Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

POČAS HORÚČAV SA DÁ POMÁHAŤ AJ MENŠÍM VTÁČIKOM

    Práve v tomto období potrebujú napríklad mláďatá dažďovníkov ešte asi 2-3 týždne na to, aby dorástli a mohli vyletieť z hniezda. Hniezdia však najmä v otvoroch a štrbinách v ľudských stavbách alebo na skalách a v dutinách stromov. Počas horúčav môže byť v ich hniezdach tak horúco, že nedozreté mláďatá vyskakujú z hniezd […]
Menej ako 1 min. min.

 

 

Práve v tomto období potrebujú napríklad mláďatá dažďovníkov ešte asi 2-3 týždne na to, aby dorástli a mohli vyletieť z hniezda. Hniezdia však najmä v otvoroch a štrbinách v ľudských stavbách alebo na skalách a v dutinách stromov. Počas horúčav môže byť v ich hniezdach tak horúco, že nedozreté mláďatá vyskakujú z hniezd priskoro.

 

V Senci jedno mláďa dažďovníka našla aj redakcia Senčana na Vajanského ulici.

 

Po tom, čo sme sa informovali na Štátnej ochrane prírody SR, sme podľa pokynov dažďovníka dali do krabice a odviezli na záchrannú stanicu ProAvis, kde sa o tieto vtáčiky vedia odborne postarať, aby dorástli a následne im pomôžu s návratom do prírody.

 

Je dôležité nenechať vtáčiky na ulici, pretože by si na nich pochutili napríklad mačky. Jedna za nami prišla len pár sekúnd po tom, čo sme dažďovníka dali do krabice.

 

Na záchrannej stanici sme sa pýtali viac a dozvedeli sme sa, že vtáčikom sa nesmie dávať neodborne jesť ani piť. V strede jazyka majú totiž dýchací otvor a ľahko by sme ich mohli nechtiac utopiť. Pomôžeme im už len tým, že ich necháme oddýchnuť si v krabici v tieni. A ak vtáčik nevie odletieť sám, odovzdáme ho odborníkom.

 

V priebehu týždňa od nášho zachráneného dažďovníka do ProAvis len zo Senca doniesli ďalších troch a z iných častí blízkeho okolia ich tam denne dostávajú medzi 5-15.

 

Pre zaujímavosť, dažďovníky patria k najlepším letcom vôbec, lovia lietajúci hmyz a pavúky priamo z pavučín. Okrem hniezdenia trávia celý svoj život vo vzduchu, kde dokonca aj spia. Sú to chránené živočíchy a ich spoločenská hodnota je na Slovensku stanovená na 480 €.

 

Zuzana Oros a Martina Ostatníková z redakcie Mestských novín Senčan

 

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie