Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Piť túto šťavu je ako poklad pre telo. Tie učínky sú úžasné

Baza čierna je jedinečná rastlina známa svojimi liečivými vlastnosťami. Z jej šťavnatého ovocia vieme pripraviť chutný džem, sirup a šťavu, ktorá je skutočnou pokladnicou zdravia. Tu je dôvod, prečo by ste ho mali piť. Čierna baza v kuchyni a tradičnej medicíne. Čo s tým môžeme urobiť? Čierna baza sa v tradičnej medicíne používa už po […]
2 min.

Baza čierna je jedinečná rastlina známa svojimi liečivými vlastnosťami. Z jej šťavnatého ovocia vieme pripraviť chutný džem, sirup a šťavu, ktorá je skutočnou pokladnicou zdravia. Tu je dôvod, prečo by ste ho mali piť.

Čierna baza v kuchyni a tradičnej medicíne. Čo s tým môžeme urobiť?

Čierna baza sa v tradičnej medicíne používa už po stáročia. Už v staroveku Rimania a Gréci využívali jej plody a kvety na liečebné účely. Postupom času sa táto rastlina rozšírila po celej Európe vrátane Poľska. Nájdeme ho v lesoch, na poliach, pri budovách a samozrejme v záhradách pri domoch.

Baza kvitne v máji a júni. Spoznáme ju podľa malých, bielych kvetov usporiadaných do dáždnikov. Plody dozrievajú na prelome augusta a septembra.

Práve kvety a plody bazy čiernej sa využívajú najčastejšie. Z kvetov bazy čiernej si môžeme pripraviť nálev, sirup alebo zdraviu prospešný ocot. Ovocie sa zase dá použiť na prípravu šťavy, tinktúry alebo džemu.

Baza čierna – aké má vlastnosti a nutričné ​​hodnoty?

Bazová šťava je skutočnou vitamínovou bombou. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A, C, K a vitamínov skupiny B, čím posilňuje náš imunitný systém, podporuje činnosť mozgu, spevňuje kosti, pôsobí na zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.

Baza je tiež dobrým zdrojom fenolových kyselín a flavonolov, vrátane kvercetínu, kempferolu a izohamnetínu, tiež s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré poskytujú ochranu pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Pitie bazovej šťavy má mnoho zdravotných výhod. Podporuje boj proti infekciám a zmierňuje príznaky prechladnutia a chrípky. Pomáha tiež pri znižovaní krvného tlaku a regulácii hladiny cholesterolu.

Bazová šťava priaznivo pôsobí aj na močové ústrojenstvo. Pôsobí močopudne a pomáha čistiť telo od toxínov. Preto sa odporúča ľuďom, ktorí bojujú s problémami s obličkami.

Ako pripraviť bazovú šťavu? Pozor na jednu vec

Veľmi jednoduchým spôsobom si môžeme doma pripraviť bazovú šťavu. Všetko, čo potrebujete, sú štyri ingrediencie:

plody bazy čiernej,

voda,

cukor,

citrónová šťava (voliteľné).

Ošúpte kilogram zrelých bazových plodov a umyte ich. Potom ich jednoducho vložte do hrnca, posypte 0,5 kg cukru a zalejte dvoma litrami vody. Varte ovocie na miernom ohni, kým sa nezačne rozpadávať.

Keď získate správnu konzistenciu, preceďte obsah hrnca tak, aby zostala len šťava. Potom varíme ďalšiu hodinu. Na dochutenie môžete počas varenia pridať lyžicu citrónovej šťavy.

Pri konzumácii čiernej bazy alebo príprave vlastnej šťavy musíme vedieť, že surové ovocie je na rozdiel od surových kvetov vo veľkom množstve jedovaté. Môže za to sambunigrín – zlúčenina, ktorá sa po požití rozloží na toxický kyanovodík. Z tohto dôvodu by mali byť bazy pred konzumáciou tepelne ošetrené. Sambunigrín možno neutralizovať aj sušením.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie