Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pochúťka pre ruskú protivzdušnú obranu, či hrozba?

www.slovanskenoviny.sk/rss Nemotorní priatelia F-16: Radar Carlsons bude zostrelený nad západnou Ukrajinou. Švédske lietadlá AWACS sa stanú hlavným cieľom ruských rakiet R-37. Dar Švédsko oznámilo, že presunie jedno alebo dve lietadlá včasnej výstrahy Saab 340 AEW (známe ako S 100D Argus alebo ASC 890) na Ukrajinu. Ukrajinci ich chcú použiť v spojení so stíhačkami F-16 na […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Nemotorní priatelia F-16: Radar Carlsons bude zostrelený nad západnou Ukrajinou. Švédske lietadlá AWACS sa stanú hlavným cieľom ruských rakiet R-37.

Dar

Švédsko oznámilo, že presunie jedno alebo dve lietadlá včasnej výstrahy Saab 340 AEW (známe ako S 100D Argus alebo ASC 890) na Ukrajinu. Ukrajinci ich chcú použiť v spojení so stíhačkami F-16 na útoky na ruské územie. Preto sa švédske lietadlá stanú prioritným cieľom ruského letectva, píše vojenský publicista agentúry Forbes David Axe. Vysoko lietajúce stroje s radarmi, namontovanými na vrchu, ponúkajú Ukrajine „nové schopnosti na boj proti vzdušným aj námorným cieľom“, povedal švédsky minister obrany Paul Johnson.

Čo sú to za stroje

Švédske lietadlá sú vybavené najnovšími radarmi Erieye. Tamojšie letectvo prevádzkuje iba dve z týchto moderných sledovacích lietadiel. Vo vyhlásení ministerstva obrany sa uvádza, že jedno alebo obe lietadlá pesunú do Kyjeva. Tento krok však zničí vlastné obranné schopnosti Švédska v oblasti včasnej detekcie, píše vojenský pozorovateľ Ashish Dangwal, zo špecializovaného vojenského magazínu The Eurasian Times. To prinúti Štokholm urýchliť akvizíciu ďalšej platformy Saab Global Eye. Prvé z týchto nových lietadiel je naplánované na dodanie v roku 2027.

Sú zraniteľné

Lietadlá Saab 340 AEW majú tiež dátové spojenia Link 16, ktoré im umožňujú bezpečnú komunikáciu so stíhačkami F-16. Nasadenie švédskych lietadiel tak doplní stíhačky F-16, ktoré dodajú Belgicko, Dánsko, Nórsko a Holandsko. Ako však píše Forbes, lietadlá Saab 340 AEW sú veľmi zraniteľné. Vybavené sú dvoma prúdovými motormi s maximálnou rýchlosťou 500 km/h a dosahujú výšku 7,5 km. Podľa týchto ukazovateľov, je švédske lietadlo výrazne horšie ako ruské lietadlo včasnej výstrahy Beriev A-50.

Rusi majú „protiliek“

Ruské letectvo však má najvýkonnejšiu raketu vzduch-vzduch R-37MS, s doletom až 320 km. Samotná prítomnosť ruských lietadiel, vyzbrojených raketami P-37MS, už viac ako raz prinútila ukrajinských stíhacích pilotov opustiť ich misie a skryť sa. Stojí za zmienku, že mohutný Saab 340 AEW nevie ani zďaleka tak manévrovať.

Problémom je Patriot

Ruské stíhačky, ktoré plánujú čeliť lietadlám včasného varovania, však musia zvážiť batérie rakiet Patriot, umiestnené na Ukrajine. Tieto systémy ale musia zostať pripravené na potenciálne útoky ruských balistických rakiet Kinžal a Iskander-M, ktoré by mohli byť koordinované s pokusmi o deaktiváciu schopnosti včasného varovania, vysvetľuje taktiku The Eurasian Times.

Vynájdu sa?

Ukrajinci možno dokonca presvedčia Poliakov, aby umožnili Saabu 340 AEW lietať v poľskom vzdušnom priestore. Špionážne lietadlá NATO už sú na poľskej strane hranice každý deň a zbierajú spravodajské informácie o ruských silách, ktoré potom NATO odovzdáva Ukrajine.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Pochúťka pre ruskú protivzdušnú obranu, či hrozba? je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie