Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pijete studenú vodu v horúčavách? Vôbec to nezchladí telo. Toto je dôvod

Väčšina z nás sa pri správnej hydratácii tela spolieha na vodu, čo je intuitívna a samozrejme vhodná voľba. Napriek tomu je potrebné vedieť, že konzumácia vody nemusí mať vždy zamýšľaný účinok. Odborníci varujú pred jednou vecou. Čo môžete urobiť, aby ste sa správne hydratovali? Pravidelné pitie vody je absolútnou nevyhnutnosťou, ale je tu jedna veľmi […]
Menej ako 1 min. min.

Väčšina z nás sa pri správnej hydratácii tela spolieha na vodu, čo je intuitívna a samozrejme vhodná voľba. Napriek tomu je potrebné vedieť, že konzumácia vody nemusí mať vždy zamýšľaný účinok. Odborníci varujú pred jednou vecou.

Čo môžete urobiť, aby ste sa správne hydratovali? Pravidelné pitie vody je absolútnou nevyhnutnosťou, ale je tu jedna veľmi dôležitá vec, ktorú si treba uvedomiť.

Prečo by sa počas horúčav nemala konzumovať studená voda?

Ewa Kozioł, certifikovaná bylinkárka a blogerka, na svojich sociálnych sieťach vysvetlila, že v rozpore so zdaním studená voda neochladzuje naše telo, ale vyvoláva sťahovanie ciev. V dôsledku toho musí telo spustiť proces zahrievania organizmu, čo ho jednoducho núti pracovať intenzívnejšie. To môže mať za následok problémy s trávením a udržiavaním konštantnej teploty. Pocit úľavy je len dočasný, v skutočnosti sa naše telo unaví už na začiatku.

Naše telo je zložitý stroj. V rozpore so zdaním k nám studená voda nie je priateľská. Už naše staré mamy vedeli a varovali nás, že jej pitie počas horúčav môže byť nebezpečné,“ dodala Ewa Koziołová.

Pred tým istým varoval v rozhovore pre agentúru PAP aj Robert Ryczek, kardiológ z nemocnice Vojenského zdravotníckeho ústavu v Legionove. Podľa jeho názoru je hydratácia organizmu počas horúčav mimoriadne dôležitá – najmä preto, že jediný spôsob, ako sa naše telo zbavuje tepla, je potenie. Lekár tiež zdôrazňuje, že teplota vody, ktorú pijeme, by mala byť blízka teplote nášho tela. Potom sa telo lepšie vyrovná s teplom a rýchlejšie sa rehydratuje. Ako dodáva, nemali by sme piť studenú vodu, pretože to viac škodí ako pomáha.

Ako môžem hydratovať svoje telo?

Hydratácia tela je kľúčovou súčasťou udržiavania zdravia. Pravidelne hydratovaný organizmus funguje lepšie a efektívnejšie. WHO predpokladá, že optimálne množstvo tekutín, ktoré by sme mali denne prijať, je 30 ml/kg telesnej hmotnosti. Samozrejme, do hry vstupujú premenné, napr. ľudia, ktorí sa venujú športu, musia zvýšiť prísun tekutín.

Treba vedieť, že vodu treba piť postupne počas celého dňa. Nevypite viac na jeden hlt – to nemá nič spoločné so správnou hydratáciou organizmu. Voda, ktorá sa vypije rýchlo, sa rovnako rýchlo vylúči, preto by sa tekutiny mali dopĺňať pravidelne, aj keď nepociťujete smäd. Okrem toho tradičnou metódou používanou na zvýšenie hydratačného účinku a doplnenie stratených elektrolytov je pridanie štipky soli do vody.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie