Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po smútivkách nebude v kvetináči ani stopy. Napadnutie škodcami sa dá zvládnuť za dva týždne

11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Amelia Martin). Začali okolo vašich rastlín v kvetináčoch krúžiť čierne mušky? Pravdepodobne sú to smútivky, ktorých prítomnosť predznamenáva veľa problémov. Ak nezareagujete okamžite, títo škodcovia vám zničia zbierku kvetov. Nemusíte sa však rozhodovať pre chemické postreky, ktoré by bolo náročné vykonávať vo vnútri vášho domu. Voňavý nálev si účinne […]
Menej ako 1 min. min.

11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Amelia Martin).

Začali okolo vašich rastlín v kvetináčoch krúžiť čierne mušky? Pravdepodobne sú to smútivky, ktorých prítomnosť predznamenáva veľa problémov. Ak nezareagujete okamžite, títo škodcovia vám zničia zbierku kvetov. Nemusíte sa však rozhodovať pre chemické postreky, ktoré by bolo náročné vykonávať vo vnútri vášho domu. Voňavý nálev si účinne poradí s napadnutím smútivkami.

Naučte sa základy boja proti smútivkám. Nielenže bude lepkavé riešenie fungovať.
Foto: shutterstock/Amelia Martin

Malé smútivky predstavujú veľký problém

Ako spoznáte smútivky? Najjednoduchšie je rozpoznať dospelé jedince, ktoré majú podobu malých tmavých mušiek, trochu podobných ovocným muškám. Nehromadia sa však v kuchyni, ale v blízkosti rastlín v kvetináčoch. Ich životný cyklus nie je dlhý, pretože trvá približne týždeň, ale počas tohto obdobia sú dospelé smútivky schopné naklásť až 300 vajíčok. Ich schopnosť pohybu vedie nielen k možnosti zamorenia celej zbierky črepníkových rastlín, ale uľahčuje aj prenos patogénnych húb.

Príznaky napadnutia smútivkami

Rovnako nebezpečné sú aj larvy smútiviek, ktoré si však pravdepodobne nevšimnete. Dosahujú dĺžku približne sedem milimetrov a väčšina ich tela je priehľadná. V tomto štádiu sa živia v kvetináčoch po dobu dvoch týždňov, pričom sa živia koreňmi rastlín. Ako zistíte, či vaše kvety napadli smútivky? Hlavnými príznakmi sú:

spomalený rast rastlín,

náhle vädnutie,

žltnutie listov.

Oslabená rastlina je náchylnejšia na choroby. Bez vášho zásahu časom odumrie a nebude možné ju zachrániť.

Tento nálev používajte počas dvoch týždňov. Smútivky sa budú brať nohy na plecia

Nie vždy si uvedomujeme, že máme k dispozícii prírodné pesticídy. Namiesto toho, aby ste v panike bežali do záhradníctva, prezrite si svoje kuchynské zásoby. Z domácich prostriedkov dobre funguje harmanček na smútivky. Aromatický nálev, ktorý má na ľudí upokojujúci účinok, je pre škodcov neznesiteľný. Ako ho použiť?

Nálev z harmačeku je pre smútivky neznesiteľný.
Foto: shutterstock/conzorb

Musíte pripraviť silný nálev. 8-10 vrecúšok sušeného harmančeka zalejte ½ litrom vriacej vody. Odstavte zakryté. Po nadobudnutí sily a vychladnutí ho použite na zalievanie rastlín. Dva až trikrát týždenne počas dvoch týždňov aplikujte harmanček. Po votrelcoch nebude ani stopy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čierne mušky poletujúce okolo vašich kvetináčov? Urobte si tento domáci prípravok a zbavíte sa ich navždy

Rozdrvte ho a zalejte vodou. Vďaka tomuto domácemu prípravku prestanú smútivky spôsobovať spúšť

The post Po smútivkách nebude v kvetináči ani stopy. Napadnutie škodcami sa dá zvládnuť za dva týždne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie