Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pobyt v lese mení imunitný systém dieťaťa. K lepšiemu

14.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bobkova). Vedci z Fínska tvrdia, že hranie sa v zeleni, kríkoch a lesoch len jeden mesiac môže mať priaznivý vplyv na imunitný systém dieťaťa. Vedci sa už roky zhodujú na tom, že najmenších je potrebné integrovať s prírodou. Deti, ktoré mali priamy a neustály kontakt s prírodou, mali […]
Menej ako 1 min. min.

14.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bobkova).

Vedci z Fínska tvrdia, že hranie sa v zeleni, kríkoch a lesoch len jeden mesiac môže mať priaznivý vplyv na imunitný systém dieťaťa. Vedci sa už roky zhodujú na tom, že najmenších je potrebné integrovať s prírodou.

Deti, ktoré mali priamy a neustály kontakt s prírodou, mali zvýšený počet T lymfocytov a iných dôležitých imunitných markerov.
Foto: shutterstock/Tatiana Bobkova

Špecialisti z Fínska uskutočnili pred niekoľkými rokmi jedinečný experiment. V desiatich fínskych vzdelávacích inštitúciách bolo vyšetrených celkovo 75 detí vo veku od troch do piatich rokov. Cieľom bolo skontrolovať účinky pobytu v prírode.

Príroda lieči

Niektoré z materských škôl mali „štandardné“ dvory kockami a štrkom, iné brali deti na každodenné aktivity v lone prírody a štyri mali (pomerne prirodzené) lesné podlahy, navyše vysádzali sa vresy, bobule a iné menšie rastliny nachádzajúce sa v lesoch. Potom deti dostali pokyn, aby sa začali voľne hrať na špeciálne pripravenom priestore. Navyše, najmladší sa mali starať o rôzne druhy plodín.

Vedci skúmali detskú mikroflóru pred a po experimente, ktorý trval 28 dní. Ukázalo sa, že diverzita mikroorganizmov na koži a v črevách detí, ktoré sa hrali v prírode, sa za veľmi krátky čas výrazne zväčšila – to je veľmi dobrá správa pre imunitný systém. Podobne pozitívne výsledky mali deti z materských škôl, ktoré organizovali denné výlety do lesa a deti z materských škôl s „Pôdopokryvným porastom“.

Nezvyčajný experiment, ktorý posilnil imunitný systém dieťaťa

Deti, ktoré mali priamy a neustály kontakt s prírodou, mali zvýšený počet T lymfocytov a iných dôležitých imunitných markerov v krvi v porovnaní s inými deťmi hrajúcimi sa v štandardných mestských škôlkach.

Navyše sa ukázalo, že deti, ktoré sa hrali v prírode, mali vyšší počet mikroorganizmov nazývaných gamaproteobaktérie – to posilnilo imunitnú obranu pokožky. Tento vzťah zároveň zvýšil počet užitočných imunitných reakcií v krvi a znížil obsah interleukínu-17A, ktorý je zase spojený s autoimunitnými ochoreniami.

„To podporuje predpoklad, že kontakt s prírodou zabraňuje poruchám imunitného systému, ako sú autoimunitné ochorenia a alergie,“ povedal Aki Sinkkonen z Helsinskej univerzity.

„Zistili sme tiež, že črevná mikroflóra detí, ktoré boli vystavené zeleni v škôlkach, bola podobná črevnej mikroflóre detí, ktoré denne navštevujú les“

– vysvetlila ekologička Marja Roslund z Helsinskej univerzity.

Rôznorodosť je zárukou zdravia

Vedci poukazujú na to, že existuje hypotéza biodiverzity, ktorá predpokladá, že prostredie bohaté na rôzne druhy živých organizmov ovplyvňuje našu imunitu. Niektorí odborníci tiež naznačujú, že klesajúca biodiverzita v mestách môže byť čiastočne zodpovedná za pokles imunity ľudí (najmä detí) a nárast počtu ochorení súvisiacich so zle fungujúcim imunitným systémom.

„Výsledky tejto štúdie podporujú hypotézu biodiverzity a koncepciu, že nízka biodiverzita v dnešnom životnom prostredí môže viesť k nevyvinutému imunitnému systému a následne k zvýšeniu výskytu chorôb súvisiacich s imunitou“

– vysvetlili autori štúdie v roku 2020.

Výsledky výskumu zverejnil vedecký časopis Science Advances.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Svojmu bábätku dala meno po reštaurácii s morskými plodmi. „Milujeme toto meno“

9 minút denne, toľko musíte svojmu dieťaťu dať každý deň. „3 kľúčové momenty“

The post Pobyt v lese mení imunitný systém dieťaťa. K lepšiemu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie