Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po rekordných horúčavách môže prísť ochladenie. Jav El Niňo v lete vystrieda La Niňa

Meteorologický jav El Niňo tento rok v lete pravdepodobne ustúpi fenoménu La Niňa, ktorý má znižujúci vplyv na globálne teploty. Uviedla to dnes Svetová meteorologická organizácia (WMO), podľa ktorej to však neznamená, že by planéta prestala pociťovať vplyv otepľovania spôsobeného skleníkovými plynmi. Podľa prognóz expertov WMO je 70-percentná pravdepodobnosť, že El Niňo, ktorý ohrieva časti Tichého […]
Menej ako 1 min. min.

Meteorologický jav El Niňo tento rok v lete pravdepodobne ustúpi fenoménu La Niňa, ktorý má znižujúci vplyv na globálne teploty. Uviedla to dnes Svetová meteorologická organizácia (WMO), podľa ktorej to však neznamená, že by planéta prestala pociťovať vplyv otepľovania spôsobeného skleníkovými plynmi.

Podľa prognóz expertov WMO je 70-percentná pravdepodobnosť, že El Niňo, ktorý ohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje celosvetové počasie, ustúpi ochladzujúcemu javu medzi augustom a októbrom. Pravdepodobnosť 60 percent odhaduje WMO pre obdobie medzi júlom a septembrom.

Klimatológ Lapin: Tohtoročné leto by malo byť nadpriemerne teplé

V čase od júna do augusta potom vidí 50-percentnú šancu na to, že prevládne La Niňa alebo bude pôsobenie oboch javov vyrovnané.

Globálne teploty prekonávajú rekordy od vlaňajšieho leta, od konca roka začali presahovať historické maximá ešte výraznejšie. Podľa WMO za tým však nemožno vidieť len jav El Niňo, ktorý sa vlani ešte len vyvíjal a vrchol dosiahol v posledných mesiacoch roka.

“Koniec El Niňo neznamená prestávku v dlhodobej zmene klímy, naša planéta sa ďalej bude zahrievať kvôli skleníkovým plynom zachytávajúcim teplo,” uviedla zástupkyňa šéfa WMO Ko Barrettová.

Fenomén El Niňo bol kľúčovou príčinou nedostatku vody v Panamskom prieplave

Organizácia tiež upozornila, že vplyv fenoménu bude viditeľný ešte niekoľko mesiacov po tom, ako El Niňo ustúpi. Podľa expertov tiež nie je úplne isté, aký silný bude dopad ochladzujúceho javu.

La Niňa spôsobuje ochladzovanie povrchovej morskej vody v rovníkovej oblasti Pacifiku, väčšinou o tri až päť stupňov Celzia. To má vplyv na teploty na celom svete, najmä v Severnej Amerike.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie