Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Počas tohto leta bude pre skupinu Slovákov hľadanie brigády jednoduchšie

Už počas leta 2024 by pre zamestnávateľov malo byť jednoduchšie zamestnať brigádnikov, ktorí majú 15 rokov. Ako totiž informuje portál tvnoviny.sk, parlament schválil prvý opozičný návrh za toto volebné obdobie. Nová legislatíva z dielne SaS umožňuje, aby si žiaci mohli privyrábať už po skončení školského roka. Na vykonávanie ľahkých prác mladšími ako 16 rokov už […]
Menej ako 1 min. min.

Už počas leta 2024 by pre zamestnávateľov malo byť jednoduchšie zamestnať brigádnikov, ktorí majú 15 rokov. Ako totiž informuje portál tvnoviny.sk, parlament schválil prvý opozičný návrh za toto volebné obdobie.

Nová legislatíva z dielne SaS umožňuje, aby si žiaci mohli privyrábať už po skončení školského roka. Na vykonávanie ľahkých prác mladšími ako 16 rokov už nebude potrebné povolenie od Národného inšpektorátu práce, čo zamestnávateľom zjednoduší administratívu.

Chýba už len podpis prezidenta

Za pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce hlasovalo 136 poslancov z rôznych politických strán. Na to, aby sa stal zákon účinným, ho ešte musí podpísať prezident Peter Pellegrini.

Polícia upozorňuje brigádnikov

Polícia upozornila, že mladí ľudia sa počas letných brigád v zahraničí môžu kvôli neznalosti, naivite a nadmernej dôverčivosti vystaviť rôznym rizikám. Pred blížiacou sa letnou sezónou preto poskytla niekoľko preventívnych rád a opatrení. Poukázal na ne portál teraz.sk.

Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru vysvetlila, že ak je osoba nútená robiť veci proti svojej vôli, cíti sa kontrolovaná inou osobou, je vystavená vyhrážkam alebo násiliu a jej sloboda pohybu je obmedzená, s najväčšou pravdepodobnosťou sa stala obeťou obchodovania s ľuďmi.

„Osobitné riziko v takýchto prípadoch hrozí najmä ženám a deťom,“ dodala hovorkyňa.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Zdôraznila, že ľudia plánujúci vycestovanie by mali byť opatrní voči príliš veľkorysým ponukám pomoci alebo lukratívnym pracovným príležitostiam. Pred odchodom do zahraničia je dôležité nechať si elektronicky zaslať pracovnú dohodu a dôkladne si preštudovať stanovené pracovné podmienky.

Záujemci by taktiež nemali by odovzdávať osobné doklady a mali by udržiavať pravidelný kontakt s blízkymi. Tiež by ich mali informovať ich o mieste svojho pobytu.

Trestný čin obchodovania s ľuďmi sa prejavuje vo forme nútenej prostitúcie, pracovného a sexuálneho vykorisťovania, nútených sobášov alebo žobrania.

Obchodovanie s bielym mäsom na Slovensku

„Obete sú často obmedzované na osobnej slobode a neustále kontrolované. V niektorých prípadoch im býva odopieraná strava a sú nútené konzumovať alkohol alebo užívať omamné a psychotropné látky,“ vysvetlila Zuzana Hrabovská

Vo väčšine prípadov sú páchatelia vo veku od 18 do 55 rokov a v 80 percentách prípadov sú to muži.

„Slovenská polícia najčastejšie eviduje, že vykorisťovanie obetí obchodovania s ľuďmi zo Slovenska prebieha v Nemecku, Rakúsku, Írsku, Veľkej Británii, Taliansku, Holandsku, Švajčiarsku a Dánsku,“ dodala.

Podľa jej slov sa prípady vyskytujú aj na Slovensku.

„Minulý rok bolo ako obete obchodovania s ľuďmi identifikovaných 39 osôb, pričom trestné stíhanie bolo začaté v 20 prípadoch,“ uviedla. Zároveň polícia vlani vzniesla obvinenie v 12 skutkoch. Do mája tohto roka polícia eviduje osem prípadov kvalifikovaných ako trestný čin obchodovania s ľuďmi.

The post Počas tohto leta bude pre skupinu Slovákov hľadanie brigády jednoduchšie appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie