Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pivonky vždy strihám v tomto čase. Púčiky rastú väčšie ako vaša ruka a nádherne voňajú

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alisa Chikov). Nie nadarmo sa pivonky považujú za jedny z najvýraznejších kvetov, ktoré môžete zasadiť do záhrady. Nazývajú sa ruže bez tŕňov, pretože sú rovnako krásne a majú jemné okvetné lístky. Aby ste ich udržali zdravo rastúce, je potrebné pamätať na jedno pravidlo. Kedy zastrihávať pivonky? Kedy zastrihávať pivonky?Foto: […]
2 min.

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alisa Chikov).

Nie nadarmo sa pivonky považujú za jedny z najvýraznejších kvetov, ktoré môžete zasadiť do záhrady. Nazývajú sa ruže bez tŕňov, pretože sú rovnako krásne a majú jemné okvetné lístky. Aby ste ich udržali zdravo rastúce, je potrebné pamätať na jedno pravidlo. Kedy zastrihávať pivonky?

Kedy zastrihávať pivonky?
Foto: shutterstock/Alisa Chikov

Pivonka je krásna, ale náročná na pestovanie. Jej nespornou výhodou je, že je to dlhoveká rastlina. Na tom istom mieste môže rásť až 15 rokov. Kvitne v máji a júni. Najčastejšie sa vyskytujú biele, ružové a fialové odrody. Ak nezabudnete pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, pivonka sa vám odvďačí krásnymi púčikmi.

Kedy vysádzať pivonky? Poznačte si dátum do kalendára, aby ste ho nepremeškali

Rastlina má rada slnečné a pred vetrom chránené miesto. Najlepšie sa cíti v úrodnej, priepustnej a mierne kyslej pôde. Okolo pivonky musíte nechať dostatok priestoru, pretože môže dosiahnuť naozaj veľké rozmery a rýchlo sa šíriť. Ideálny čas na výsadbu je koniec augusta alebo začiatok septembra. Kvetina potrebuje pravidelnú zálievku, najmä v lete.

Pivonky potrebujú pravidelnú zálievku, najmä v lete.
Foto: pixabay/JillWellington

Aby ste znížili odparovanie vody, môžete pôdu okolo rastliny mulčovať záhradnou kôrou. Ak chcete, aby vaša pivonka zdravo a sviežo kvitla, nezabudnite ju hnojiť. Hnojivo by malo byť určené pre kvitnúce rastliny a obsahovať veľa fosforu a draslíka. To je kľúčom k získaniu obrovských púčikov.

Kedy zastrihávať pivonky? Postupujte podľa pravidla 1/3

Pivonky by sa mali pred zimou prerezávať. Nenechávajte to na poslednú chvíľu a prerezávajte ich v septembri. Odstráňte odumreté výhonky a zdravé skráťte na 1/3 ich dĺžky. Počas vegetačného obdobia nevykonávajte prerezávanie a neodrezávajte listy. Napriek vašej snahe sa môže stať, že rastlina nebude bohato kvitnúť. Príčina najčastejšie spočíva v príliš malom množstve svetla. Kvetina potrebuje na zdravý rast šesť hodín slnečného svetla denne. Druhou častou chybou je používanie nesprávneho hnojiva. Ak má príliš veľa dusíka, namiesto toho, aby zlepšilo vzhľad rastliny, len ho zhorší. Listy sa budú vyvíjať pekne a rýchlo, ale kvety budú v žalostnom stave.

Pivonky zastrihávajte v septembri. Odstráňte odumreté výhonky a zdravé skráťte na 1/3 ich dĺžky.
Foto: shutterstock/Surkova.photo

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nebuďte prekvapení, ak pivonka nekvitne, ak ju takto zasadíte. V júni neuvidíte púčiky

Preto pivonky nemajú šancu kvitnúť. Namiesto prekvapenia skontrolujte

The post Pivonky vždy strihám v tomto čase. Púčiky rastú väčšie ako vaša ruka a nádherne voňajú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie