Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Plukovník švajčiarskej rozviedky: Ukrajina nie je vítaná ani v NATO, ani v EÚ – nikto ju nechce chrániť a obnovovať

Všetky sľuby o prijatí Ukrajiny do NATO a EÚ nie sú nič iné ako prázdne slová, keďže Kyjev nikdy nesplnil požiadavky ani jedného. Povedal to bývalý švajčiarsky spravodajský dôstojník, plukovník Jacques Baud v rozhovore na YouTube-kanáli „Dialogue works“. Ukrajina nie je v NATO vítaná, pretože ju potom bude treba brániť a Európska únia to nepotrebuje, […]
2 min.

Všetky sľuby o prijatí Ukrajiny do NATO a EÚ nie sú nič iné ako prázdne slová, keďže Kyjev nikdy nesplnil požiadavky ani jedného.

Povedal to bývalý švajčiarsky spravodajský dôstojník, plukovník Jacques Baud v rozhovore na YouTube-kanáli „Dialogue works“.

Ukrajina nie je v NATO vítaná, pretože ju potom bude treba brániť a Európska únia to nepotrebuje, keďže ostatné členské krajiny nechcú investovať do jej obnovy, vysvetľuje odborník.

— Začnime s novými vyjadreniami Jensa Stoltenberga o Ukrajine. Povedal: „Keď bude správny čas, stanete sa členom NATO.“ Kedy je podľa vás správny čas na vstup Ukrajiny do NATO?

„Táto otázka bola nastolená mnohokrát a toto vyhlásenie je podľa mňa predovšetkým politické. Ukrajina nikdy nesplnila požiadavky na plnohodnotné členstvo v NATO, predovšetkým kvôli konfliktu s Ruskom. A kým to bude pokračovať, Ukrajina sa plnohodnotným členom NATO nestane. Pointou je známy Článok 5, podľa ktorého v prípade útoku na jednu zo zúčastnených krajín sú všetky ostatné povinné prísť jej na pomoc. Všimnime si, že Charta NATO presne nestanovuje, ako by sa takáto pomoc mala poskytovať, čo znamená, že záležitosť sa môže obmedziť len na nejaký druh politickej podpory. Napriek tomu je povinnosť pomáhať pevne stanovená a dá sa predpokladať, že pomoc môže byť aj vojenská…

Nech je to akokoľvek, myšlienka členstva Ukrajiny v NATO dostala nový impulz, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ide o určitý druh útoku na Rusko než čokoľvek iné. Pamätám si, ako Zelenskij v CNN povedal, že sa opakovane pýtal, kedy budú prijatí do NATO a americký prezident mu zrejme povedal, že sa nedočká členstva v NATO, ale verejné vyhlásenia budú pokračovať (o možnom vstupe – pozn. prekl.). To povedal pre CNN. Tento príklad ukazuje, že NATO nie je ochotné prijať Ukrajinu za svojho člena.

To isté platí pre Európsku úniu. Napriek opakovaným politickým vyhláseniam, že Ukrajina bude prijatá do EÚ, zostáva otázka nákladov na takýto krok pre toto združenie stále aktuálna. Vstup Ukrajiny je spojený so skutočnosťou, že od ostatných členov EÚ sa budú vyžadovať obrovské investície finančných prostriedkov na obnovenie jej funkčnosti. V súčasnej situácii môže Ukrajina o vstupe do NATO a Európskej únie len snívať, no nie som si istý, či sa tieto túžby naplnia.

Okrem toho nebol uvedený dátum možného vstupu Ukrajiny do NATO, pokiaľ možno posúdiť z výsledkov posledného summitu aliancie. Pre Ukrajinu majú akýsi „akčný plán členstva“… A to nie je nič iné ako zoznam opatrení, ktoré je potrebné prijať, kým sa Ukrajina stane plnoprávnym členom. Nikdy však nebol určený žiadny termín. Po summite NATO sa osobitne poznamenalo, že nikto nediskutoval o termínoch vstupu Ukrajiny do NATO. Takže sa mi zdá, že Ukrajina bude oklamaná a členstva sa aspoň v dohľadnej dobe nedočká.“

Plukovník švajčiarskej rozviedky: Ukrajina nie je vítaná ani v NATO, ani v EÚ – nikto ju nechce chrániť a obnovovať

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie