Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pleseň na stenách zmizne týmto trikom s octom za pár minút

Plesne na stenách sú nielen nevzhľadné, ale aj potenciálne nebezpečné. Najčastejšie sa vyskytuje pri stropoch, dole pri podlahe, na okrajoch obloženia alebo za nábytkom. Stretávajú sa s ňou najmä majitelia domov a bytov s vysokou vlhkosťou. Preto sa často vyskytuje v kúpeľni, kuchyni alebo v práčovni. Vlhkosť, nedostatočné vetranie a vysoké teploty sú živnou pôdou […]
Menej ako 1 min. min.

Plesne na stenách sú nielen nevzhľadné, ale aj potenciálne nebezpečné. Najčastejšie sa vyskytuje pri stropoch, dole pri podlahe, na okrajoch obloženia alebo za nábytkom. Stretávajú sa s ňou najmä majitelia domov a bytov s vysokou vlhkosťou. Preto sa často vyskytuje v kúpeľni, kuchyni alebo v práčovni.

Vlhkosť, nedostatočné vetranie a vysoké teploty sú živnou pôdou pre plesne. Ich neviditeľné spóry sa šíria vzduchom a usadzujú sa na povrchoch z organických materiálov, ako je drevo, omietka alebo papier. A rastú. Časom všetko zničia, pretože materiál využívajú ako živiny. Plesne sa neuveriteľne rýchlo šíria, pretože ide o nepohlavný organizmus. To znamená, že jediný pór môže za niekoľko dní rozmnožiť bilióny spór plesní.

Pomôže ocot alebo bielidlo

Ak sa ich rozhodnete odstrániť na vlastnú päsť, nezabudnite na ochranný odev. V najľahších prípadoch môžete byť vystavení príznakom, ktoré pripomínajú sezónne alergie. Patrí k nim kašeľ, vyrážky a svrbenie očí. Mali by ste preto nosiť oblečenie, ktoré zakrýva celé telo, nepremokavú obuv, rukavice a najlepšie okuliare.

Ak nechcete používať chemikálie zakúpené v obchode, najčastejšie môžete pleseň odstrániť octom alebo bielidlom. V prípade bielidla ho zrieďte s vodou v rozprašovači v pomere 1:3 a touto tekutinou dôkladne namočte plesnivé miesta. Nechajte ju pôsobiť niekoľko minút a potom pleseň odstráňte jemnými krúživými pohybmi špongiou. Nikdy ich nečistite nasucho, mohli by ste rozptýliť ich spóry po okolí. Bieliaci prostriedok však, žiaľ, často odstraňuje len povrchové škvrny, nepreniká do hĺbky a plesne sa môžu časom objaviť znova.

Účinnejšie sa zdá byť použitie octu. A možno je to dokonca jednoduchšie, pretože ho stačí naliať na postihnuté miesta neriedený priamo z fľaše. V oboch prípadoch potom nechajte mokré miesta dôkladne vyschnúť. Môže to trvať celý deň. Ak aj po zaschnutí uvidíte zvyšky plesnivých miest, celý postup zopakujte. Keď je pleseň úplne odstránená, stenu opäť vymaľujte. Jednoduchým natretím farby na existujúcu pleseň ju nezničíte.

Predchádzanie vzniku plesní

Chráňte svoj domov pred plesňami najmä častým vetraním. Skontrolujte aj prípadné netesnosti potrubia. Nenechávajte vlhké uteráky na podlahe, ale rozložte ich tak, aby mali možnosť vyschnúť. Ak je to možné, sprchujte sa s otvorenými dverami, aby sa para nemohla hromadiť a kondenzovať. Nábytok nestavajte k stene, aby mohol dýchať.

Ideálna vlhkosť vzduchu vo vašej domácnosti by sa mala pohybovať v rozmedzí 30 – 60 %. Čím je vyššia, zvyšuje sa riziko vzniku plesní. Steny chráňte náterom odolným voči plesniam. Prevencia je jediný spôsob, ako sa môžete plesní natrvalo zbaviť.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie