Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po odkvitnutí si dávajte pozor na magnólie. Jedno ošetrenie znemožní kvitnutie v nasledujúcej sezóne

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliia Zhekova). Nádherné, veľkolepé a zároveň jemné. Také sú kvety magnólií, ktoré od skorej jari zdobia záhrady. Bohužiaľ, ich pôvab časom vyprchá. Vtedy si mnohí záhradníci kladú otázku, ako sa starať o magnólie po odkvitnutí. Ukazuje sa, že v ich prípade môže byť prílišná horlivosť osudná. Uistite sa, čo […]
Menej ako 1 min. min.

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliia Zhekova).

Nádherné, veľkolepé a zároveň jemné. Také sú kvety magnólií, ktoré od skorej jari zdobia záhrady. Bohužiaľ, ich pôvab časom vyprchá. Vtedy si mnohí záhradníci kladú otázku, ako sa starať o magnólie po odkvitnutí. Ukazuje sa, že v ich prípade môže byť prílišná horlivosť osudná. Uistite sa, čo robiť, aby okrasné kríky a stromy v nasledujúcej sezóne veľkolepo kvitli.

Zdravá magnólia je príjemná na pohľad, ale čo robiť, keď nekvitne?
Foto: shutterstock/Nataliia Zhekova

Kvetinová kráľovná jari – čo o nej potrebujete vedieť?

V závislosti od odrody sa magnólie považujú za kríky alebo stromy. Záhradníci ich považujú za jedny z najpôvabnejších druhov, ktoré môžete pozvať na svoj pozemok. Magnólie zvyčajne kvitnú veľmi bohato a zdobia záhrady vo farbách od bielej až po fialovú. Prvé kvety sa objavujú ešte predtým, ako rastlina vyvinie listy, a stávajú sa tak krásnym symbolom jari. Všimli ste si však, že váš magnólia stráca čoraz viac okvetných lístkov? Zistite teda, čo robiť s vašou magnóliou po odkvitnutí.

Môžu sa magnólie prerezávať?

Orezávanie stromov a kríkov sa zdá byť jedným z najzákladnejších záhradníckych postupov. Nie je to tak v tomto prípade. Magnólie zle reagujú na prerezávanie, ktoré ich oslabuje a môže viesť k spomaleniu kvitnutia v nasledujúcich sezónach.

Z tohto pravidla však existuje niekoľko výnimiek. Vo výnimočných prípadoch si môžete dovoliť skrátiť magnóliu, ktorá sa ukázala pre našu záhradu príliš veľká. Stále však ide o invazívny postup, preto pri plánovaní úpravy malej záhrady vyberajte menšie odrody, napríklad hviezdokvetú magnóliu. Mimochodom, stojí za zmienku, že ide o jednu z najodolnejších odrôd voči mrazu. Rez magnólií sa vykonáva najmä na sanitárne účely, odstraňujú sa suché alebo chorobami napadnuté stonky.

Rez magnólií sa vykonáva najmä na sanitárne účely, odstraňujú sa suché alebo chorobami napadnuté stonky.
Foto: shutterstock/Tales by Pictures

Kedy prerezávať magnólie?

Ak sa rozhodnete, že táto činnosť je absolútne nevyhnutná, musíte zvoliť správny dátum na rezanie magnólií. Mal by sa vykonať vždy po odkvitnutí, keď na zem spadnú posledné okvetné lístky. Záhradníci si zvyčajne vyberajú máj alebo jún. Neodporúča sa začať s prácou neskôr ako v auguste. Magnólia bude mať problémy s prípravou na nízke teploty a tvorbou kvetov v nasledujúcej sezóne, pretože nasadzuje púčiky ešte pred zimou.

Ako rezať magnólie, aby ste ich nepoškodili?

Uchopte záhradnícke nožnice, odstrihnite vrcholy konárov, ktoré už odkvitli, a urobte rez za tretím listom pod kvetom. Odstráňte najstaršie, pichľavé výhonky. Suché, zmrznuté alebo poškodené výhonky môžete tiež orezať. Dbajte však na to, aby zákrok nebol príliš drastický. Výhonky magnólie skráťte maximálne o 1/3 ich dĺžky.

Nedovoľte, aby bola magnólia smädná

Rastliny vyžadujú nielen úrodnú pôdu. Pri pestovaní je rovnako dôležité magnólie zalievať, pretože sú citlivé na sucho. Nezabudnite ich zásobovať vodou počas dlhších období bez dažďa. Pôdu okolo kríkov je dobré mulčovať, aby sa znížila nadmerná strata vlhkosti.

Časom začnú okvetné lístky opadávať. Pozor na starostlivosť o magnólie po odkvitnutí.
Foto: pexels.com/Lena Khrupina

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dodržiavajte tieto pravidlá. Magnólia sa každoročne obsype kvetmi

Tieto rastliny rastú aj v tieni! Vysaďte ich pod stromy alebo pod múr. Celá záhrada sa rozkvitne kvetmi

The post Po odkvitnutí si dávajte pozor na magnólie. Jedno ošetrenie znemožní kvitnutie v nasledujúcej sezóne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie