Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pijete takúto kávu? Nečudujte sa, že nemá chuť

24.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Antonio Guillem). Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí nevedia predstaviť svoje ráno. Je skvelá na stimuláciu a dodanie energie pri každodenných výzvach. Aby ste si však užili jeho jedinečnú chuť a vôňu, stojí za to venovať pozornosť jednému dôležitému detailu. Kedy je káva najlepšia a prečo? Káva je […]
Menej ako 1 min. min.

24.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Antonio Guillem).

Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí nevedia predstaviť svoje ráno. Je skvelá na stimuláciu a dodanie energie pri každodenných výzvach. Aby ste si však užili jeho jedinečnú chuť a vôňu, stojí za to venovať pozornosť jednému dôležitému detailu. Kedy je káva najlepšia a prečo?

Káva je nápoj vyrobený z pražených a následne mletých alebo instantných kávových zŕn.
Foto: shutterstock/Antonio Guillem

Káva je nápoj vyrobený z pražených a následne mletých alebo instantných kávových zŕn. Káva sa zvyčajne podáva horúca, s rôznymi prísadami, ako je cukor, mlieko, šľahačka, kakao alebo čokoláda. Prísady spestrujú chuť kávy, no ona je najdôležitejšia. 

Mnoho ľudí si nevie predstaviť začiatok dňa bez šálky tohto povzbudzujúceho nápoja. Ktorú verziu si vybrať, aby mala najsilnejšiu chuť a vôňu? 

Akú kávu piť? Vtedy má najlepšiu chuť a vôňu

Nedá sa poprieť, že káva je najlepšia, keď je vyrobená z čerstvo pomletých zŕn. Podobne dátum praženia fazule ovplyvňuje aj jej chuť. Vedci z Analytical Flavour Systems dokázali, že už po 14 dňoch od dátumu praženia stráca káva takmer 33 % svojej pôvodnej chuti a arómy.
 
Čím viac času plynie, tým väčšie sú straty. Čo to znamená? Najlepšie je, ak je interval medzi uvarením kávy a pražením zŕn čo najkratší. 

Kedy káva stráca svoju silu? V tejto chvíli ju vypite

Proces starnutia kávy začína ihneď po upražení jej zŕn. To sa premieta do chuti a arómy kávy, pretože podľa ich intenzity sme schopní určiť, či je nápoj čerstvý. 

Neskôr vonné oleje začnú oxidovať a aromatické prchavé zlúčeniny sa vyparujú. Výsledkom je, že kvalita kávy klesá už niekoľko dní po upražení. Preto, aby ste si vychutnali kvalitnú kávu so správnou chuťou a vôňou, je najlepšie neodkladať moment prípravy nápoja. Všímajme si preto aj dátum výroby.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Psychotest: Vyberte si kávu a zistite, kto ste. Pravda je šokujúca

Nebezpečná prísada do rannej kávy. Zachová si arómu, stratí cenné vlastnosti

The post Pijete takúto kávu? Nečudujte sa, že nemá chuť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie