Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po plastových slamkách chce EÚ zakázať ďalšie veci, ktoré nám zľahčujú život

Európska únia sa rozhodla posunúť boj proti plastom na ďalšiu úroveň. Podľa informácií portálu CNN Prima News sa plánuje zakázať malé jednorazové balenia majonéz, kečupov, šampónov a telových mliek. Tento zákaz však nezostáva len pri týchto výrobkoch. Z pultov obchodov by mali zmiznúť aj malé plastové balenia smotany do kávy, cukru či omáčok. Ak noví […]
Menej ako 1 min. min.

Európska únia sa rozhodla posunúť boj proti plastom na ďalšiu úroveň. Podľa informácií portálu CNN Prima News sa plánuje zakázať malé jednorazové balenia majonéz, kečupov, šampónov a telových mliek. Tento zákaz však nezostáva len pri týchto výrobkoch. Z pultov obchodov by mali zmiznúť aj malé plastové balenia smotany do kávy, cukru či omáčok.

Ak noví europoslanci schvália tento návrh, zmeny by mohli vstúpiť do platnosti na začiatku roka 2030.

Každý obyvateľ Európskej únie vyprodukuje ročne až 190 kilogramov plastového odpadu. Po zákaze plastových príborov, slamiek a igelitových tašiek by tak mali postupne zmiznúť aj vyššie uvedené jednorazové balenia. Generálny riaditeľ spoločnosti EKO-KOM, Zbyněk Kozel, pre server prezradil, že časť obalov sa zmení tým spôsobom, že budú obsahovať recyklát, zatiaľ čo niektoré typy obalov sa postupne úplne stiahnu z trhu.

Podnikatelia sa obávajú problémov

Odborníci však varujú, že nové nariadenie môže priniesť komplikácie, najmä pre podnikateľov. Problémy môžu nastať napríklad v hoteloch, kde sa bežne používajú jednorazové balenia šampónov a mydiel.

„Podnikatelia nebudú vedieť správne dávkovať množstvo týchto výrobkov, čo povedie k veľkým stratám. Tieto náklady budú musieť zahrnúť do svojich rozpočtov,“ upozornil gastronóm Luboš Kastner.

Ako sa EÚ popasuje s týmito výzvami a či sa podarí znížiť množstvo plastového odpadu, ukáže až čas. Nové opatrenia však naznačujú, že únia je odhodlaná pokračovať v boji proti plastovému znečisteniu a chrániť tak životné prostredie pre budúce generácie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie