Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Počas Hegero-Matovičovej vlády riadil ministerstvo financií zástupca bánk Klimek, ktorý sa vo veľkej miere zaslúžil o zrušenie bankového odvodu

www.slovanskenoviny.sk/rss Bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Marcelovi Klimekovi sa črtá nový džob. Od prvého júla by mohol ako výkonný riaditeľ viesť Slovenskú bankovú asociáciu. Je to nezisková organizácia, ktorá v prvom rade zastupuje záujmy slovenských bánk a rokuje v ich mene s verejnými inštitúciami a regulačnými orgánmi. Matovič s Hegerom – ministri financií (2020-2022), ako […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Marcelovi Klimekovi sa črtá nový džob. Od prvého júla by mohol ako výkonný riaditeľ viesť Slovenskú bankovú asociáciu. Je to nezisková organizácia, ktorá v prvom rade zastupuje záujmy slovenských bánk a rokuje v ich mene s verejnými inštitúciami a regulačnými orgánmi.

Matovič s Hegerom – ministri financií (2020-2022), ako predstavitelia štátu odovzdali vedenie ministerstva financií zástupcovi bánk Marcelovi Klimekovi, keď si ho držali vo funkcii štátneho tajomníka. 


Banky mali na úkor občanov dvíhaním poplatkov a zrušenia bankového odvodu za Matoviča a Hegera na Slovensku zlaté časy! 


Dnes Klimek smeruje na čelo Slovenskej bankovej asociácie a odkryl karty, aká bola úloha Matovičo-Hegerovskej vlády – SLÚŽIŤ BANKÁM NA ÚKOR OBČANOV! To naozaj nepotrebuje komentár…

Bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Marcelovi Klimekovi sa črtá nový džob. Od prvého júla by mohol ako výkonný riaditeľ viesť Slovenskú bankovú asociáciu. Je to nezisková organizácia, ktorá v prvom rade zastupuje záujmy slovenských bánk a rokuje v ich mene s verejnými inštitúciami a regulačnými orgánmi.

Keď sa pred štyrmi rokmi dostalo do vlády hnutie Igora Matoviča, takmer okamžite začalo rokovať práve so Slovenskou bankovou asociáciou (SBA) o zrušení osobitného odvodu bánk. Rezort financií vtedy viedol Eduard Heger a jeho štátnym tajomníkom bol Klimek. Práve on mal ako bývalý bankár, ktorý viedol aj oddelenie úverového rizika, na starosti túto komunikáciu.

Klimekovi sa podarilo vyrokovať s SBA memorandum. Štát zrušil bankový odvod a peniaze z neho mal presunúť do Rozvojového fondu Slovenska. Bankári tvrdili, že odvod, ktorý zaviedla vláda Smeru v roku 2012, „stratil opodstatnenie“, iní o ňom hovorili ako o „deštruktívnom“ a predstavujúcom „najväčšie riziko pre stabilitu finančného sektora“. Bolo to v čase, keď mal svet vrátane Slovenska za sebou prvú vlnu koronavírusovej pandémie a stál na prahu druhej, ktorá bola aj pre nás oveľa ničivejšia.

V tom čase bola na odvode nazbieraná približne miliarda eur. Vtedajší premiér Matovič vyhlásil, že „peniaze sa musia pustiť do obehu a nesmú ležať niekde v paplóne“. Minister Heger hovoril o tom, ako budú „investované do vyhladovaného zdravotníctva, nájomných bytov či ekologických projektov“. Fond však nakoniec vôbec nevznikol.

Hegera vymenil na jeho mieste Matovič, Klimek zostal. Keď Matovič tesne pred Vianocami 2022 podal demisiu, Klimek fakticky viedol rezort financií.

Hovorkyňa asociácie Daniela Gilányi uviedla, že zmena sa chystá. „Na základe žiadosti súčasnej výkonnej riaditeľky SBA Mileny Koreňovej o ukončenie výkonu tejto funkcie k 30. júnu 2024 nastanú v SBA personálne zmeny,“ povedala pre náš denník. Od 1. júla bude „danú funkciu vykonávať nový výkonný riaditeľ SBA“.

Odmietla však potvrdiť, že to bude práve Klimek. SBA je pritom silným hráčom. Je totiž členom Európskej bankovej federácie, Európskej platobnej rady a na Slovensku aj Republikovej únie zamestnávateľov.

V kuloároch sa hovorí, že Klimeka na miesto výkonného riaditeľa tlačí najmä prezident SBA Daniel Kollár z ČSOB. Problém by s ním však nemali mať ani ďalší členovia prezídia, ktorých je šesť a sú to vysokí predstavitelia ďalších bánk a sporiteľní. Výkonného riaditeľa vymenováva prezídium, v rámci neho má dokonca poradný hlas.

Dôvodom Klimekovej nominácie majú byť tak jeho odborné znalosti, ako aj politické skúsenosti, ktoré nazbieral nielen pri Hegerovi a Matovičovi, ale aj Danielovi Lipšicovi. Nezanedbateľný má byť aj fakt, že práve on sa vo veľkej miere zaslúžil o zrušenie bankového odvodu.

Zdroj: pluska.sk / veci-verejne.sk

Príspevok Počas Hegero-Matovičovej vlády riadil ministerstvo financií zástupca bánk Klimek, ktorý sa vo veľkej miere zaslúžil o zrušenie bankového odvodu je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie