Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Peripetie tanku Abrams po ich ukrajinskom debakli pokračujú, začal sa vývoj odľahčeného M1E3

. USA. 4.jún 2024 (AM) – Výroba tankov Abrams sa začala v roku 1979 a v aktívnej službe sú od roku 1980. Po 45 rokoch sa prišlo na to, že bude potrebná jeho ľahšia high-tech verzia M1E3. V máji 2024 tak výrobca obdržal kontrakt od americkej armády na jej vývoj. Je šanca, že nepriamo na […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 4.jún 2024 (AM) – Výroba tankov Abrams sa začala v roku 1979 a v aktívnej službe sú od roku 1980. Po 45 rokoch sa prišlo na to, že bude potrebná jeho ľahšia high-tech verzia M1E3. V máji 2024 tak výrobca obdržal kontrakt od americkej armády na jej vývoj. Je šanca, že nepriamo na to prispeje aj to nešťastné Slovensko, ak si v tendri na nové hlavné bojové tanky vyberie práve M1A2 Abrams, ktorý by uprednostnilo pred juhokórejským tankom K2 Black Panther alebo nemeckým Leopard 2A7. Kandidáti boli vymenovaní podľa poradia stanoveného v nedávnom článku Army Recognition.

 

Pokiaľ ide o vývoj tanku Abrams, na úvod treba povedať, že bola zrušená ďalšia fáza modernizácie verzie M1A2 SEP v4. Tá bola prezentovaná ako vývoj verzie SEP v3 s väčšou letalitou.

 

Zabezpečiť ju mal najmä primárny zameriavač strelca – termovízny zameriavač FLIR tretej generácie (3Gen FLIR – Forward Looking Infrared), vylepšený laserový diaľkomer a farebná denná kamera. Veliteľ mal tiež dostať zdokonalený 3Gen FLIR a laserový diaľkomer so značkovačom, čo by pravdepodobne umožňovalo navádzanie leteckej alebo delostreleckej munície na ciele pred tankom. Presnosť streľby sa mala zlepšiť integráciou meteorologického senzoru. Tank mal dostať zdokonalenú viacúčelovú muníciu M1147 schopnú nahradiť až štyri druhy striel: M830 (kumulatívna protitanková HEAT), M830A1 (kumulatívna protitanková HEAT MP-T s vyššou úsťovou rýchlosťou strely a programovateľným viacúčelovým zapaľovačom a stopovkou), M1028 (protipechotný kartáč/canister round, kanón M256 s hladkým vývrtom hlavne sa mení na brokovnicu kalibru 120 mm, účinok proti nekrytej živej sile je do 500 m enormný) a M908 (HE-OR-T vysokovýbušná, prekážky redukujúca/demolačná strela so stopovkou). V prípade integrácie strely M1147 je podstatné, aby bola schopná digitálne komunikovať so systémom riadenia paľby tanku, resp. dala sa programovať na optimálne splnenie palebnej úlohy.

 

Zlepšiť sa mal aj systém diagnostiky tanku a riadenia vnútornej teploty v priestore posádky. Vylepšený mal byť aj indikátor ožiarenia laserovým lúčom, ktorý má tanku signalizovať zameranie laserovým diaľkomerom nepriateľského tanku alebo navádzacou jednotkou protitankových riadených striel. Plán bol, že M1A2 Abrams SEP v4 bude k bojovým jednotkám zaradený v 3. Kvartáli 2028. To sa nestane, financovanie pre projekt bolo zrušené, dňa 6.9.2023 bol ohlásený jeho koniec po pridelení jedného prototypu pre 12th Cavalry Regiment. Stalo sa teda ešte pred neúspešným vystúpením verzie M1A1 SA na ukrajinskom bojisku. (O dva dni neskôr dňa 8.9.2023 bolo oznámené, že na žiadosť Ukrajiny Pentagon predĺžil obdobie výcviku ukrajinských vojakov na tankoch Abrams o niekoľko týždňov, kým nebude sľúbená séria 31 tankov pripravená na dodávku za oceán.)

 

Tank M1A2 Abrams SEP v4 americká armáda nedostane:

 

Treba pripomenúť aj projekt Abrams X, čo však nie je modernizačný projekt hlavného bojového tanku ale technologický demonštrátor, na ktorom sa dajú otestovať nové riešenia. Jeho vývoj zatiaľ nesmeruje k zaradeniu do sériovej výroby, jeho niektoré komponenty by sa, ale možno dali využiť na modernizáciu existujúcej flotily tankov Abrams. Demonštrátor dostal experimentálny ľahký kanón (resp. vhodný pre ľahšie vozidlá ako hlavné bojové tanky pre nižší záklz) kalibru 120 mm s hladkým vývrtom hlavne Watervliet Arsenal XM360 a s úsťovou brzdou, automatické nabíjanie hlavnej zbrane, ktoré znižuje počet členov posádky na tri osoby, bezposádkovú vežu, hybridný diesel-elektrický pohon Cummins ACE, ktorý poskytuje o 50 % nižšiu spotrebu paliva, 30 mm reťazový automatický rýchlostrelný kanón XM914 v diaľkovo ovládanej zbraňovej stanici, izraelské systémy aktívnej ochrany typu hard-kill Trophy s tromi odpaľovacími zariadeniami, balík rozšírenej reality, ktorý by zvýšil situačné povedomie posádky vďaka kamerám a senzorom namontovaným okolo exteriéru tanku, tichý režim pri prevádzke na elektrickú energiu, možnosť aktualizácie jednoduchšie než existujúce tanky a použitie vyčkávajúcej muníciu, ako je AeroVironment Switchblade, ako aj prieskumných dronov tankom. Abrams X mal mať aj zníženú hmotnosť pre lepšiu mobilitu.

 

Technologický demonštrátor Abrams X:

 

Úvahy o nahradení alebo doplnení tankov Abrams sa objavovali už predtým. Nerealizoval sa napríklad projekt M8 AGS, ktorý bol navrhnutý ako náhrada za vyradený ľahký tank M551 Sheridan a vozidlá Humvee s PTRS TOW. Tank mal mať hmotnosť od 16 740 do 23 590 kg podľa zvolenej úrovne modulárnej pancierovej ochrany. Základný pancier bol zo zváranej hliníkovej zliatiny typu 5083. Bol vyzbrojený kanónom M35 s “mäkkým” záklzom hlavne a zásobou 31 striel, koaxiálnym guľometom kalibru 7,62 mm so zásobou 4500 nábojov a na veži inštalovaným veľkokalibrovým guľometom M2 (12,7×99 mm) so zásobou 600 nábojov. Tank mal mať maximálnu rýchlosť 72 km/h vysoký merný výkon 23,3 kW/t pri najnižšej úrovni ochrany, dojazd 480 km. Posádku tvorili traja ľudia, veliteľ, strelec a vodič. Nabíjač členom posádky nebol lebo 21 nábojov pre hlavnú zbraň bolo uložených v automate nabíjania. Tank by vhodne doplnil tanky Abrams, ale začiatkom roka 1996 bol zrušený a po oživení projektu v roku 2020 už na konkurenciu nestačil.

 

M8 AGS by v prípade zaradenia do výzbroje zrejme dostal meno Buford. Mal vynikajúcu strategickú mobilitu, z lietadiel sa dal zhadzovať na padákových systémoch. Výhodou tanku bol aj široký rozsah uhlov námeru kanónu +20° / -10°, s výnimkou paľby nadol proti smeru jazdy vpred.

 

 

Po zrušení M8 AGS sa objavila náhrada v podobe kolesového vozidla palebnej podpory M1128 Mobile Gun System odvodeného od vtedy veľmi módnych vozidiel Stryker 8×8. Náhrada prišla v roku 2002 a vyrábala sa do roku 2010. Náhrada odišla v roku 2022. Najmladšie vozidlá mali vtedy zhruba 12 rokov.

 

Stryker MGS vyzeral na papieri dobre. Mal hmotnosť minimálne 18,77 tony. Jeho výzbrojou bol kanón M68A2 kalibru 105 mm so zásobou len 18 kusov munície, z ktorej 8 bolo v bubne automatického nabíjania a koaxiálny guľomet kalibru 7,62 mm (3400 kusov munície). Veliteľ mohol obsluhovať guľomet M2 kalibru 12,7×99 mm (400 kusov munície) alebo aj automatický granátomet kalibru 40 mm. Posádku tvorili traja ľudia, veliteľ, strelec a vodič. Pancierovanie odolávalo maximálne zásahom z guľometu kalibru 14,5×114 mm, skôr menej. Veža s kanónom, ale nebola pancierovaná a dala sa znefunkčniť ručnými zbraňami. Rýchlosť vozidla bola 96 km/h a dojazd 528 km.

 

M1128 trpel nedostatočnou spoľahlivosťou, nadmerným mŕtvym priestorom, veľkosťou kanóna a problémami s jeho ovládaním. Vyrobených bolo 142 kusov. Oficiálnymi dôvodmi ich vyradenia boli problémy s automatom nabíjania hlavnej zbrane a absencia modernizovaného trupu v tvare dvojitého V ako ochrany pred mínami a improvizovanými výbušnými zariadeniami.
Vozidlo bolo vhodné pre konflikty nízkej intenzity.

 

Správa o vyradení M1128 ku koncu fiškálneho roka 2022:

 

Skôr, než bude možné vrátiť sa k tanku M1E3, treba si pripomenúť M10 Booker. Ten bol vyvíjaný ako ľahký tank ale skončil ako pásové vozidlo palebnej podpory MPF – Mobile Protected Firepower. Bol o ňom spísaný samostatný článok a ostáva dodať, že v polovici apríla 2024 si americká armáda prevzala prvý sériový kus.

 

 

Komické na tom je to, že o mesiac neskôr v máji 2024 už armáda pridelila financovanie vývoju odľahčeného Abramsu M1E3, ktorý údajne prebieha od zrušenia modernizačného balíka M1A2 SEP v4 dňa 6.9.u 2023. Výrobca má začať s predbežným návrhom svojho nového variantu tanku, od ktorého sa očakáva, že bude ľahší a bude obsahovať špičkové technológie, takže bude lepšie schopný prežiť v boji.

 

Kontrakt umožňuje armáde úzko spolupracovať s General Dynamics Land Systems na požiadavkách pri vývoji nového tanku M1E3 Abrams. Existuje zámer uviesť nový variant do výzbroje armády v podobnom časovom rámci ako bojové vozidlo M30 Mechanized Infantry Combat Vehicle, program, ktorý je vo vývoji. Vedie sa súťaž medzi dvoma vozidlami American Rheinmetall Vehicles prišiel s KF-41 Lynx a General Dynamics Land Systems s Griffin III. Vybrané vozidlo XM30, ktoré nahradí bojové vozidlo pechoty Bradley. Armáda plánuje vyhlásiť víťaza koncom fiškálneho roka 2027 alebo začiatkom fiškálneho roku 2028.

 

Počas nasledujúcich 18 mesiacov sa vypracuje sériu technologických zámerov, ktorá by zahŕňala možnosti automatického nabíjania kanóna, ovládania tanku výlučne zvnútra (diaľkovo ovládané zbraňové stanice), alternatívne pohonné jednotky a systémy aktívnej ochrany.

 

Armáda plánuje znížiť hmotnosť Abramsu pod 60 ton (prípadne na 57 ton). Súčasný variant váži zhruba 73-74 ton. Plán na zníženie hmotnosti zahrňuje aj alternatívu bezposádkovej veže, prípadne voliteľne bezposádkovej, ktorej pancier by permanentne nekryl posádku a nemusel by byť taký ťažký.

 

Pohonné jednotky, ktoré zahŕňajú aj hybridné alternatívy, budú tiež podrobené skúške, aby sa dosiahla znížená spotreba paliva, ako aj požadované funkcie tichého sledovania bojiska a tichého pohonu, aby sa zabránilo detekcii tanku protivníkom. Pohon musí byť stále schopný umožniť vyvinúť tanku vysoké rýchlosti. M1E3 bude mať tiež určite integrovaný systém aktívnej ochrany. Požaduje sa aj modulárna otvorená architektúra nového tanku, aby ho bolo možné ľahko opravovať a aktualizovať, prípadne modernizovať.

 

Vývoj koncepcie tanku M1E3 môže byť ovplyvnený komponentmi skúšanými na technologickom demonštrátori Abrams X:

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Peripetie tanku Abrams po ich ukrajinskom debakli pokračujú, začal sa vývoj odľahčeného M1E3 appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie