Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pestujete vo svojej záhrade cuketu? Vďaka tejto metóde budú vaše plodiny mimoriadne veľké a chutné

13.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/JeannieMiller). Mnoho záhradkárov pestuje vo svojich záhradkách obľúbenú zeleninu, cuketu, ktorá je bohatá na cenné minerály a vitamíny. Čo robiť, aby boli cukety veľké a chutné? Stačí použiť určitý jednoduchý trik. Ako pestovať cuketu? Foto: Pixabay/JeannieMiller Cuketa je zelenina patriaca do čeľade tekvicovité (Cucurbitaceae). Jej zloženie zahŕňa okrem iného: […]
Menej ako 1 min. min.

13.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/JeannieMiller).

Mnoho záhradkárov pestuje vo svojich záhradkách obľúbenú zeleninu, cuketu, ktorá je bohatá na cenné minerály a vitamíny. Čo robiť, aby boli cukety veľké a chutné? Stačí použiť určitý jednoduchý trik.

Ako pestovať cuketu?
Foto: Pixabay/JeannieMiller

Cuketa je zelenina patriaca do čeľade tekvicovité (Cucurbitaceae). Jej zloženie zahŕňa okrem iného: vitamín C, B1, K, PP a betakarotén. Okrem toho má aj minerály ako horčík, železo a draslík.

Pri pestovaní v domácej záhrade by ste mali dodržiavať niekoľko pravidiel starostlivosti. Ak sa ich nedržíme, rastlina vyprodukuje drobné úrody bez chuti. V tomto prípade je dôležité aj mulčovanie.

Ako pestovať cuketu? Najdôležitejšie pravidlá starostlivosti

Cukety vysievame do zeme až po 15. máji, keď už nehrozia mrazy. Pamätajte, že táto rastlina nie je mrazuvzdorná.

Pri výsadbe cukety je najlepšie použiť výsev do hniezda. To znamená, že rastlina sa vysieva do riadku, v 60-80 cm rozostupoch a do každej jamky vložíme 3 alebo 4 semená. Okrem toho zachovávame hĺbku 4 cm.

Zelenina rastie na slnečnom stanovišti, chránenom pred vetrom. Pôdna reakcia by mala byť medzi 6 a 7 pH. Oplatí sa použiť hnoj alebo kompost. Môžeme použiť aj žihľavovú kašu, nie však vtedy, keď rastlina aktívne rastie.

Cukety zberáme medzi druhou polovicou júna a prvou polovicou októbra. Robíme to pravidelne, každých pár dní. V opačnom prípade rastlina prestane kvitnúť.

Jednoduchý trik pre veľké a chutné úrody cukiet

Hlavným pravidlom starostlivosti, ktoré pomôže vašej cukete priniesť bohatú úrodu, je pravidelné zavlažovanie. Polievame raz týždenne, no počas horúcich a suchých letov aj každé 2-3 dni. Rastlina musí mať vlhkú pôdu do hĺbky 10 cm, preto by sa nemala zalievať plytko.

Osvedčeným trikom pre veľké a chutné úrody cukiet je použitie mulčovania pri pestovaní. K tomu prikryjeme pôdu čiernou fóliou, aby zadržiavala vodu. Vlhkosť substrátu, v ktorom rastlina rastie, tak zostane nezmenená.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Úroda jahôd bude rekordná. Na aplikáciu domácich živín ešte nie je neskoro

Raz za dva týždne zalievajte kapustu domácim odvarom. Vyrastie veľká ako basketbalová lopta

The post Pestujete vo svojej záhrade cuketu? Vďaka tejto metóde budú vaše plodiny mimoriadne veľké a chutné appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie