Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Počet nakažených klíšťat je extrémní, tvrdí experti. Kde je situace nejhorší?

V zahradách, na loukách, v parcích i v lese – tam všude teď číhá malé velké nebezpečí zvané klíště. Přímo v Olomouci je přitom aktuálně počet klíšťat přenášejících nemoci nejvyšší z celé země, pohybuje se až na šedesáti procentech. ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná bakterie z vody se šíří Českem, zabíjí častěji. Jak poznáte příznaky legionelózy? „Jsem celkem […]
Menej ako 1 min. min.

V zahradách, na loukách, v parcích i v lese – tam všude teď číhá malé velké nebezpečí zvané klíště. Přímo v Olomouci je přitom aktuálně počet klíšťat přenášejících nemoci nejvyšší z celé země, pohybuje se až na šedesáti procentech.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná bakterie z vody se šíří Českem, zabíjí častěji. Jak poznáte příznaky legionelózy?

„Jsem celkem lapač na klíšťata. Minule jsem si byla zaběhat v parku, běhala jsem jenom po betoně a stejně si nějaké donesla,“ poznamenala jedna z obyvatelek Olomouce pro CNN Prima NEWS. Nebezpečí se týká i zvířat. „Teď zrovna jdeme na vytahování, protože má jedno klíště v tříslech a kamarádka je veterinářka, tak se o to postará. Vloni neměl snad žádné za celou dobu, ale teď už má snad třetí nebo čtvrté,“ dodala jedna z pejskařek.

Podle expertů je v současné době aktivita klíšťat celorepublikově vysoce nadprůměrná. „Nejvyšší je v jižních Čechách a potom na Šluknovském výběžku, takže úplně vlastně na severu Čech,“ upřesnil meteorolog CNN Prima NEWS Martin Adamovský.

Příčinou nadbytku klíšťat je podle Libora Mazánka z Krajské hygienické stanice Olomouc počasí. „Je vlhko a dostatečná teplota,“ vysvětlil.

Riziko nákazy od klíštěte je v olomouckých parcích v současné době velmi vysoké. Podle hygieniků ale existuje několik zásad, které když dodržíte, tak právě toto riziko výrazně snížíte.

„Většinou jsou v těch skrytých stinných místech. Takže pokud si sednete na posekaný trávník, tak tolik neriskujete. Základem je si po každém pobytu v přírodě prohlédnout důkladně celé tělo,“ zmínil Mazánek.

Nebezpečný parazit se totiž nepřisaje hned, ale někdy až za několik hodin. Teprve po přisátí riziko nakažení nejčastěji lymskou boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou prudce roste. Nakažených je letos podstatně více než vloni ve stejném období.

„U lymské boreliózy máme hlášených od začátku roku 506 případů, pro srovnání vloni šlo o 416. A u klíšťové encefalitidy jde o 26 případů. Vloni touhle dobou jich bylo 14,“ upozornila mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Podle odborníků je důležité se po odstranění klíštěte sledovat. Pokud místo výrazně zarudne nebo vám po několika dnech stoupne teplota, okamžitě vyhledejte svého praktického lékaře.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při alergii nemusíte trpět. Základem je nepodcenit příznaky, uleví inhalace, radí odborník

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie