Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po útoku pripisovanom židovským osadníkom úrad OSN zatvára pobočku v Jeruzaleme

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe vo štvrtok oznámil, že dočasne zatvoril svoju pobočku vo východnom Jeruzaleme. Došlo k tomu v dôsledku série útokov zo strany židovských osadníkov, informovala agentúra AFP. Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini v statuse na sieti X uviedol, že vo štvrtok večer obyvatelia Izraela dvakrát založili požiare v blízkosti […]
Menej ako 1 min. min.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe vo štvrtok oznámil, že dočasne zatvoril svoju pobočku vo východnom Jeruzaleme. Došlo k tomu v dôsledku série útokov zo strany židovských osadníkov, informovala agentúra AFP.

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini v statuse na sieti X uviedol, že vo štvrtok večer obyvatelia Izraela dvakrát založili požiare v blízkosti oplotenia okolo sídla UNRWA v okupovanom východnom Jeruzaleme. Personál OSN, ktorý bol v tom čase v objekte, bol vážne ohrozený.

Dočasné uzavretie

Konanie židovských osadníkov Lazzarini odsúdil a informoval, že areál, ktorý slúži UNRWA, bude dočasne uzavretý, kým sa obnoví bezpečnosť.

Lazzarini tiež informoval, že počas posledných dvoch mesiacov izraelskí extrémisti organizovali pred areálom UNRWA v Jeruzaleme viaceré protesty, ktoré zvolával poslanec jeruzalemskej samosprávy.

Dodal okrem toho, že zamestnanci OSN sú pravidelne vystavení obťažovaniu a zastrašovaniu. Areál, ktorý UNRWA využíva, bol útokmi vážne zdevastovaný a poškodený a jeho zamestnanci boli osadníkmi ohrozovaní zbraňami.

Stíhanie páchateľov

Lazzarini žiadal, aby páchatelia týchto útokov boli stíhaní a braní na zodpovednosť. Upozornil, že menej razantná reakcia úradov bude mať za následok nastavenie nového nebezpečného štandardu.

Incident medzičasom odsúdili Jordánsko i Saudská Arábia, ktorá zo zodpovednosti zaň obvinila izraelské “okupačné úrady” a apelovala na medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky na zastavenie porušovania ľudských práv v Izraeli a zabránilo útokom na humanitárnych pracovníkov, ktorí “majú významnú úlohu pri poskytovaní pomoci a služieb Palestínčanom na okupovaných palestínskych územiach”.

Ku kritike na adresu Izraela sa pridali aj ďalšie arabské štáty regiónu, ako aj Organizácia islamskej spolupráce.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie