Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Phishing: 20 miliónov dolárov stratených na Coinbase

V digitálnom veku zaznamenali kryptomeny raketový vzostup a ponúkajú nové hranice pre investície a finančný rast. S týmto novým územím však prichádzajú aj nové formy trestnej činnosti, ako to zdôraznil nedávny podvod vo výške 20 miliónov dolárov, ktorý zahŕňal falošné webové stránky Coinbase. Tento incident slúži ako jasná pripomienka zraniteľnosti, ktorá existuje v digitálnom finančnom […]
Menej ako 1 min. min.

V digitálnom veku zaznamenali kryptomeny raketový vzostup a ponúkajú nové hranice pre investície a finančný rast. S týmto novým územím však prichádzajú aj nové formy trestnej činnosti, ako to zdôraznil nedávny podvod vo výške 20 miliónov dolárov, ktorý zahŕňal falošné webové stránky Coinbase. Tento incident slúži ako jasná pripomienka zraniteľnosti, ktorá existuje v digitálnom finančnom priestore, a dôležitosti kybernetickej bezpečnosti.

Hlavným strojcom tejto prepracovanej schémy bol Chirag Tomar, indický štátny príslušník, ktorý spolu so svojimi spolupáchateľmi vytvoril falošné webové stránky, ktoré sa veľmi podobali na Coinbase, etablovanú platformu na výmenu kryptomien. Tieto webové stránky boli navrhnuté tak, aby používateľov oklamali a prinútili ich zadať prihlasovacie údaje a kódy dvojfaktorovej autentifikácie, ktoré podvodníci následne využili na získanie neoprávneného prístupu k účtom obetí a odčerpanie ich finančných prostriedkov.

Podvod, ktorý sa začal v júni 2021, bol sofistikovaný a dobre vykonaný. Podvodníci si dali záležať na tom, aby napodobnili rozhranie Coinbase Pro, platformu určenú pre profesionálnych obchodníkov. Vytvorili adresy URL, ktoré sa nápadne podobali na legitímnu stránku, čím nič netušiacich používateľov nalákali na falošný pocit bezpečia. Taktika podvodníkov sa nezastavila pri falšovaní webových stránok; vydávali sa aj za agentov zákazníckej podpory a v niektorých prípadoch presvedčili obete, aby si nainštalovali softvér vzdialenej plochy, čím získali úplnú kontrolu nad počítačmi obetí a následne aj nad ich skutočnými účtami Coinbase.

Dôsledky tohto podvodu boli ďalekosiahle, postihli stovky osôb po celom svete a spôsobili stratu viac ako 20 miliónov dolárov. Vyšetrovanie amerického ministerstva spravodlivosti odhalilo rozsah operácie a pokročilé metódy, ktoré Tomar a jeho tím použili na realizáciu svojich podvodných aktivít. Ministerstvo spravodlivosti vo svojom vyhlásení zdôraznilo celosvetový dosah podvodu a poukázalo na širokú sieť, ktorú páchatelia rozprestreli, aby ulovili obete z rôznych krajín vrátane Spojených štátov.

Podvodné aktivity Tomara financovali extravagantný životný štýl, pričom ukradnuté peniaze sa používali na nákup luxusných predmetov, ako sú luxusné hodinky, športové autá a dovolenky na exotických miestach. Zákon ho však nakoniec dostihol a po priznaní viny za sprisahanie v oblasti podvodov bol odsúdený na päť rokov väzenia.

Tento prípad poukazuje na kritickú potrebu ostražitosti v digitálnej finančnej oblasti. Zdôrazňuje dôležitosť overovania pravosti webových stránok, najmä pri práci s citlivými finančnými informáciami. Podvod s Coinbase je varovným príbehom, ktorý ilustruje sofistikovanosť moderných phishingových operácií a to, kam až sú kyberzločinci schopní zájsť, aby využili zraniteľnosti systému.

Zdroj: bitcoin

Príspevok Phishing: 20 miliónov dolárov stratených na Coinbase je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK