Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Plovoucí ruská ropná základna u Řecka, která i přes sankce zásobuje také Evropu, se náhle přesouvá na jih

Po uvalení protiruských sankcí před dvěma lety se hodně hovořilo o tom, že ruská ropa teče do Evropy zprostředkovaně například přes Indii nebo Maroko. Tedy jde o tutéž ropu, pouze s přirážkou za prodej přes prostředníka, který ji již prodává „ideologicky očištěnou.“ EU tak neustále vyvolává dojem, že sankce (ničící hlavně evropskou ekonomiku) fungují a […]
Menej ako 1 min. min.

Po uvalení protiruských sankcí před dvěma lety se hodně hovořilo o tom, že ruská ropa teče do Evropy zprostředkovaně například přes Indii nebo Maroko. Tedy jde o tutéž ropu, pouze s přirážkou za prodej přes prostředníka, který ji již prodává „ideologicky očištěnou.“

EU tak neustále vyvolává dojem, že sankce (ničící hlavně evropskou ekonomiku) fungují a veškerá ropa na evropském území pochází z USA či arabských zdrojů.

Nyní se ukázalo, že po celou dobu zásobuje evropské přístavy levnou ropou také ruská ropná základna, která se dosud nacházela u Řecka, nicméně náhle zmizela – a nikdo neví kam a hlavně proč.

Po jejím záhadném zmizení se však nyní ukazuje, že sice většina ropy šla sice skutečně na mimoevropské trhy, ale nemalá část končila i v zemích EU…

Obchodníci a lodní společnosti zajistili tok milionů barelů ruské ropy a ropných produktů po celém světě navzdory sankcím Evropské unie proti Moskvě za její „speciální operaci“ na Ukrajině.

Jednou z metod, jak zajistit tok, je výměna nákladu na moři, známá mezi obchodníky jako překládka z lodi na loď nebo STS.

Jedno z nejžhavějších míst pro přepravu ruské ropy a surových produktů bylo v řeckém Lakónském zálivu, zálivu na jihovýchodě Peloponésu. Nyní výzkumná společnost TankerTrackers uvádí, že ruské transfery ropy tento týden oblast „zcela vyklidily.“

„Z Lakonského zálivu v Řecku, který sloužil jako překladiště ruské ropy, z neznámých důvodů zcela zmizely hlavní ruské tankery. Došlo k tomu odpoledne 1.5.2024. Přesuny STS se nyní odehrávají přímo na jih od zálivu,“ napsal TankerTrackers na X.

Na videu můžete vidět do té doby čilý provoz v místě překladiště ropy – a náhlé přesuny tankerů:

For reasons unknown, the Laconian Gulf in Greece, used as a transshipment point for Russian oil; was completely vacated of major tankers on the afternoon of 2024-05-01. The STS transfers are now taking place directly south of the gulf. Maritime data by @MarineTraffic, a @Kplerpic.twitter.com/9WUPircXTi

— TankerTrackers.com, Inc. (@TankerTrackers) May 3, 2024

Ruské transfery z Lakónského zálivu skončily převážně tisíce kilometrů daleko v Asii. Podle Černomořské skupiny však část z nich skončila v evropských přístavech kvůli špatnému řízení sankcí ze strany Bruselu:

„68 % ropy bylo dopraveno do Lakonského zálivu v Řecku k překládce, zatímco zbytek byl přímo exportován do přístavů EU uprostřed špatného řízení sankcí,“ napsal výzkumník Bohdan Ben ve své poznámce.

Zde můžete jasně vidět, které evropské přístavy dosud ruskou ropu z tankerů v Lakonském zálivu přijímaly. Jde především o Itálii, Španělsko, Nizozemsko a Řecko, ale něco málo se dostalo i do Chorvatska, Slovinska a Polska:

TankerTrackers poukázal na to, že přesuny STS v Lakónském zálivu se přesunuly právě na jih. Firma použila námořní data z Marine Traffic a satelitní snímky od společnosti Kpler.

Bloomberg poznamenává, že převody ruské ropy STS by se mohly přesunout do Rudého moře:

Existují i další známky změny v tom, jak se ruská ropa pohybuje. Jeden tanker také minulý měsíc přeložil náklad ropy na jiné plavidlo v Rudém moři. Panta Rei 1 přeložila svůj náklad na loď Odysseus, která pak přepravila její zásilku do Indie.

To je vůbec první změna pozorovaná v tomto místě v datech o sledování lodí, které sestavila agentura Bloomberg.

Je evidentní, že navzdory západním sankcím vůči Moskvě ruská ropa a ropné produkty nadále cirkulují po celém světě. Záhadou je, proč ten náhlý odklon od oblasti Lakónského zálivu, kde nyní nezůstala jediná loď?

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie