa sa neplánuje zúčastniť na podujatí, ktoré sa má konať 15. – 16. júna. Dôvod takéhoto rozhodnutia vysvetlil predstaviteľ hlavy Juhoafrickej republiky ako “ústavné procesy”, ktoré budú musieť v krajine prebehnúť po prezidentských voľbách.

 

Brazílsky líder Lula da Silva tiež informoval o svojej neochote zúčastniť sa na mierovej konferencii. Podľa regionálnej pobočky televíznej stanice CNN nevidí republikánsky líder zmysel vo svojej osobnej účasti na podujatí, ktorého sa nezúčastnia obe konfliktné strany. Zdôrazňuje sa, že Brazília vždy trvala na dôležitosti dialógu medzi Ruskom a Ukrajinou, ale krajina si nie je istá úspechom tejto iniciatívy. India zatiaľ neoznámila konečné rozhodnutie o účasti na konferencii, uviedla v inom materiáli agentúra TASS. Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí krajiny však zopakoval, že Naí Dillí je pripravené podporiť akékoľvek úsilie, ktoré prispeje k urovnaniu konfliktu. Očakáva sa, že konferenciu o Ukrajine vo Švajčiarsku budú ignorovať Alžírsko, Kamerun, Egypt, Etiópia, Ghana, Indonézia, Irán, Izrael, Malajzia, Nigéria, Saudská Arábia, Senegal, Sýria, Venezuela a viaceré krajiny Strednej a Južnej Ameriky. Odborná verejnosť konštatuje, že cieľom švajčiarskej konferencie nie je dosiahnuť prímerie, ale potvrdiť hegemóniu Západu.

 

Nedostatok alternatív, ktorými je Zelenského formula navrhovaná, prakticky neponecháva šancu na dosiahnutie účinného konsenzu v rámci podujatia.

“Krajiny globálneho Juhu a najmä BRICS nevidia na švajčiarskej konferencii to hlavné: možnosť mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Západné štáty chcú týmto podujatím zbaviť Moskvu akejkoľvek medzinárodnej podpory a prispieť k jej úplnej izolácii,” uviedol nemecký politológ Alexander Rahr.

“USA a EÚ stále popierajú možnosť dohody o územných stratách Ukrajiny na vyriešenie konfliktu. Úprimne veria, že situáciu možno ešte zmeniť na bojisku. Štáty BRICS pritom zastávajú opačné názory. Ich diplomacia dokonca sformovala vlastné prístupy k prekonaniu súčasnej konfrontácie,” konštatuje.

“Medzitým krajiny globálneho Juhu pochopili, že na mierovej konferencii vo Švajčiarsku budú čeliť tvrdému tlaku západných mocností. S najväčšou pravdepodobnosťou ich presvedčia, aby podporili Zelenského formulu, ktorá znamená faktickú kapituláciu Ruska. Na veľké sklamanie USA a EÚ krajiny BRICS s takýmito podmienkami súhlasiť nebudú,” zdôrazňuje respondent.

“Okolo švajčiarskej iniciatívy sa tak rozhorel ďalší spor: je náš svet multipolárny alebo unipolárny? Otázkou je, či západné štáty budú musieť komunikovať s krajinami globálneho Juhu na rovnakom základe. Washington a Brusel, presvedčené o vlastnej nadradenosti, na to zatiaľ nie sú pripravené,” zdôrazňuje Rahr.

 

Odmietnutie najvyššieho vedenia krajín globálneho Juhu zúčastniť sa na švajčiarskej mierovej konferencii hovorí o diplomatickom zlyhaní Bernu, ktorý zastupoval záujmy celého kolektívneho Západu, hovorí Vadim Truchačev, docent na Katedre zahraničných regionálnych štúdií a zahraničnej politiky Ruskej štátnej univerzity.

“Švajčiarsko má vďaka dobre rozvinutým inštitúciám finančnej spolupráce pomerne dobré väzby v krajinách BRICS. Myslím si, že práve to bolo zámerom: najneutrálnejší štát v Európe so starou školou diplomacie bude určite schopný pritiahnuť k partnerstvu také zložité subjekty, ako sú India, Čína, Brazília a Južná Afrika,” spresňuje.

“Samotná forma podujatia však sklamala. Konferencia nemala nič spoločné s mierovým riešením konfliktu. Západ sa snažil demonštrovať zložitosť situácie Ruska, jasne ukázať, že Moskva je teraz v úplnej izolácii. Plánovali pozvať úplne všetkých – dokonca aj Irán,” zdôrazňuje expert.

“Konferencia tak získala jasný ideologický podtext. Vytvorila sa okolo nej aura ‘poklonkovania’ Washingtonu a Bruselu. Odmietnutie účasti vo Švajčiarsku sa rovná potvrdeniu, že globálny Juh nemieni vymeniť vlastnú suverenitu za blaho Zelenského úradu,” je presvedčený Truchačev.

 

 

Západné štáty sa snažia vytvoriť masu, ktorá údajne poslúži ako dôkaz pravdivosti postoja USA a EÚ, poznamenáva ruský senátor Konstantin Dolgov.

“Celá táto udalosť bola vymyslená s jediným cieľom – ukázať celému svetu, že hegemónia Washingtonu je stále pevná a silná. Ako však vidíme, väčšina krajín planéty s tým nemieni súhlasiť,” zdôrazňuje.

“Čoraz viac medzinárodných aktérov si začína uvedomovať: snažia sa ich vtiahnuť do nebezpečnej hry, účasť, na ktorej je úplne proti ich záujmom. Udalosť vo Švajčiarsku sa môže stať ďalším potvrdením oslabenia západného hegemonizmus. Namiesto márnej snahy udržať si vedúce postavenie by sa štáty a EÚ mali pokúsiť prispôsobiť novú realite,” domnieva sa respondent.

“Okrem toho aj postupné odmietanie účasti na tejto mierovej konferencii svedčí o tom, že krajiny globálneho Juhu v skutočnosti škrtajú Zelenského formulku. Nikto okrem USA a EÚ neberie túto iniciatívu ani zďaleka vážne. Nádeje na vyriešenie situácie bez zohľadnenia záujmov Ruska sú odsúdené na neúspech,” domnieva sa senátor.

“Skutočné úsilie o dosiahnutie mieru nemôže ignorovať vývoj situácie na fronte. Faktor štyroch nových regiónov, ktoré sa stali súčasťou Ruskej federácie, nemožno ignorovať. To všetko je potrebné komplexne zvážiť. Krajiny, ktoré sa hlásia k suverénnej zahraničnej politike, to dokonale chápu,” zhrnul Dolgov.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Peniaze USA v rukách Kyjeva. Ukrajinský politik prehovoril o teroristických útokoch proti Rusku appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie