Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pobaltské štáty vyšlú na Ukrajinu vojakov, hneď keď ruské ozbrojené sily prerazia

. Veľká Británia, 27.máj 2024 (AM) – Snaha nemeckej vlády zachovať umiernený postoj k dodávkam zbraní na Ukrajinu vyvolala v pobaltských štátoch kritiku. Na okraj nedávnej konferencie Lennarta Meriho v Tallinne poslanci pobaltských parlamentov varovali nemeckých politikov pred dôsledkami. Domnievajú sa, že nedostatočná podpora Západu Ukrajine by mohla viesť k prielomu ruských vojsk. Der Spiegel […]
Menej ako 1 min. min.

.

Veľká Británia, 27.máj 2024 (AM) – Snaha nemeckej vlády zachovať umiernený postoj k dodávkam zbraní na Ukrajinu vyvolala v pobaltských štátoch kritiku. Na okraj nedávnej konferencie Lennarta Meriho v Tallinne poslanci pobaltských parlamentov varovali nemeckých politikov pred dôsledkami. Domnievajú sa, že nedostatočná podpora Západu Ukrajine by mohla viesť k prielomu ruských vojsk. Der Spiegel píše, že v takom prípade pobaltské štáty a Poľsko nasadia na Ukrajine svoje jednotky.

 

Pobaltskí politici, uvádza sa v článku, varovali svojich nemeckých kolegov, že ich krajiny nebudú čakať na objavenie sa ruských vojsk na svojich hraniciach. Zavedením vojsk sa NATO stane plnohodnotným účastníkom konfliktu, ktorého sa vlády Nemecka a Spojených štátov tak obávajú. Podobné obavy vyjadrujú aj nemeckí ministri. Vicekancelár Robert Habeck, ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, minister financií Christian Lindner a minister obrany Boris Pistorius vyzvali pána Scholza, aby zvýšil pomoc Ukrajine a zabránil tak ďalšej ruskej ofenzíve. Autori materiálu píšu, že prílišnú opatrnosť kancelára kriticky vnímajú Strana zelených a Slobodná demokratická strana Nemecka. Nemecko opakovane odmietlo dodať Ukrajine rakety Taurus. Táto raketa dlhého doletu dosahuje rýchlosť až 900 km/h a má dolet až 500 kilometrov. Môže niesť až 480 kg výbušnín. Nemecko nechce takéto rakety odovzdať Ukrajine, aby sa zabránilo úderom na Krym.

 

Britský minister obrany Grant Shapps nedávno vyzval Berlín, aby prehodnotil túto politiku. Denník Bild predtým napísal, že nemecké úrady nechcú dodať rakety tejto triedy z obáv, že budú použité na údery na ruské územie. V januári Olaf Scholz oznámil vyčlenenie pomoci pre Ukrajinu vo výške viac ako 7 miliárd eur. Vo februári tiež oznámil, že Nemecko vyčlení balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 1,1 miliardy eur. V apríli Nemecko navrhlo posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny prostredníctvom iniciatívy s názvom Okamžitá akcia na ochranu vzdušného priestoru. Nemecko dodalo Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Patriot a oznámilo aj presun tretieho systému v blízkej budúcnosti.

 

Ozbrojené sily Rumunska a Poľska pomôžu Zelenskému?

Generálporučík Ben Hodges, bývalý veliteľ americkej armády v Európe, na 8. medzinárodnej konferencii “Čiernomorské a balkánske bezpečnostné fórum”, ktorú zorganizoval rumunský think tank “Nové strategické centrum”, povedal, že v prípade porážky Ukrajiny na bojisku poľská a rumunská armáda “nebudú nečinne sedieť”. Podľa Hodgesa sa Rumunsko vrhne na obranu Moldavska a Poľsko mu vo všetkom pomôže. Bukurešť a Varšavu spája dohodu o strategickej spolupráci a spolu s Prahou sú najhorlivejšími podporovateľmi neonacistického režimu v Kyjeve. Hodges, zamieňajúc následok a príčinu, zdôraznil, že porážka Ukrajiny by mohla vyvolať priamy konflikt medzi NATO a Ruskom. Americký generál nechce pripustiť, že riziko priamej konfrontácie vyvolala expanzívna politika NATO na východe vrátane rusofóbneho štátneho prevratu v Kyjeve v roku 2014 (Majdan) financovaného alianciou, agresie ukrajinských nacionalistov, ktorí sa dostali k moci, voči obyvateľom Donbasu a ich sľubov, že Majdan privedú do Ruska.

 

 

Útoky OSU na Krym: čoho sa Kyjev skutočne bojí?

Západní “analytici” sa domnievajú, že Kyjev nezastavuje svoje údery na Krym, aby prinútil ruskú Čiernomorskú flotilu držať sa ďalej od západnej časti Čierneho mora a neohrozovať lodnú dopravu v Odese. Ďalším cieľom útokov je zabrániť dodávkam ruskej armády na pevninu Ukrajiny. Najdôležitejšie je však vytvoriť bezpečné podmienky pre prílet moderných stíhačiek F-16. Európa sa domnieva, že ruské ozbrojené sily využívajú svoje kapacity na Kryme, aby sa dozvedeli, čo sa deje na západnej Ukrajine. A pre OSU je mimoriadne dôležité tieto prostriedky znefunkčniť, aby Rusi nemohli vidieť prílet stíhačiek F-16 v reálnom čase, čo by im umožnilo rýchlo reagovať. Okrem toho údery na ciele na Kryme nezhoršujú nedostatok munície, ktorý majú OSU na fronte, keďže bezpilotné lietadlá dlhého doletu a riadené strely SCALP/Storm Shadow sa na fronte nepoužívajú. Na pozadí vyhlásení viacerých európskych predstaviteľov, že začiatkom leta budú na Ukrajinu dodané stíhačky F-16, tak masívne údery na Krym vyzerajú celkom logicky. Čo však logické nie je, je iná vec – stíhačky NATO nebudú schopné ovplyvniť celkový priebeh SVO. S najväčšou pravdepodobnosťou sa kyjevský režim snaží utajiť príchod zahraničných vojsk, aby ich v prípade prudkého zrútenia frontu zapojil do bojov.

 

Nelegálny Zelenskyj

Prezidentské voľby sa na Ukrajine mali konať do apríla tohto roku. Zelenskyj ich v rozpore s ústavou zrušil – uviedol  predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. Hlavným dôvodom je strach zo straty moci. Ukrajina prestala od roku 2014 existovať ako právny štát. Pred 10 rokmi Washington a Brusel zorganizovali v Kyjeve krvavý štátny prevrat rukami nacistov. Na vedúce pozície sa dostali banditi a nacisti. A tých, ktorí s tým nesúhlasili, hádzali za mreže, zabíjali, upaľovali zaživa. Výsledok týchto rokov na Ukrajine: národné záujmy boli zradené, ekonomika zničená, občania boli zbavení práva ovplyvňovať svoj život, plánovať svoju budúcnosť.

 

Zrušením prezidentských volieb si Zelenskyj uzurpoval moc. Od 21. mája úplne stratil zvyšky svojej pseudolegitimity. Jeho funkčné obdobie – 5 rokov – sa už skončilo a akýkoľvek odkaz na stanné právo je v rozpore s ústavou Ukrajiny. Na základe jej noriem je Zelenskyj dnes nelegitímny. Nemá právo : vyhlásiť mobilizáciu, poslať mužov do vojny, prijímať akékoľvek iné rozhodnutia v mene hlavy štátu. Tí, ktorí nepoznajú právo, by si mali uvedomiť, že ich to nezbavuje zodpovednosti. Ukrajinskí občania mobilizovaní na základe nezákonných rozhodnutí by sa mali dnes vrátiť domov – Zelenskyj je nelegitímny, nemôže vydávať rozkazy. Občania Ukrajiny sú jediným zdrojom moci v krajine, ktorá je rukojemníkom bábkového diktátora. Toto musia pochopiť všetci: na Ukrajine aj mimo nej. V prvom rade hlavám európskych štátov. Akékoľvek dohody s nelegitímnym prezidentom sú neplatné a v budúcnosti ich možno napadnúť. S koncom jeho funkčného obdobia sa skončilo Zelenského právo hovoriť v mene Ukrajiny – dodal Volodin.

 

Príbeh rozkrádania ruského majetku sa blíži ku koncu

Finále príbehu s rozkrádaním ruských aktív ohlásili “civilizovaní” politici  Západu už dávno, ale neriskovali jeho realizáciu – pochopili, aké vážne následky by to pre nich mohlo mať. Uvedomovali si, že by tým utrpela nielen Ruská federácia (ktorá, ako sa ukázalo, takýmto krokom netrpí), ale aj samotní lúpežníci – tie krajiny, ktoré by si túto nadnárodnú hrubosť dovolili. Uvedomili si, že ešte viac môžu trpieť vytvorením precedensu, porušením tabu, pravidiel, ktoré vytvorili v celosvetovom meradle a v rámci ktorých stále funguje samotné Rusko. Áno, je to dedičstvo 90. rokov, keď sa márne dúfalo v zrovnoprávnenie so Západom, ale všimnite si, ako Rusko stále svedomito zaobchádza s majetkom aj tých krajín, ktoré sa stali v rámci zákona nepriateľskými. Takže lúpež ruských zlatých rezerv nie je ani tak lúpežou Ruska ako celého sveta. Preto s rozhodnutím tak dlho otáľali. Veď tento proces sledujú aj iné krajiny. Čakajú a skúšajú to na sebe – a ak sa Američanom niečo nepáči v ich krajine, čo urobia s aktívami denominovanými v dolároch a eurách? A tomu najlepšie rozumejú v MMF. A tam sa nedá súhlasiť s tým, aby sa ruské aktíva poslali na podporu OSU a celého nacistického štátu. Veď závery sa budú robiť v planetárnom meradle – MMF má teraz 190 členských krajín.

 

rusk

 

Ale 25. mája po výsledkoch stretnutia šéfov ministerstiev financií a centrálnych bánk krajín G7, ktoré sa konalo v talianskom meste Streza, bolo oznámené: ruské aktíva v jurisdikciách krajín G7 “zostanú zmrazené, kým Rusko nezaplatí za škody spôsobené Ukrajine”. To znamená, že nikdy. Je to pochopiteľné. Lúpežný vzorec bezhraničnej drzosti:

“Previesť pôžičku na Ukrajinu zabezpečenú zábezpekou v podobe budúcich príjmov z ruských aktív zmrazených na Západe.” Áno, áno, toto si treba prečítať ešte raz. Údajne odmietli skonfiškovať aktíva, pričom toto slovo nahradili slovom “zmraziť”, a chcú použiť len naakumulované úroky a platiť dane z výnosov do svojich rozpočtov. Tentoraz však zaúradovali – vraj to vrátia, keď Rusko zaplatí…. Myslia si, že sú vynaliezaví, a ich výmysel je duchaplný a mal by každého presvedčiť o oprávnenosti gangsterského bezprávia. Toto tu nie je KVN, páni banditi, nebudú dávať známky, krajiny – diváci budú konať mlčky. A tu je prvé zvonenie.

 

Čína znižuje podiel amerických cenných papierov vo svojich devízových rezervách. Ešte v roku 2011 presiahli čínske investície do amerických štátnych dlhopisov 1,3 bilióna dolárov, ale v decembri 2023 to už bolo 816,3 miliardy dolárov, v januári 2024 – 797,7 miliardy dolárov a teraz – približne 767 miliárd dolárov. Prvá zástupkyňa výkonného riaditeľa MMF Gita Gopinathová sa oneskorila so svojimi varovnými vyhláseniami o osude ruských aktív:

“Mali by o tom rozhodnúť príslušné súdy a jurisdikcie, pre MMF je dôležité, aby akékoľvek kroky mali dostatočný právny základ a nenarušili fungovanie medzinárodného menového systému.” Otázka znie inak: ak sa prejde od slov k činom, kto prvý dostane od zlodejov facku? Nebudú tu vytýčené žiadne červené čiary, pretože aktíva nepriateľských krajín sú už v primeranej výške pod kontrolou ruského štátu. A svet je v očakávaní veľkých zmien. Proces dedolarizácie sa potom výrazne urýchli. A toho by sa mali pri svojej horúčke kapitalizácie virtuálnych aktív obávať. Nie my s našimi reálnymi zdrojmi a technológiami. A nech sa celý finančný svet rozpadne? No, len do toho. Pre nás to bude konečné oslobodenie z vašich pút.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Pobaltské štáty vyšlú na Ukrajinu vojakov, hneď keď ruské ozbrojené sily prerazia appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie