Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po zásahu bleskem v Liberci zůstala v nemocnici poslední dívka. Ostatní mohli jít domů

Hospitalizovaná dívenka byla podle lékařů v nejvážnějším stavu, a proto byla letecky transportována do pražské nemocnice v Motole. I její prognóza je ale optimistická. K TÉMATU: Přežil zásah bleskem a šel zachraňovat životy. Reakce lidí kolem mě zarazila, řekl hrdina „Dívka je ve stabilizovaném stavu a podstoupí ještě několik kontrolních vyšetření. V podstatě se dá říct, […]
Menej ako 1 min. min.

Hospitalizovaná dívenka byla podle lékařů v nejvážnějším stavu, a proto byla letecky transportována do pražské nemocnice v Motole. I její prognóza je ale optimistická.

K TÉMATU: Přežil zásah bleskem a šel zachraňovat životy. Reakce lidí kolem mě zarazila, řekl hrdina

„Dívka je ve stabilizovaném stavu a podstoupí ještě několik kontrolních vyšetření. V podstatě se dá říct, že už je v nemocnici pouze na pozorování,“ informovala mluvčí Fakultní nemocnice Motol Jana Krejčí Merxbauerová.

Zdravotníci po nedělní akci ve Vratislavicích celkem napočítali 22 hospitalizovaných lidí. Zřejmě jich však bylo ještě víc. Někteří zasažení totiž mohli pomoc vyhledat se zpožděním, jako například zvukař zpěvačky Karolíny Gudasové, která vystupuje ve duu Karol a Kvído.

„Výboj blesku nejprve zasáhl strom a pak se šířil po zemi, takže zasáhl i naši aparaturu, které se v tu chvíli držel kolega zvukař. I on dostal zásah bleskem. Raději jsme ho později odvezli do Motola, kde si ho nechali přes noc na pozorování. Naštěstí už je v pořádku,“ řekla CNN Prima News zpěvačka Gudasová, sestra hokejového mistra světa Radko Gudase.

Zpěvačka se v tu chvíli právě chystala na vystoupení na dětském dni. Úder blesku přišel jen pár minut před začátkem koncertu. Jakmile viděla, co se stalo, začala pomáhat. Po příjezdu záchranářů, kteří se starali o zraněné, spolu se zdravotní sestrou Markétou Soukupovou shromažďovaly ztracené děti.

Na místě panoval velký zmatek. „Děti hledaly rodiče, rodiče hledali děti, některé děti byly na akci samy, spolu se zpěvačkou jsme je odváděli do přilehlého kulturního domu, kde se o ně potom starala, než si je rodinní příslušníci vyzvedli,“ popsala reportérovi zdravotní sestra, která předtím sama pomáhala resuscitovat jednu z bezvládně ležících dívek.

Organizátoři chybu neudělali, hájí je Gudasová

„Naše šatna se proměnila ve shromaždiště dětí. Dostávaly pití, zatímco jsme se je snažili bavit, pouštěli jsme jim třeba pohádky,“ popsala hudebnice. I ona byla překvapená tím, jak rychle a znenadání bouřka přišla.

„Lidé se diví, proč se někdo schovával pod stromem v bouřce, ale ti lidé se tam ukrývali před deštěm, ne před bouřkou. Blesk přišel zničehonic, nikdo to opravdu nečekal,“ zdůraznila. Zpěvačka přitom oponuje i stížnostem na sociálních sítích, kde někteří lidé vyčítají pořadatelům, že akci včas nezrušili. „Organizátoři podle mě nic nezanedbali. Takové venkovní akce se běžně konají i za deště, žádná výstraha před bouřkou pro tuto oblast nebyla,“ doplnila zpěvačka.

Událost ve Vratislavicích evidují i policisté, žádné vyšetřování ale nespustili. „Došli jsme k závěru, že v tomto případě se jedná o mimořádnou událost, která byla zapříčiněna přírodními živly,“ uvedla Klára Jeníčková, mluvčí liberecké policie. Nikdo konkrétní podle ní za zranění lidí na dětském dni odpovědnost nenese.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V pražském parku Stromovka se zastřelil muž. Zasahovala policie, resuscitace byla marná

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie