Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Plánujete vysadiť jarnú cibuľku? Určite to urobte v tomto termíne. Takto získate najlepšie výnosy

2.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/karpovkottt). Kedy je najvhodnejší čas na výsadbu jarnej cibule do zeme? A v akom čase do kvetináčov? A na čo ešte treba myslieť? Nezabudnite si pozrieť náš záhradnícky kalendár, aby ste získali čo najväčšiu úrodu tejto jarnej zeleniny. Kedy je najvhodnejší čas na výsadbu jarnej cibule do zeme?Foto: shutterstock/karpovkottt […]
Menej ako 1 min. min.

2.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/karpovkottt).

Kedy je najvhodnejší čas na výsadbu jarnej cibule do zeme? A v akom čase do kvetináčov? A na čo ešte treba myslieť? Nezabudnite si pozrieť náš záhradnícky kalendár, aby ste získali čo najväčšiu úrodu tejto jarnej zeleniny.

Kedy je najvhodnejší čas na výsadbu jarnej cibule do zeme?
Foto: shutterstock/karpovkottt

Tohtoročná jar je už v plnom prúde a vy sa môžete pomaly pustiť do výsevu a sadenia zeleniny. Jednou z najobľúbenejších je jarná cibuľka, ktorá sa pestuje najmä kvôli pažítke. Ako a kedy ich však vysádzať do kvetináčov a do zeme? A na čo ešte musíte pri tom myslieť? Pozrite si nášho sprievodcu záhradkárstvom.

Výsadba jarnej cibuľky do zeme. Najlepší dátum sa blíži

Kedy je najvhodnejší čas na výsadbu jarnej cibule do zeme? Najvhodnejším je termínom koniec marca a začiatok apríla, ale v prípade priaznivého počasia aj celý marec. Jarná cibuľka je totiž tolerantná voči menším mrazom a bude sa jej dariť aj v chladnejšom počasí.

Nezabudnite na pravidelné zalievanie.
Foto: shutterstock/Marina Demidiuk

A ako ju zasadíte do zeme? Vyberte si teplé, slnečné miesto, pôda by mala byť nakyprená a najvhodnejší čas je skoro ráno alebo neskoro popoludní. Predtým zeleninu výdatne zalejte a nechajte prebytočnú vodu odtekať. Cibuľky zasaďte tak, aby dve tretiny rastliny boli pod zemou, pričom medzi zeleninou musí byť medzera asi osem centimetrov a medzi jednotlivými radmi asi 30 centimetrov. Po vysadení pôdu okolo zeleniny zľahka utužte a zalejte, ale dbajte na to, aby ste samotnú cibuľu nenamočili. Počas rastu jarnej cibuľky nezabudnite tiež na pomerne pravidelné odstraňovanie buriny a kyprenie pôdy medzi riadkami, a ak neprší, aj na pravidelné zalievanie.

Výsadba jarnej cibuľky v kvetináčoch. Toto je možné vykonať kedykoľvek

Ako pestovať jarnú cibuľku v kvetináčoch? Veľmi jednoducho – predovšetkým sa nemusíte starať o termín výsadby. Jarnú cibuľku si môžete doma pestovať v kvetináčoch kedykoľvek počas roka, dokonca aj v zime, a tešiť sa tak z čerstvej pažítky. Stačí, ak si do kvetináčov pripravíte pôdu (najlepšie humusovú s rašelinou alebo kompostom, prípadne pridáte živnú zmes ) a môžete cibuľku zasadiť. Stačí, ak zeleninu predtým výdatne zalejete a necháte prebytočnú vodu odtiecť. Medzi jednotlivými sadenicami udržiavajte priestor asi štyri centimetre, pričom dbajte na to, aby boli dve tretiny pokryté zeminou, ktorú okolo zeleniny zľahka utužíte. Potom substrát zľahka zalejete, pričom sa vyhnete namočeniu samotných cibuliek. A približne po troch týždňoch už budete môcť zbierať svoju prvú pažítku.

Jarnú cibuľku si môžete doma pestovať v kvetináčoch kedykoľvek počas roka, dokonca aj v zime, a tešiť sa tak z čerstvej pažítky.
Foto: shutterstock/Yulia Raneva

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zasadiť cibuľu na pažítku doma? Vyberte si tento črepník a zelenina bude rásť po celom parapete

Kedy sadiť jarnú cibuľku? Blíži sa najlepší čas

The post Plánujete vysadiť jarnú cibuľku? Určite to urobte v tomto termíne. Takto získate najlepšie výnosy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie