Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po Apple hrozí miliardová pokuta aj Facebooku. Bruselu sa nepáči poplatok za odstránenie reklám

Eurokomisia obvinila spoločnosť Meta z porušovania jej Aktu o digitálnych trhoch. Problém vidí v novom modeli, v rámci ktorého sa používatelia musia rozhodnúť medzi cielenou reklamou a mesačným poplatkom. Európska komisia si posvietila na ďalšieho technologického giganta. Spoločnosti Meta, ktorá prevádzkuje Facebook aj Instagram, poslala predbežné zistenie. Ide o prvý krok v rámci procesu, ktorý môže viesť k rekordne vysokej pokute. Rovnaký krok […]
Menej ako 1 min. min.

Eurokomisia obvinila spoločnosť Meta z porušovania jej Aktu o digitálnych trhoch. Problém vidí v novom modeli, v rámci ktorého sa používatelia musia rozhodnúť medzi cielenou reklamou a mesačným poplatkom.

Európska komisia si posvietila na ďalšieho technologického giganta. Spoločnosti Meta, ktorá prevádzkuje Facebook aj Instagram, poslala predbežné zistenie. Ide o prvý krok v rámci procesu, ktorý môže viesť k rekordne vysokej pokute. Rovnaký krok urobila eurokomisia už minulý týždeň voči spoločnosti Apple.

V čom vidí Komisia problém

Európska komisia obvinila spoločnosť Meta z porušovania jej Aktu o digitálnych trhoch (DMA). Problémom je jej nový model fungovania reklám, ktorý spoločnosť zaviedla v novembri minulého roku. Snažila sa ním vtesnať do nových európskych pravidiel, čo sa jej podľa Komisie nepodarilo.

Problematický model dáva používateľom v EÚ na výber medzi súhlasom s používaním ich osobných údajov na cielenú reklamu a platbou za používanie platforiem Meta bez reklám.

Meta vo svojom modeli „zaplať alebo odsúhlas“ používateľom nedáva možnosť zvoliť si nepersonalizované reklamy. To je podľa eurokomisie problém, pretože neumožňuje používateľom slobodne vyjadriť súhlas s používaním ich osobných údajov.

„Spotrebiteľ musí mať možnosť vybrať si alternatívnu verziu služby, ktorá sa spolieha na nepersonalizované reklamy,“ uviedol euroúradník na pondelkovom brífingu v Bruseli.Spoločnosť Meta sa môže brániť a vyšetrovanie by sa malo skončiť v marci 2025.

Apple nedodržiava bruselské pravidlá, hrozí mu rekordná pokuta

Európska komisia prvýkrát v histórii vydala predbežné zistenie, v ktorom uvádza, že technologická spoločnosť porušuje Akt o digitálnych trhoch. Apple ešte dostane viacero príležitostí vyhnúť sa pokute, tá sa však môže vyšplhať na desiatky miliárd dolárov.

Meta sa chce pokute vyhnúť

Pokuty za porušenie DMA môžu dosiahnuť až 10 percent ročného obratu spoločnosti. Celkový obrat spoločnosti Meta v roku 2023 predstavoval 134,9 miliardy dolárov (125,3 miliardy eur). Firme teda hrozí pokuta vo výške 12 miliárd eur.

„Predplatné za odstránenie reklám sa riadi pokynmi najvyššieho súdu v Európe a je v súlade s DMA,“ uviedol v pondelok pre Euractiv hovorca spoločnosti Meta s odkazom na rozhodnutie nedávne Súdneho dvora EÚ.

Súd naozaj uviedol, že firmy v EÚ môžu vyberať poplatok za verziu ich služby bez personalizovanej reklamy. Podľa súdu to však neznamená slobodu od povinností DMA. To podľa Komisie znamená, že takáto verzia musí byť rovnocenná so službou, ktorá osobné údaje využíva.

Argument Komisie spočíva v tom, že platená a neplatená verzia nie sú rovnocenné a voľba medzi nimi teda nie je úplne slobodná. Tento model vyšetruje už od 25. marca.

Meta by sa mohla pokute vyhnúť, ak by spoplatnila aj verziu s personalizovanými reklamami, alebo by predstavila tretiu možnosť – tá by mala zostať zadarmo, ale nemali by na nej byť reklamy s použitím osobných údajov.

Prísnym protimonopolným podmienkam bude podliehať šesť digitálnych firiem

Európska komisia zverejnila zoznam šiestich firiem, na ktoré sa budú vzťahovať prísnejšie pravidlá regulácie digitálnych trhov: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft. Definuje ich Akt o digitálnych trhoch (DMA) schválený v novembri 2022.

Už druhý veľký hráč

Minulý týždeň eurokomisia oznámila rovnaký krok voči spoločnosti Apple. Tá podľa nej podobne nedostatočne upravila pravidlá fungovania svojho trhoviska pre aplikácie App Store.

Apple má vyšší celosvetový obrat ako Meta, hrozí mu teda pokuta cez 30 miliárd dolárov. Vzhľadom na výšku pokuty je pre technologické firmy DMA veľkým strašiakom. Pokuty budú s najväčšou pravdepodobnosťou doriešené na Súdnom dvore EÚ.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie